jarett 12.03.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Hej, no to po kilkuletniej przerwie chyba przyjdzie mi wybudować z Wami drugi dom (a właściwie gruntownie wyremontować). Jestem na etapie projektu i przyszła decyzja na wybór sposóbu ogrzewania. Obecnie jest to stara chałupa drewniana ogrzewana ekogroszkiem.Po przebudowie bedzie przyzwoicie ocieplonym domem murowanym. Około 150m2 na 3 kondygnacjach. Ale na ten moment nie mam żadnego punktu odniesienia jeśli chodzi o zapotrzebowanie. Dom leży w górach, prawie 700m npm. Nawet tej zimy, której niby nie było, tam leżał przez długi czas śnieg i temperatura była ujemna (chociaż nie tak jak kiedyś). Rozważam 2 opcje:- pompa ciepła powietrzna (gruntowa odpada, mega kamienisty grunt, nie ma jak kopać za bardzo, a przyajmniej nie w rozsądnych kosztach). Obawiam sie jednak o jej sprawność w takich warunkach jak tam panują. - gaz ze zbiornika - nie ma tam oczywiście sieci gazowej - tu z kolei moja obawa jest taka, że w sumie to może sie okazać niewiele tańsze w instalacji od pompy ciepła (sama butla to wszak dobrych kilka tysięcy zł) Raczej odpada ogrzewanie elektryczne lub wsparcie pomy fotowoltaiką, dom znajduje się w dolinie gdzie zimą słońca jest niewiele. Co byście radzili, jak zabrac się za temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2020 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Lepsza dobra pompa ciepła np. Panasonic T-cap, ważne jakie są tam grzejniki - jeśli stare, duże, niskotemperaturowe to tym bardziej, jak małe, nowsze może być potrzebna pompa HT a to droższa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 13.03.2020 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Instalacje są do wypatroszenia i przerobienia od zera. Są stare żeliwne, żeberkowe kaloryfery i piec na ekogorszek, wszystko poza jakąkolwiek kontrolą temperatury. PAtrząc na ceny to pompa HT raczej odpada - za samo urządzenie zapłaciłbym tyle co za instalację gazową, wodną i pewnie jeszcze elektryczną razem wziętą (o ile się nie mylę to pompa ht to koszt rzędu 30-40 tys) a koszt tej inwestycji nam sie nie zwróci szybko. Wolałbym mieć jednak wstępny projekt domu, żeby dokłądniej móc z instalatorami rozmawiać o zapotrzebowaniu na energię i wycenić w miarę realnie oba rozwiązania a potem podejmować decyzje. Projektant jednak ciśnie mnie żeby tę decyzję (przynajmniej na zasadzie pompa/gaz, bez szczegółów) podjąć już teraz. Ma racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Przy starych, żeliwnych grzejnikach wystarcza T-CAP bo są przewymiarowane i nieźle buforują ciepło bo mają duża pojemność wodną - nowa instalacja nie będzie im w tym przeszkadzać - ważne by przy okazji przeróbek do każdego dołożyć zawór termostatyczny - wtedy będzie regulacja temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts