darnok1 15.03.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Cześć, chciałbym poradzić się w związku z problem, z którym zmagam się od jakiegoś czasu, a mianowicie uciążliwe dźwięki pochodzące z wentylacji, dokładnie z okolic rury okapu kuchennego. Jest to coś w stylu uderzeń powietrza, klap? Dźwięki pojawiają się w różnych odstępach, czasami są pojedyńcze, a często zwielokrotnione. Występują różnie co 5, 10min.. Wydaje mi się, że dni wietrzne mają tutaj znaczenie, ponieważ to w nie występują najczęściej. Chciałbym poznać Waszą opinię i może jakieś wskazówki, czy połączenie z okapem(rura spiro) jest tutaj poprawne i trochę czytałem i czy zawór szczelny np. helios miałby tutaj pomóc w jakiś sposób? Jeśli nie pomogą żadne półśrodki, chciałbym zgłosić to oczywiśćie zarządcy, jednak tutaj prosiłbym o wskazówki jak to ugryźć? Czy pownieniem najpierw zgłosić się do niezależnego eksperta w tej sprawie, który zbadałby temat? Dodam, że problemem jest fakt, że nie występuje to w każdy dzień, są dni kiedy jest zupełna cisza.. Kuchnia połączona z jest z salonem, w którym jest okno z wywietrznikiem higrosterowanym, ale nie wiem czy może to mieć jakieś znaczenie. Jest to nowe mieszkanie, w nowym bloku(2 piętrowym, mieszkanie znajduję się na 1 piętrze). Z góry dziękuję, za wszelkie zainteresowanie tematem. zdjęcia: https://zapodaj.net/11d29ab745894.jpg.html https://zapodaj.net/b1d46e3d79402.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.03.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) A nie masz czasami zaworu zwrotnego na wlocie? Przy cofce powietrza może stuka klapa zwrotna? Edytowane 16 Marca 2020 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darnok1 15.03.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Nie mam i zastanawiam się czy nie powinienem założyć? Wyjąłem dzisiaj rure spiro i po zatkaniu plastikowej rury wychodzącej z sufitu problem nagle ustaje.. Jest to jakaś wskazówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.03.2020 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A bez rury ale z odetkaną plastikową rurą też hałasuje? Jeśli nie, to może rura spiro pukała w półkę szafki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darnok1 16.03.2020 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Tak bez rury hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 16.03.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A nie ma właśnie rur blaszanych cienkich? Zmiany ciśnienia i sobie pracuje jak bębenek Nawet na tym kominie wentylacyjnym . A czasem nie dach blaszany i przy wietrze też pracuje a wentylacja dźwięki przenosi. To może kupa przyczyn powodować. Eliminuj pojedyńczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts