Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Ackermana skosy.

Recommended Posts

Witam.

To mój pierwszy post.

Buduję dom systemem gospodarczym.

I mam pytanko, jeszcze o tym nie rozmawialem z kierownikiem budowy bo jestem na etapie pierwszego stropu a pytanie dotyczy drugiego stropu.

Mam skosy które będą z Ackermana strop gestozebrowy i moje pytanie dotyczy tego jak ma być ułożony Ackerman na rogach stropu dach jest czterospadowy więc strop też taki jest. Wiecie o co mi chodzi jak tam maja być zrobione zebra. Dzięki za każdą odpowiedź

Tak na logikę wyjdzie tam coś w rodzaju belki, czy powinno to być zbrojone, na pierwszy rzut oka -tak. Dlaczego ktoś kto to projektował nie zaznczył tam nic, możesz zapytać autora projektu.

Masz tam (obok) poz 2.3 jak to jest zbrojone? W tej narożnej belce oprą się te dochodzące pola, i tam nie dotniesz pustków to bardziej będzie momolit niż 'akerman'

Według rysunku to jest rzut stropu/ kondygnacji?! To co kreskowa linia to jest zarys więźby dachowej kopertowek. No chyba że ja do innej szkoły chodzilem. Gość pyta o żebro rozdzielcze chyba ?!

'Gość' pyta o to jak to wykonać a nie co pokazuje........

W narożniku (przy połączeniu dwóch skośnych połaci) powinna być żelbetowa belka w której kotwione będą odpowiednie połacie wykonane w technologi stropu Akerman.

Masz po obwodzie belki Poz.2.1 20x45 ale każda z tych belek powinna mieć odpowiednie zbrojenie.

Teoretycznie może być takie samo ale jednak dopasowane do schematu i do obciążeń.

Masz rysunek zbrojenia tych belek ?

Edytowane przez d7d