Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z terminowym wykonaniem prac stolarskich - pomóżcie

mihalski

Recommended Posts

Pomóżcie,

we wrzesniu podpisalem umowę ze stolarzem na schody i podłogi, w umowie nie były do końca sprecyzowane szczegóły kolorystyczne. (większość ustaleń zgrubnych była ale resztę omawialiśmy na bieżąco)

Stolarz wziął zgodnie z umową zaliczkę 40% , kupił drewno na podłogi, przygotował tralki zgodnie z umową

Termin prac został wpisany na koniec listopada 2019 .

Długo wybieraliśmy kolory oleju, stolarz robił kilkakrotnie próbki kolorystyczne, często przeciągając umówione słowie terminy przygotowania próbek. Suma sumarum , wina niedotrzynania terminu z umowy leży generalnie po obu stronach ( i ja długo wybierałem kolory i on przeciągał). W końcu wybraliśmy kolor oleju (reszta była już ustalona).

W umowie jest paragraf o terminie zamknięcia ustaleń wzorniczych i kolorystycznych ale nie wstawiliśmy tam daty.

Miesiąc temu stanęło więc słownie na wykonaniu w marcu 2020, teraz powiedział , że się nie wyrobi i może kwiecień, ale i że ceny w tym roku wzrosły więc trzeba będzie trochę dopłacić (!!!)

W umowie był zapis krycia drewna lakierem (2x + powłoka) , ostatecznie zdecydowałem się na olej (1x + powłoka) - więc pracy będzie w sumie mniej

W umowie nie ma zapisu o tym, że cena może się zmienić w szczególnych warunkach.

Ciśnienie mi skoczyło, bo już nie wiem jak do niego podejść. Chciałbym aby to zrobił ale na moich warunakch czasowych. Jakie mam możliwości ? jak to można rozwiązać , sąd to ostateczność. Nie mam niestety żadnej alternatywy, nikogo kto zrobi mi to tak jak chcę (okoliczni nie chcą się tego podjąć)