Tommmmm 09.03.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Witam, proszę o pomoc gdyż nie wiem co w tej sytuacji zrobić - fundament ocieplony XPSem, ściany ocieplone styropianem. Pomiędzy ociepleniem fundamentu i ścian była przerwa ok 2 cm a więc jest wypełniona pianką. I teraz najważniejsze - folia kubełkowa jest urwana za nisko i nie zabezpiecza tej piany. Piana jest odsłonięta, w czasie opadów może stać w wodzie. Czy powinienem odkopać część foli kubełkowej i na zakład wstawić pasek folii kubełkowej o wysokości 0,5m aby zasłonić tą pianę a następnie przysypać ziemią? Czy zrobić może opaskę wokół domu np. z drobnych kamyków i nie ruszać tej hydroizolacji? Załączam fotkę tego jak to u mnie wygląda. Proszę o pomoc i dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 10.03.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Folia kubełkowa to nie hydroizolacja, zabezpiecza ona tylko styropian przed uszkodzeniami mechanicznymi + umożliwia parowanie wody z dolnych partii. Proponuję obciąć tą piankę na równo z XPS a następnie zamalować to dobrą izolacją typu szlam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.03.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Rada jak wyżej dodatkowo jak już masz tą folię to zastosuj odpowiednie wykończenie bo tak to nie jest to skończone, ani funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 11.03.2020 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 zastosuj odpowiednie wykończenie bo tak to nie jest to skończone, ani funkcjonalne. [ATTACH=CONFIG]441628[/ATTACH] Na jakiej wysokości powinna kończyć się folia kubełkowa ta listwa? Równo z gruntem? 3 cm nad gruntem? I ważne pytanie... Czy w ogóle dopuszczalne jest aby była pod powierzchnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Wg zasad to tak jak na rysunku. Ale nie ma problemu, aby była ppg tylko ta posypka musiała być wodo i powietrzo przepuszczalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.03.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Ja w ogóle nie dałem bu siebie folii kubełkowej, gdyż jest to całkowicie zbędny element. Nie dość, że nie chroni przed niczym, to jeszcze zawsze będziesz miał mega mokro pomiędzy folią, a izolacją fundamentów. Inna sprawa, że prawidłowe położenie folii, bez przerwania, podwinięcia itp. zdarza się bardzo rzadko. Często inwestorzy nie są tego świadomi lub przymykają ostatecznie na to oko.Także podsumowując, nie masz się absolutnie czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Ja w ogóle nie dałem bu siebie folii kubełkowej, gdyż jest to całkowicie zbędny element. Nie dość, że nie chroni przed niczym, to jeszcze zawsze będziesz miał mega mokro pomiędzy folią, a izolacją fundamentów. Inna sprawa, że prawidłowe położenie folii, bez przerwania, podwinięcia itp. zdarza się bardzo rzadko. Często inwestorzy nie są tego świadomi lub przymykają ostatecznie na to oko. Także podsumowując, nie masz się absolutnie czym przejmować. Też jestem tego zdania, jednak gdy już zrobił to niech postara się o wygląd i chć w w/w sposób zabezpieczy jej górną krawędź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts