Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na Podlasiu

Recommended Posts

Witajcie,

Domek powstaje w północno-wschodnich krańcach naszego pięknego kraju. Działkę o powierzchni 1000m2 zakupiliśmy niecałe dwa lata temu, wśród pól , bez żadnych mediów i sąsiedztwa. Obecnie przy naszej drodze w zaawansowanym stanie jest już chyba 7 budów, co dobrze obrazuje „boom” ostatnich lat. Kształt prostokątny, dłuższym bokiem do drogi.

Projekty gotowe nie spełniały wszystkich naszych założeń, adaptowanie średnio się opłacało przy wprowadzanych zmianach , więc zamówiliśmy indywidualny. Z racji, że zawsze chciałem mieć duży garaż, a żona upierała się przy dodatkowym pokoju na parterze, wyszło nam trochę tych metrów :) Dokładnie 227m2 (wszystkie pomieszczenia łącznie z garażem). Rodzina na razie 2+1 , ale docelowo kto wie. Tyle miejsca nie może się marnować ;)

B69-rys11-elewacje-1.jpg

P0-na-forum-1.jpg

B69-rys11-P1-1.jpg

Ogrzewać zamierzamy gazem. Problem w tym, że w momencie projektowania i budowy, nie ma go jeszcze doprowadzonego. Nie martwimy się jednak o to bo raczej zanim zaczniemy myśleć o piecu, żółta skrzynka powinna stać już w granicy. W projekcie jednak mamy pellet. Z komina i kotłowni nie rezygnuje, tak na wszelki wypadek. Na kominek w salonie nie zdecydowaliśmy się w głównej mierze dzięki lekturze forum muratora. Stanęliśmy po stronie sceptyków :) Będzie rekuperacja, zamierzam zamówić projekt i wykonać ją samemu. Nie wiem jeszcze co zrobić z kanałami wentylacyjnymi które są w projekcie, wyrzucić wszystkie ? Poza tym studnia i szambo. Kanalizacja to melodia przyszłości.

Budulec to gazobeton 500 zza wschodniej granicy. Nie wiem jeszcze co pójdzie na działówki. Silikat, albo też gazobeton.

Budowę SSO zleciliśmy ekipie której naszukaliśmy się , że ho ho. Przebojów z wycenami i negocjacjami nie chce mi się opisywać. Ceny rzucane od niechcenia, cwaniakowanie, olewcze podejście byznesmenów to jest to z czym się zmagałem przez kilka miesięcy. W styczniu byłem już prawie zdecydowany na budowę samemu z pomocą rodziny, ale rzutem na taśmę udało się dogadać z majstrami ;) I bardzo dobrze, bo z budownictwem za wiele wspólnego w życiu nie miałem.

Plan na ten rok to SSO.

Teraz mała fotorelacja.

Las po horyzont, ale do cywilizacji bardzo blisko. Zdjęcia z drona wykonane latem ubiegłego roku.

dron-las.jpg

Droga z dwóch stron, gminna z przodu , z tyłu ślepa prywatna.

dron.jpg

Pierwsze niezbędne prace wykonane 19 lutego.

IMG-20200219-134741.jpg

Tydzień później stanęło tymczasowe ogrodzenie.

IMG-20200225-160217.jpg

Kilka dni temu wytyczyliśmy budynek. Różnica wysokości między dwoma krańcami(41m) wzdłuż drogi to 1,5m czego gołym okiem nie widać… Chcemy posadowić możliwie nisko, ale zachodni taras i tak wyjdzie dość wysoko. Pewnie będziemy nawozić ziemię, żeby to trochę zniwelować.

IMG-20200309-103025.jpg

W poniedziałek wjeżdża koparka i zaczyna się na poważnie.

Edytowane przez eRrR