piotrek1985 06.03.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Witam wszystkich,jestem na etapie projektowania domu z poddaszem użytkowym. Będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i mam dylemat jak doprowadzić kanały wentylacyjne na parterze. Projektant proponuje podwieszane sufity. Czy to dobry pomysł? Ma ktoś z was takie rozwiązanie? Czy lepiej będzie jak kanały pójdą po stropie i na to wylewka? Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 07.03.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jeśli jesteś na etapie projektowania to rób zgodnie ze sztuką. Ja kupiłem dom bez wentylacji mechanicznej i kanały wentylacyjne były montowane na parterze pod sufitem i będą przykryte sufitami podwieszanymi. Kanały na poddaszu użytkowym to prostsza sprawa bo wszystkie idą w warstwie ocieplenia poddasza nieużytkowego.Ale przebijania się przez stropy, ściany to koszmar. Choćby ze względu na położone wszędzie ogrzewanie podłogowe czy różnicę poziomów pomiędzy garażem a częścią mieszkalnąWykonawca klął i mówił że jeszcze raz by się nie podjął.Jeśli nie planowałeś sufitów podwieszanych to pamiętaj, że to będą dodatkowe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.03.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Z punktu widzenia wentylacji obydwa rozwiązania są ok.Jeśli strop monolityczny to robiłbym w wylewce. Powieszane sufity to dodatkowy, spory koszt, jak ich nie będzie to wystarczy sufit otynkować i będzie sporo taniej.Jeśli jesteś na etapie projektu, to nic nie będziesz musiał przebijać, wystarczy na etapie zalewania w miejscu przepustów dać kawałki rury np. kanalizacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts