Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafka/Szuflada na segregację - jak zrobić?

sid265

Recommended Posts

Witam, pierwszy wpis na forum, także pozdrawiam wszystkich i od razu proszę o wyrozumiałość :)

Jak u wszystkich, weszły nowe przepisy śmieciowe. Od dawna segreguję śmieci, ale jak to w mieszkaniu mam mało miejsca pod zlewem, także wszystkie plastiki, butelki itp, trzymałem w jednym pojemniku o potem przed blokiem segregowałem. Postanowiłem to zmienić i kupiłem trzy małe pojemniki, które mają mi właśnie pomóc w szybkiej segregacji. Obecnie mam normalną szafkę otwieraną za uchwyt. Chcę ja przerobić na szufladę, wysuwaną aby nie było trzeba się schylać. Dodatkowo zależy mi aby szuflada wysuwała się po naciśnięciu jej kolanem - ręce zajęte śmieciami, także aby było wygodniej. A potem dosunięcie jej kolanem, dzięki czemu pozostanie czysta.

W związku z tym bardzo proszę o pomoc jak optymalnie ją przerobić. Czy zastosować prowadnicę zwykłą i doczepić odbojniki, czy polecacie jakieś prowadnice bardziej zaawansowane, które spełnią moje wymagania? Można się pogubić w typach tych prowadnic - blumy, nie blumy itp. Żadne nowinki, podłączane do prądu nie wchodzą w grę.

Dodam że spód szuflady musi mieć wymiary (szer. x głęb) 56 x 40 cm. wysokość szafki to ok 70 cm, jednak kolanko, zawory do zmywarki itp. zabierają dużo miejsca. Obecny front chcę przerobić na front szuflady.

Bardzo proszę o sugestie, a i miło będzie jak ktoś poradzi od razu konkrety.:)