Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały wentylacyjne - podwieszany sufit

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem na etapie projektowania domu z poddaszem użytkowym. Będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i mam dylemat jak doprowadzić kanały wentylacyjne na parterze. Projektant proponuje podwieszane sufity. Czy to dobry pomysł? Ma ktoś z was takie rozwiązanie? Czy lepiej będzie jak kanały pójdą po stropie i na to wylewka? Proszę o rady

Jeśli jesteś na etapie projektowania to rób zgodnie ze sztuką. Ja kupiłem dom bez wentylacji mechanicznej i kanały wentylacyjne były montowane na parterze pod sufitem i będą przykryte sufitami podwieszanymi. Kanały na poddaszu użytkowym to prostsza sprawa bo wszystkie idą w warstwie ocieplenia poddasza nieużytkowego.

Ale przebijania się przez stropy, ściany to koszmar. Choćby ze względu na położone wszędzie ogrzewanie podłogowe czy różnicę poziomów pomiędzy garażem a częścią mieszkalną

Wykonawca klął i mówił że jeszcze raz by się nie podjął.

Jeśli nie planowałeś sufitów podwieszanych to pamiętaj, że to będą dodatkowe koszta.

Z punktu widzenia wentylacji obydwa rozwiązania są ok.

Jeśli strop monolityczny to robiłbym w wylewce. Powieszane sufity to dodatkowy, spory koszt, jak ich nie będzie to wystarczy sufit otynkować i będzie sporo taniej.

Jeśli jesteś na etapie projektu, to nic nie będziesz musiał przebijać, wystarczy na etapie zalewania w miejscu przepustów dać kawałki rury np. kanalizacyjnej