Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w ocieplenie garażu od wewnątrz.

Szymonx

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy więc jeśli pisze w niewłaściwym miejscu proszę o wyrozumiałość.

Muszę wygłuszyć oraz ocieplić swój garaż o wymiarach 12x8 ściany 2.60 wysokości do szczytu ok 5m

Dwie ściany oraz filary wykonane są z cegły a pozostałe dwie z gazobetonu.

Najchętniej ocieplił bym budynek od zewnątrz lecz do połowy jednej ściany nie mam dojścia ponieważ bardzo blisko dobudowany jest nieogrzewany stary garaż (nie mój i nie na mojej posesji) oraz do jednego z rogów przylega stalowy słup bramy(również nie mojej).

Więc myślę że nie pełne ocieplanie od zewnątrz nie ma zbytnio sensu :(

Zostają więc dwa wyjścia, stalowy stelaż pod nim wełna i na to płyty GK

Lecz wolał bym otynkować ściany by zniwelować nierówności(te stare z cegły) a następnie bezpośrednio na nie przykleić styropian(od wewnątrz budynku) i bezpośrednio na niego przykleić płytę GK

Myślę że wtedy nie powinno być wolnych przestrzeni gdzie by się skraplała woda oraz nie musiał bym kombinować ze stelażem..

Na razie chciał bym zająć się tylko ścianami bez dachu ponieważ ściga mnie instalacja elektryczna no i koszta..

Bardzo proszę o pomoc jak rozsądnie podejść do tematu ponieważ im więcej czytam tym bardziej nie wiem co robić..

Każdy mówi inaczej ...

Dziękuję za każdą wskazówkę i pozdrawiam :)

Jak już nie chcesz rozwiązania z wełną i gk to rozważ system YTONG MULTIPOR. Są to bloczki gipsowe doklejane do ściany. Izolacje materiałami sztucznymi sobie daruj bo wiecej mozesz narobić problemu niż korzyści. Doradcy z firmy Ytong na podstawie obliczeń cieplno-wilgotnościowych dobiorą odpowiednią grubość izolacji

Witam, otynkuj ściany i nałuż ok 0,5 mm dobrej farby termoizolacyjnej, gwarantuję docieplenie jest porównywalna do tego gdybyś dokleił 10-12 cm styropianu.

dawaj jakies parametry tego cuda :) dokumentacje i wyniki

Witam, otynkuj ściany i nałuż ok 0,5 mm dobrej farby termoizolacyjnej, gwarantuję docieplenie jest porównywalna do tego gdybyś dokleił 10-12 cm styropianu.

Wooow...dwie warstwy i niepotrzebne 20cm styro. :wiggle:

fighter1983 - od razu macie tańsze styro jak powyższe przeczytałeś ;)

Edytowane przez Pytajnick

[ATTACH=CONFIG]442068[/ATTACH]

Tak jak myślałem. Dwie warstwy farby i nie trzeba 20cm styro. Kto pierwszy zaryzykuje, da fotki i rachunki za ogrzewanie? :wiggle:

Ty przodem, my za Tobą ;)