gilange 10.03.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) Dzień dobry,po pomalowaniu farbą akrylową płytek podłogowych i ściennych w łazience postanowiłem położyć płytki na płytki, ale tylko na podłogę.Farba na ścianie trzyma się dobrze i co najwyżej do tego bym polecił te tanie rozwiązanie renowacji płytek. Pytania1. Podłoże - Czy usuwać farbę przed nałożeniem kleju? - Jeżeli tak, to czym - przychodzi mi do głowy ściernica listkowa, lub tarcza listkowa. Zarysuję tym samym płytki, co zwiększy przyczepność kleju. - Czy można to robić na mokro aby nie napylić, czy nie muszę obawiać się dużej ilości pyłu? - Czy farbę ww. sposobami zdjąć w 100 %, czy wystarczy że zdejmę jej większą część - płytki będą leżały na podłodze - grawitacja będzie sprzyjała ich trzymaniu - Czy używać gruntu kwarcowego, a może ww.czynności wystarczą na tak małą łazienkę (ok. 3 m2 podłogi)2. Granice podłogi - Czy przemyśleć jakąś dylatacje między podłogą (nie ogrzewaną) a ścianą - Jeżeli tak, to czy silikon sanitarny wystarczy? - Jako, że swego czasu zabudowałem odpływ z miski WC, chciałbym nie demontować tej miski tylko “zatopić” jej stopę w nowych płytkach? A może jednak rozwalić tą zabudowę, bo przewidujecie gorsze problemy w przyszłości związane z “zatopieniem” stopy miski WC w nowych płytkach? Dane materiałów.Aktualnie płytki to ceramika 20x20 cm, nowe to gres 33x33 cmPlanuję użyć chemii Ceresit CN94, CM16 i CE40. Miło by było usłyszeć, że do tak małej aplikacji mogę zaoszczędzić na chemii i ktoś napisze jakieś tańsze odpowiedniki. Edytowane 10 Marca 2020 przez gilange Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 11.03.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 [...]Jako, że swego czasu zabudowałem odpływ z miski WC, chciałbym nie demontować tej miski tylko “zatopić” jej stopę w nowych płytkach? [...]Znając prawa Murphego, jeśli "zatopisz" stopę w płytkach na 100% pojawi się jakiś problem wymagający demontażu miski, pytanie tylko kiedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 11.03.2020 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Dzięki za odpowiedź.Znalazłem rozwiązanie problemu podłączenia odpływu - łącznik mimośrodowy.Miska WC ma odpływ poziomy i jak się ją podniesie to łącznik zniweluje to.Pozostają pytania związane z usuwaniem farby, czy zastosować dylatację i czy użyć gruntu na tak małą powierzchnię kafli w dodatku tylko na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 11.03.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 W tej sytuacji najłatwiejszym rozwiązaniem będzie skucie starych płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 30.03.2020 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Położyłem płytki z wykorzystaniem materiałów jakie oferował lokalny market budowlany w następujący sposób1. Usunąłem prawie całą farbę z płytek za pomocą szlifierki i tarczy listkowej.2. Zaaplikowałem grunt szczepny kwarcowy.3. Przykleiłem płytki na wysokoelastyczny klej żelowy.4. Do spoinowania użyłem fugi elastycznej.5. Do spoinowania granicy podłogi ze ściną (dylatacje) użyłem kleju sanitarnego o tym samym numerze koloru co fuga elastyczna.6. Miskę WC z poziomym odpływem zdemontowałem, a po położeniu płytek zaminowałem z użyciem łącznika mimośrodowego. Jako, że przesunięcie osi w łączniku było większe niż wysokość nowych płytek z klejem - przekręcałem ten łącznik na odpływie miski w celu ustawienia odpowiedniej różnicy wysokości pomiędzy odpływem miski a rurą w ścianie. Skutkowało to przesunięciem położenia miski WC w bok ponieważ osie łącznika nie były jedna nad drugą. Poza tym fakt, że łącznik jest gumowy daje dużą elastyczność w ustawianiu już podłączonej miski WC. Na chwilę obecną podłoga solidnie się trzyma. Jeżeli czas pokaże, że ww. rozwiązanie było błędne to zamieszczę informację o tym w tym temacie. Nie chciałem operować nazwami produktów, bo jak w przyszłości okaże się, że płytki pękają i ja to opisze na forum, to nie chcę zostać osądzony o antyreklamę, że próbuje przenieść błędy montażu na jakość produktów, które bym tu zamieści. Jeżeli regulamin pozwala jednak na zamieszczanie tych nazw to proszę mnie nakierować na punkt w regulaminie i dopisze nazwy tych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts