Zwierzaczysko 08.03.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Cześć, Jestem na etapie więźby dachowej, przy stawianiu której pojawił się problem. Dach docelowo miał mieć pełne deskowanie i dachówkę, jednak majster stwierdził, żebym zdecydował się na blachodachówkę, bowiem wedle jego oceny konstrukcja dachu nie wytrzyma ciężaru dachówki. W projekcie są tylko dwa slupy wspierające krótką płatew z lewej strony, natomiast po stronie prawej wszystkie krokwie spięte są tylko jętkami, nie ma tutaj żadnych płatwi i słupów. Projekt zakłada montaż dachówki, ale teraz już mam wątpliwości. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Dach docelowo miał mieć pełne deskowanie i dachówkę, jednak majster stwierdził, żebym zdecydował się na blachodachówkę, bowiem wedle jego oceny konstrukcja dachu nie wytrzyma ciężaru dachówki. Myślę że za nic masz kogoś kto to zaprojektował kto ma zapewne odpowiednie wykształcenie, uprawnienia , byc może nawet ma doświadczenie. A wierzysz majstrowi który może ma wykształcenie budowlane może nie. Może wie co mówi a może nie. Na rzucie tyle nabazgrane i tak male ze nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 08.03.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Jak masz bardzo duże wątpliwości to daj do przeliczenia innemu konstruktorowi. Majster może sobie gadać, ma zrobić zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.03.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dach docelowo miał mieć pełne deskowanie i dachówkę, jednak majster stwierdził, żebym zdecydował się na blachodachówkę, bowiem wedle jego oceny konstrukcja dachu nie wytrzyma ciężaru dachówki. W projekcie są tylko dwa slupy wspierające krótką płatew z lewej strony, natomiast po stronie prawej wszystkie krokwie spięte są tylko jętkami, nie ma tutaj żadnych płatwi i słupów. Projekt zakłada montaż dachówki, ale teraz już mam wątpliwości. Co myślicie? Dach jak dach. Projekt "typowy" przerobiony na nietypowy. Ktoś to chyba policzył. Jak na dach jętkowy to jętki dziwnie nisko umieszczone. W oryginalnej dokumentacji z pewnością są dużo wyżej. Kto to zmienił? Majster może i dobrze myśli ale samym myśleniem nie sprawdzi nośności tej konstrukcji. Jaki jest pochylenie połaci? Masz wątpliwości to daj do przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Do autora: jaki przekrój mają krokwie ? Jakie pokrycie było zaplanowane w projekcie? Rozpiętość widzę 8,70m jętka8x18 mi nie wygląda podobnie płątew pośrednia cieniutka. Jeżeli była zmiana przekroju drewna na mniejszy to pozostaje ci tylko blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.03.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dach jak dach. Projekt "typowy" przerobiony na nietypowy. Ktoś to chyba policzył. Jak na dach jętkowy to jętki dziwnie nisko umieszczone. W oryginalnej dokumentacji z pewnością są dużo wyżej. Kto to zmienił? Majster może i dobrze myśli ale samym myśleniem nie sprawdzi nośności tej konstrukcji. Jaki jest pochylenie połaci? Masz wątpliwości to daj do przeliczenia. To że jętki są nisko umieszczone to akurat dobrze. Mniejsze ugięcia na krokwi będą pod ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.03.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Nisko zamontowane jętki powoduję że dach nie jest jętkowy a ugięcia krokwi są większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.03.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Nisko zamontowane jętki powoduję że dach nie jest jętkowy a ugięcia krokwi są większe. Na pewno? Logicznie myśląc jak to ma się ugiąć w którym miejscu? Jak jętka będzie w 1/3 od kalenicy to się zgodzę ale jest po środku. Więc się pytam gdzie się ugnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.03.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Na pewno? Logicznie myśląc jak to ma się ugiąć w którym miejscu? Jak jętka będzie w 1/3 od kalenicy to się zgodzę ale jest po środku. Więc się pytam gdzie się ugnie? To była odpowiedź na To że jętki są nisko umieszczone to akurat dobrze. Mniejsze ugięcia na krokwi będą pod ciężarem. "Udowodnij" że nisko zamontowana jętka (na 1/3 wysokości) jest lepsza niż ta wyżej zamontowana (na 2/3 wysokości). Na zdjęciu jest bardziej na 1/3 niż na 1/2 wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.03.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Ja mam udowadniać ? Myślę że jest w połowie wysokości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 09.03.2020 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Panowie, jętki są na 1/3 wysokości. Chcieliśmy mieć jętki widoczne w suficie i aby sufit nie wyszedł na 3,5 metra, jętki zostały obniżone o 50cm. Krokwie mają 8x18, jętki z kolei 5x18 zamiast 8x18 i tutaj tę decyzję o zmianie przekroju podjął majster bez porozumienia ze mną. Czyli w sumie mogę mieć pretensje do siebie, że nie dopilnowałem. Dzisiaj rozmawiałem też z kierownikiem budowy, który stwierdził, że jeśli koniecznie chcę dachówkę, to wypadałoby dorzucić płatwie i słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.03.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 A masz gdzie te slupy postawić ? Jaki masz strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 09.03.2020 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Monolit, także nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 09.03.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Co znaczy, ze jetki dal inne? I co znaczy, ze mozna dac slupy?Majster i kierbud to przeliczyli? Maja uprawnienia do liczenia kobstrukcji? Podpisza sie pod zmiana?Jesli nie, to jeden ma zrobic, zgodnie z projektem, a drugi ma dopilnowac, by bylo jak w projekcie. Od tego sa, za to odpowiadaja i za to biora ciezkie pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 A mnie to wygląda na samowolę budowlaną i majster ma rację, że zwrócił na to uwagę. Co na to kierownik budowy? "d7d" ma rację bo to nie jest dach jętkowy! Jętka ma określone położenie i jest elementem więźby pracującym na ściskanie. W tym konkretnym przypadku ten poziomy element nie jest jętką ani kleszczem (kleszcz pracuje na rozciąganie). Moim zdaniem podniesiono ściany kolankowe i opuszczono "jętkę" aby sufit nie był tak wysoko i jednocześnie chciano uzyskać większy strych. Przekrój tej "jętki" na takiej rozpiętości może spowodować jej ugięcie. Jednym słowem totalna lipa. Czy autor projektu wyraził zgodę na takie zmiany?! Nie wiem czy tak istotne uniemożliwią odbiór budynku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 10.03.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 A takie inne pytanie. Jetka ma byc w 2/3 dlugosci krokwi. Ale jak siie liczy te dlugosc krokwi? Od krawedzi okapu, czy od murlaty (bo tu krokiew jest podparta) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Rozpiętość krokwi liczy się od kalenicy do murłaty. Prawidłowe posadowienie jętki w 1/3 odległości od kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 11.03.2020 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Jeśli 100% rozpiętości krokwi liczy się od murłaty do kalenicy, to jętki zostały umieszone na wysokości stanowiącej 60% od murłaty. Ściana kolankowa nie była podnoszona. Dziękuję wszystkim za pomoc i żeby nie kombinować bardziej, zdecyduje się jednak na blachodachowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.03.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Jeśli 100% rozpiętości krokwi liczy się od murłaty do kalenicy, to jętki zostały umieszone na wysokości stanowiącej 60% od murłaty. Jak to zdjęcia przekłamują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts