stef4n 15.03.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Cześć, Powoli tracę siły i cierpliwość na już ponad 2 letnią walkę z firmą Szach-Mat z Gdańska, która montowała mi okna. Jakość pierwszego montażu możecie zobaczyć w moich poprzednich postach. Drugi montaż dzięki portalowi oknotest.pl i Panu Andrzejowi Błaszczyk wyszedł dużo lepiej, jednak pozostały problemy szczelności. Problemy zaczęły się od otwierania okna, trzeba było przyłożyć naprawdę dużą siłę, aby przesunąć skrzydło. Po kilku przyjazdach ekipy serwisowej nie udało się zlokalizować przyczyny. W końcu udało mi się ściągnąć firmę OMEN KRZYSZTOF OkMEN, która z ramienia Pana Andrzeja Błaszczyka nadzorowała montaż okien i praktycznie od razu zlokalizowali przyczynę którą była zła uszczelka, została ona wymieniona przez firmę Szach-Mat i problem zniknął. Kolejny problem który się pojawił to szczelność okna. Przy mocniejszych podmuchach wiatru okno zaczyna gwizdać, po przyłożeniu zapalniczki płomień natychmiast gaśnie w kilku miejscach. Firma Szach-Mat sprowadzała już dwukrotnie technika z Veki, który twierdził za każdym razem, że już będzie na 100% ok, założyła nowe uszczelki "serwisowe" które miały usunąć problem i nadal jest to samo. Teraz już wiem, że ten profil do energooszczędnego domu z rekuperacją był pomyłką, ale może ktoś z was ma lepsze doświadczenia? Poniżej filmy i pomiary samego profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.03.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A może problem masz w wykonawcy okien, a nie profilu? Montuję okna na tych profilach od lat i nie miałem takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 16.03.2020 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Możliwe, chociaż osoba, która pojawiłą się z ramienia Veki problemu w montażu nie stwierdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.03.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A co ma powiedzieć... to nie szuka objechać monterów i przepchnąć winę na następne ogniwa. Oczywiście mówimy teraz to co widać naocznie, czyli o montażu okna (chociaż wartości pomiarów wskazują że coś tam nie gra). Ja jednak miałem na myśli wykonanie stolarki przez producenta. Nie wiem czy w przypadku HS fabryka może dać zamienniki czy jednak jest skazana wyłącznie na oryginalne komponenty jak w przypadku zwykłych profili. Np. wzmocnienia do zwykłych okien są bardzo różne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 18.03.2020 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Co mogę z tym zrobić? Kogo powołać, jakie badania zlecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.03.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Co mogę z tym zrobić? Kogo powołać, jakie badania zlecić? 1. Należy zacząc od tego, że badanie zapalniczką nie jest miarodajne- a przedstawiony szkic niezbyt zrozumiały- przynajmniej dla mnie. 2. Sprawdzić, jaką klasę przepuszczalności powietrza deklaruje producent dla tej konstrukcji. Jeżeli deklaruje np. klasę 3 to oznacza, że przez każdy metr obwodu skrzydła może "nawiać" 2,25 m3/h, Bardziej obrazowo: przy skrzydle np. 2 x 2,2 m może to być 18,9 m3/h. 3. Nabyć anemometr i sprawdzić przewiewy po całym obwodzie. 4. Jeżeli w dalszym ciągu wydaje się nam, że wieje za bardzo to proszę o kontakt z Mobilnym Laboratorium Techiki Budowlanej, które wykona badanie przepuszczalności powietrza dla zamontowanego okna i wszystko będzie jasne. Oczywiście za badanie trzeba zapłacić, ale wszystko będzie w oficjalnym raporcie i jako dowód w ewentualnej sprawie... https://badaniaokien.pl/badania-powykonawcze/przepuszczalnosc-powietrza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samarii 05.09.2024 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września W dniu 15.03.2020 o 11:41, stef4n napisał: przyczynę którą była zła uszczelka, została ona wymieniona przez firmę Szach-Mat i problem zniknął. @stef4n czy możesz napisać coś więcej, która uszczelka była zła i na jaką wymienili? Też mam problem z ciężkim otwieraniem i też profil Veka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts