Kalasanty 13.03.2020 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Witam, budynek z 1932, w Zagrzebiu w Chorwacji. Suterena w piwnicy miała 2m wysokości, zrobiłem testowy "wykop" żeby zobaczyć jak głęboko sięgają fundamenty, ale przez małą dziurę dałem radę wykopać tylko metr (i dalej nie było końca). Myślimy nad pogłebieniem o 60cm, tak żeby z nową podłogą mieć 2,25-2,30 wysokości. Ewentualnie mając wykopane więcej przestrzeni, łatwiej będzie sprawdzić ile tak naprawdę jest tych fundamentów jeszcze niżej. Wykopałem już 2 pomieszczenia, moje pytanie przed wylewaniem chudziaka (będzie z zamówiony z betoniarni) - muszę czymś nowym podsypać grunt i ubijać? Czytam forum ale większość to buduje domy od zera, wtedy zagęszczanie itd., a ja ściągam górną warstwę. Stara podłoga to było jakieś 2cm jastrychu, pod tym jakaś papa (ale taka kartonowa), i miejscami nic (ziemia którą wykopuję) miejscami jakieś 5 cm betonu. Zastanawia mnie wysokość kolejnych warstw. Myśleliśmy zrobić 10cm chudziak, 10cm styropian, 5cm jastrych - ale lokalne "majstry" mi coś mówią o chudziaku 3cm - czy pogłębiając piwnicę konieczny jest chudziak jak pod nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts