Rysik9 15.03.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Witam, wczoraj postanowiłem własnoręcznie wykonać drzwi, niestety, nie wiem jakie są zasady przy dobieraniu rozmiaru futryny i drzwi by idealnie do siebie pasowały. Futryna i drzwi powinny posiadać wcięcia (felc) wokół siebie ale muszą być tak dobrane aby swobodnie się otwierały i szczelnie zamykały. Pomyłka przewymiarowania może skutkować całkowitym zablokowaniem drzwi (podczas próby otwarcia wystający element drzwi (za wcięciem) zablokuje się o bok futryny) i brakiem szczelności (prześwity). Będę wdzięczny za porady, linki lub jakieś przystępne programy do projektowania (takie w których np. dałoby się przeprowadzić symulacje otwierania i zamykania dowolnie zaprojektowanych drzwi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 17.03.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 masz na pewno jakieś drzwi w domu to pomierz jej i masz wzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.03.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Witam, wczoraj postanowiłem własnoręcznie wykonać drzwi, niestety, nie wiem jakie są zasady przy dobieraniu rozmiaru futryny i drzwi by idealnie do siebie pasowały. Futryna i drzwi powinny posiadać wcięcia (felc) wokół siebie ale muszą być tak dobrane aby swobodnie się otwierały i szczelnie zamykały. Pomyłka przewymiarowania może skutkować całkowitym zablokowaniem drzwi (podczas próby otwarcia wystający element drzwi (za wcięciem) zablokuje się o bok futryny) i brakiem szczelności (prześwity). Będę wdzięczny za porady, linki lub jakieś przystępne programy do projektowania (takie w których np. dałoby się przeprowadzić symulacje otwierania i zamykania dowolnie zaprojektowanych drzwi) Słuszne uwagi. Jak napisał przedmówca - podejdź do drzwi i weź z nich wymiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts