PiterBo 12.03.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ostatnio przeglądając różne projekty i aranżacje trafiłem na zdjęcie podjazdu wykonanego z wylanego przemysłowego betonu. Wymyśliłem sobie, że to mogła by być ciekawa alternatywa dla kostki brukowej. podjazdu mam od drogi około 32 m o szerokości 6m ( na szerokośći wiaty samochodowej). Wymyśliłem że zrobił bym kilkanaście oddzielnych płyt o wymiarach 4m x 2m w odstępach około 40-50cm od siebie a całość wypełnił białym gryzem dekoracyjnym.Oczywiście wszystko na podsypce jak pod kostkę no i w betonie oczywiście siatka zbrojeniowa zatopiona w płycie. Płyty o grubości max 10cm. Wszystko pod ruch osobówek do 3,5tony . Zacząłem się tylko zastanawiać jak z żywotnością takiego podjazdu ? Wiadomo zmienna pogoda i temperatury ujemne robią spustoszenie w takich produktach.? Może ktoś coś maił styczność z podobnym tematem, realizacją itp. Dodam że początkowo cały podjazd miał być tylko i wyłącznie z kruszywa ( podjazd żwirowy). Ale jakoś tak nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.03.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Kiedyś w PRL się tak robiło - u moich rodziców były takie płyty wylane 2x2metry, wybetonowany plac przed domem to prawie 100m - niestety po 10 latach zaczęło się to kruszyć od mrozu.Teraz zimy są słabsze, beton lepszy to może dłużej wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.03.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 w USej wszystko jest z betonu i sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Beton dobrze ułożony wytrzyma , w tym pomyśle jest jeden minus, skoro to ma być ileś tam płyt rozsuniętych to będzie sporo narożników narażonych na uszczerbanie, bezpieczniej byłoby "raz" wjechać i jechać po betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.03.2020 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Beton dobrze ułożony wytrzyma , w tym pomyśle jest jeden minus, skoro to ma być ileś tam płyt rozsuniętych to będzie sporo narożników narażonych na uszczerbanie, bezpieczniej byłoby "raz" wjechać i jechać po betonie. Musiałby poszukać firmy, która wykonuje nawierzchnie dróg z betonu. Pewnie jest mocno uszlachetniony. Ale takie nawierzchnie dróg się u nas wykonuje, lub wykonywało. Z drugiej strony, firmy produkujące beton, posiadają taki w swojej ofercie. TZ na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 27.04.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Jak wykonać taki podjazd aby dobrze wyglądał?Czy wystarczy użycie listwy wibracyjno-wygładzającej? Czy mimo wszystko trzeba także użyć zacieraczki później?Bądź pominać któryś z etapów i przeszlifować beton po odpowiednim czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schizofrenic 09.05.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Czy autor tematu zrobił ten podjazd? Być może ktoś inny ma u siebie takie rozwiązanie i napisałby kilka słów jak to się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts