konrad_gom 11.03.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Witam, Co mogę zrobić, aby zrobić ścianę działową z Solbetu 12cm od poziomu schodów do sufitu? Miała być od wylewki, ale zmiana planów. Murowanie na stopniach schodów nie wchodzi w grę. Jest: Mam pomysł podszalować to pod spodem i dolać betonu obok schodów: nawiercić poziomo co stopień albo gęściej otwory na ~20cm wgłąb, wbić tam druty np. 16tkę żeby wystawały na12cm poza stopnie, na nich wzdłuż schodów ułożyć ze 3, 4 12tki, związać drutem wiązałkowym i zalać np. 10cm betonu B20 z worka. Potem na tym murować Soblet 12tkę. Byłoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Same wbite druty, mogą za bardzo pracować. Druty wbij ale wzdłuż biegu na dole w chudym zamocuj co najmniej ze 2 lub 3 prety #12 te z belki i zakotw je w tym "zakręcie" na wachlarzu schodów. Belkę zrób taka 12x25 a może nawet 12x30. Oczywiście góra belki skośnej 2x #10 lub #12. Takie podłużne zbrojenie plus te druty zdecydowanie lepiej będzie to pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 11.03.2020 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Same wbite druty, mogą za bardzo pracować. Druty wbij ale wzdłuż biegu na dole w chudym zamocuj co najmniej ze 2 lub 3 prety #12 te z belki i zakotw je w tym "zakręcie" na wachlarzu schodów. Belkę zrób taka 12x25 a może nawet 12x30. Oczywiście góra belki skośnej 2x #10 lub #12. Takie podłużne zbrojenie plus te druty zdecydowanie lepiej będzie to pracowało. Dobrze zrozumiałem? W szczególności chodzi mi o "Druty wbij ale wzdłuż biegu na dole w chudym zamocuj co najmniej ze 2 lub 3 prety #12 te z belki i zakotw je w tym "zakręcie" na wachlarzu schodów." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2020 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Dobrze zrozumiałem? W szczególności chodzi mi o "Druty wbij ale wzdłuż biegu na dole w chudym zamocuj co najmniej ze 2 lub 3 prety #12 te z belki i zakotw je w tym "zakręcie" na wachlarzu schodów." [ATTACH=CONFIG]441723[/ATTACH] Dokładnie tak, odległość pomiedzy dolnym a górnym zbrojeniem większa niz na schemacie. Zaszaluj ta belkę na h=25-30 cm , zbrojenie na 20-25cm. Deko zabawy od strony biegu z szalunkiem, ale to Ci utrzyma ściankę , a takie ~10 cm nie wiadomo jak zapracuje. A na biegu ścianka z "6" nie wejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 12.03.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 albo zrobić zabudowę z płyty kartongips jeśli to ma być tylko forma "zasłonięcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 12.03.2020 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Dokładnie tak, odległość pomiedzy dolnym a górnym zbrojeniem większa niz na schemacie. Zaszaluj ta belkę na h=25-30 cm , zbrojenie na 20-25cm. Deko zabawy od strony biegu z szalunkiem, ale to Ci utrzyma ściankę , a takie ~10 cm nie wiadomo jak zapracuje. A na biegu ścianka z "6" nie wejdzie? Ścianka musi być poza pierwszym biegiem, po potem dochodzi do krawędzi stropu u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 12.03.2020 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 albo zrobić zabudowę z płyty kartongips jeśli to ma być tylko forma "zasłonięcia". Jakoś nie jestem przekonany do kartongipsu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 13.03.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Taka ścianka bardzo utrudni wznoszenie po schodach dużych przedmiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.03.2020 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Bez problemu możesz tak zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 17.03.2020 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Dokładnie tak, odległość pomiedzy dolnym a górnym zbrojeniem większa niz na schemacie. Zaszaluj ta belkę na h=25-30 cm , zbrojenie na 20-25cm. Deko zabawy od strony biegu z szalunkiem, ale to Ci utrzyma ściankę , a takie ~10 cm nie wiadomo jak zapracuje. A na biegu ścianka z "6" nie wejdzie? Jeszcze jedno pytanie odnośnie tych 3xfi12 zagiętych i wchodzących w chudziaka: mam je puścić tak po prostu luzem przy samej ścianie z BK lub zagłębić w BK, żeby potem przykryć to tynkiem? Ten nacisk nie wpłynie jakoś na ścianę, nie pęknie ona w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.03.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Jeszcze jedno pytanie odnośnie tych 3xfi12 zagiętych i wchodzących w chudziaka: mam je puścić tak po prostu luzem przy samej ścianie z BK lub zagłębić w BK, żeby potem przykryć to tynkiem? Ten nacisk nie wpłynie jakoś na ścianę, nie pęknie ona w przyszłości? Gołych prętów nie możesz zostawić bo najzwyczajniej się tu ugnie. Musiałbyś tam zrobić jakiś filarek np. 15x15 doklejony do tego gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.03.2020 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Jakoś nie jestem przekonany do kartongipsu... Ja to zamknąłem 3 centymetrowymi płytami ultrament. Od dołu wykonczyłem płytą. ot taka amatorska prowizorka. Do tego sporo piany, na to tynk na siatce i trzyma jak beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts