osmii 09.03.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Witam. Mam zapytanie do bardziej doświadczonych użytkowników, a może ktoś już był w takiej sytuacji. Robiłem dzisiaj odwierty na działce, którą jesteśmy zainteresowani z Żoną, na działce są delikatne nierówności.były 3 odwierty: 1 odwiert, pierwsze 30 cm ziemia, a potem do 2m piasek (dobrze zagęszczony, grunt nośny) woda gruntowa na poziomie 40cm 2 odwiert, pierwsze 30 cm ziemia, a potem do 2m piasek (dobrze zagęszczony, grunt nośny) woda gruntowa na poziomie 50cm 3 odwiert, pierwsze 30 cm ziemia, a potem do 2m piasek (dobrze zagęszczony, grunt nośny) woda gruntowa na poziomie 60cm co sądzicie o wybudowaniu domu na takim gruncie?Bardzo proszę o opinie. Moja myśl jest taka, żeby usadowić dom na płycie fundamentowej, a więc zebrać wierzchnią warstwę ziemi pod fundament (30 cm), następnie nawieźć piasku ok 20cm, następnie go zagęścić i na tym zrobić płytę fundamentową, a pozostały teren działki dźwignąć do wysokości płyty fundamentowej ziemią, która została wybrana spod fundamentu i resztę dokupić. Czy takie działanie będzie wystarczające ? pozdrawiamosmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Czemu takie płytkie badanie? Albo co było po tych 2 metrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 09.03.2020 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 badanie było robione ręcznie, a płytko, ponieważ było ciężko się głębiej wwiercić, ale ma mi gościu podjechać jeszcze maszyną z samochodem, ale dopiero koło czwartku, ponieważ ma w naprawie maszynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 09.03.2020 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 sprawdził zagęszczenie sondą to do 3 metrów było dobrze zagęszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Twoja koncepcja wydaje sie OK. Ale raczej nie piasek a co najmniej pospółka lub tłuczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 09.03.2020 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 biorąc pod uwagę, ze ściągając wierzchnią warstwę ziemi 30 cm i potem w to miejsce wsypie tłuczeń lub pospółkę, tak jak radzisz i na to zrobimy płytę fundamentową to czy to wystarczy aby płyta fundamentowa była oddalona o 40 cm od wody gruntowej?. bo jeżeli chodzi o działkę to chciałbym ją dźwignąć do poziomu płyty, wiec z tych 40 cm zrobi się około 80-90 cm, ponieważ płyta ma ok 40-50 cm, tu już wygląda lepiej, ale czy wystarczająco?oczywiście będę chciał też zrobić jakiś drenaż w koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Teraz jest moda na robienie zera równo z terenem, ja nigdy swojego domu bym tak nie postawił. Uważam że zero powinno być 30-45 cm od terenu. Płyta ma 40-50 ? Płyta to raczej koło 20-25cm chyba że liczysz coś do niej. Licz do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 09.03.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Mam identyczne warunki gruntowe i posadowilem dom na płycie. Zostało wybrane 60 cm ziemi z piachem i na to nawiezione i zagęszczone 100 cm pospółki, tak by poziom zero był 40 cm ponad poziomem gruntu. Wokół płyty położony jest również drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 09.03.2020 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 No licze 40-50cm razem z chudziakiem i styropianem pod plyta koncowa, roznie robia. Czyli rozumiem, ze w tym wypadku jednak pospolka powinna byc troche wiecej nasypana, przykladowo 40cm pospolki plus plyta, i jak bede sypal ziemie na dzialke zeby ja tez dzwignac to zostawic wystajacej plyty ze 30cm ponad ziemie? To teraz pytanie czy te 60-70cm od wody gruntowej jest bezpieczne? Czy jest to zdecydowanie za malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 09.03.2020 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Zwierzaczysko, czyli to co wybrales pod plyte, to nadsypales plus jeszcze 40cm wyzej, i na to dopiero plyta?,Ile Cię wyniosl taki fundament? Razem z pospółka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmii 10.03.2020 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Wracając do tematu, czyli jak wybiorę ziemię 30 cm i w to miejsce dam pospolke plus dodatkowo 30cm i na to izolacja, chudziak i plyta,to powinno wystarczyc? I wtedy dziwgne dzialke ziemią o jakies 30-40 cm, to poziom wody z 40-60cm bedzie na 70-100cm, czy to bedzie wystarczajaco? Jaki moze byc szacunkowy koszt takiego dzialania? Plyta 8x13=104m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 11.03.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Sprawdziłem w projekcie oraz na zdjęciach z budowy i dokładnie wybrane było 80 cm gruntu, zasypane pospółka i zagęszczone. Na to poszło 20cm xps i 20 cm betonu, czyli poziom zero wyszedł 40 cm nad gruntem. W wykop poszło 18 wywrotek po 300zl każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts