BobiBudo 17.03.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Budowa bliźniaka przyklejonego do stojącego domu. Jako dylatacja-izolacja jest 15 cm wełny wkładanej zgodnie z wznoszeniem murów na bieżąco. Jak zabezpieczać (górną powierzchnię) na wypadek deszczu, na wypadek przerw... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.03.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 A czemu akurat w taki sposób? wełną - aby było łatwiej?Dość trudno coś takiego zabezpieczyć na tyle szczelnie aby materiał nie stracił swojej izolacyjności i na tyle przewiewnie ,aby nie złapało zbyt dużej wilgoci i nie - zniszczyło izolacji i nie spowodowało zagrzybienia ścian.Jeśli już coś ktoś takiego wymyślił to obróbka blacharska tak jak komina z ukierunkowaniem spływu na którąkolwiek powierzchnię dachu, z okapami, szczelnymi połączeniami - wywiewkami, nawiewnikami w dolnej części szczeliny. Myślę , że trzeba to zrobić zgodnie ze sztuką, a więc rozwiązanie systemowe wg jakiegoś projektu z adaptacją do Twoich warunków wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 17.03.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Chyba kompletnie nie zrozumialeś autora pytania. On pyta jak zabezpieczyć wełne w czasie budowy a nie potem - potem to wiadomo że bedzie murek ogniowy i obróbka blachą. I wełna jest jedynym rozasądnym wyborem przy bliźniaku bo zminimaluje hałasy miedzy bydynkami. Styropian nie zatrzymuje nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.03.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Masz racje, napisał na wypadek przerw.....Listwa(mocowana do sąsiedniej ściany) do górnej granicy murowania i folia budowlana ...w miarę murowania rolowanie i podwijanie w górę - coś na zasadzie trójkątnego daszku. A wełna może i dobra tylko system mocowania dość kłopotliwy, trzeba zastosować pustkę wentylacyjną, mocować dystans, zapewnić prawidłową wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 17.03.2020 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 A czemu akurat w taki sposób? wełną - aby było łatwiej? Ściana ppoż, przepisy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 17.03.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 A czemu aż 15cm dylatacja? Istniejący budynynek nie ma swojej izolacji? Szkoda działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 18.03.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 A czemu aż 15cm dylatacja? Istniejący budynynek nie ma swojej izolacji? Nie Szkoda działki... Wiem. Ból:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 18.03.2020 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 A wełna może i dobra tylko system mocowania dość kłopotliwy, trzeba zastosować pustkę wentylacyjną, mocować dystans, zapewnić prawidłową wentylację. Hmm, w projekcie mam po prostu dylatację 15cm wypełnioną wełną. Pustek, dystansów (łaty?) żadnych nie mam. Słyszałem tylko, że na elewacji trzeba zrobić tynk paroprzepuszczalny (czy jakoś tak) - ale to wąskie pionowe paski. Jak taka wentylacja miałaby działać? Przecież od spodu powietrze nie będzie miało jak się dostać (przypominam ściana przyległa do sąsiada - prawie 10m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Hmm, w projekcie mam po prostu dylatację 15cm wypełnioną wełną. Pustek, dystansów (łaty?) żadnych nie mam. Słyszałem tylko, że na elewacji trzeba zrobić tynk paroprzepuszczalny (czy jakoś tak) - ale to wąskie pionowe paski. Jak taka wentylacja miałaby działać? Przecież od spodu powietrze nie będzie miało jak się dostać (przypominam ściana przyległa do sąsiada - prawie 10m) Właśnie o to chodzi, że taka pustka musi być wykonana zgodnie z projektem - skoro jest to granica ppoż to ktoś wydal takie zalecenie a jej wykonanie musi być zatwierdzone na podstawie jakiegoś projektu - ktoś to musi odebrać , bo inaczej po co to jest robione? Takie szczeliny są wentylowane, wełna musi być twarda, mocowana do ściany murowanej za pomocą szpilek metalowych( w innym przypadku gdy tego mocowania brak wełna w np chwili podwyższonej wilgotności się ugnie i już nie powróci do swego stanu pierwotnego dolne jej warstwy zostaną zmiażdżone ciężarem). Góra izolacji również musi mieć przestrzeń wentylacyjną i osłonięta przed opadami atmosferycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.03.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 spęcznieć może troche spęcznieje ale nic nie zmiażdzy, nie bedzie tam miejsca na deformacje i opadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Chyba jednak odwrotnie - twarda wełna nie spęcznieje ale zmiażdży - nie wiem czy kolega kiedykolwiek widział taką ścianę ppoż.Nawet wszelkie otwory są wypełnione różową specjalną pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 19.03.2020 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Takie szczeliny są wentylowane, wełna musi być twarda, mocowana do ściany murowanej za pomocą szpilek metalowych Szukam i szukam w necie ale nie ale nie za bardzo jest coś na ten temat. Możesz Kolego polecić jakieś źródło? Góra izolacji również musi mieć przestrzeń wentylacyjną i osłonięta przed opadami atmosferycznymi. OK ale powtarzam pytanie: jak powietrze wentylujące ma się dostać od dołu do takiej izoalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.03.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Szukam i szukam w necie ale nie ale nie za bardzo jest coś na ten temat. Możesz Kolego polecić jakieś źródło? Internet i forum - To forum - nie jest źródłem informacji na temat "Bariery ppoż - na ten temat musi wypowiedzieć się specjalista z zagadnienia ochrony jak również musi być wykonany projekt który jest zatwierdzony przez inspektora straży pożarnej. Po wykonaniu muru - prace te winny zostać przez inspektora odebrane i tylko na takiej podstawie budynek może zostać przeznaczony do zamieszkania lub . Skoro kolega nie ma takiego projektu to pisanie o przepisach ppoż !!!!! jest wymysłem Tylko Twoim:mad: więc nie zawracaj d...y Należy to wykonać zgodnie ze sztuką budowlaną , z izolacją z twardej wełny mineralnej w "odwróconej technologi" -czyli kołki w wełnę i podłożone pod murowane cegły - systematycznie w miarę wznoszenia muru. Po 48h można uciąć wystające wąsy po stronie murowania. W wielu przypadkach wystające elementy (ze stali nierdzewnej) zagina się do ściany i tynkuje.Przy zastosowaniu wełny mineralnej stosuje się ogólne systemy wentylacji ścian wykonywanych tą technologią(nawiewniki w listwach startowych, kratki nawiewne w dolnej części elewacji, kratki wywiewne w górnej części elewacji, wyprawy powierzchniowe z tynku wysoko-paro-przepuszczalnego. W innym przypadku - po ok 3 latach : przenikanie wilgoci przez ściany na najniższych kondygnacjach do wnętrza budynku,tynk zewnętrzny popęka, zalęgnie się robactwo i inne gryzonie itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 19.03.2020 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Internet i forum - To forum - nie jest źródłem informacji na temat "Bariery ppoż - na ten temat musi wypowiedzieć się specjalista z zagadnienia ochrony jak również musi być wykonany projekt który jest zatwierdzony przez inspektora straży pożarnej. Nie o kwestie ppoż pytałem więc się chyba nie zrozumieliśmy. Przy zastosowaniu wełny mineralnej stosuje się ogólne systemy wentylacji ścian wykonywanych tą technologią(nawiewniki w listwach startowych, kratki nawiewne w dolnej części elewacji, kratki wywiewne w górnej części elewacji, wyprawy powierzchniowe z tynku wysoko-paro-przepuszczalnego. W innym przypadku - po ok 3 latach : przenikanie wilgoci przez ściany na najniższych kondygnacjach do wnętrza budynku,tynk zewnętrzny popęka, zalęgnie się robactwo i inne gryzonie itp, itd. Mam wrażenie że też się tu nie zrozumieliśmy. Chyba piszesz o typowych ścianach zewnętrznych i to to ja wiem. A ja pytam o ścianę, która styka się ze ścianą sąsiada więc kratki nawiewne dolne, wyprawy powierzchniowe, tynki itp itd to nie ten przypadek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.03.2020 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Nie o kwestie ppoż pytałem więc się chyba nie zrozumieliśmy. To nie ty pytałeś o ściany piwnic beton+wełna - p.poz? Coś tu chyba kręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.03.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Hmm, w projekcie mam po prostu dylatację 15cm wypełnioną wełną. Pustek, dystansów (łaty?) żadnych nie mam. Słyszałem tylko, że na elewacji trzeba zrobić tynk paroprzepuszczalny (czy jakoś tak) - ale to wąskie pionowe paski. Jak taka wentylacja miałaby działać? Przecież od spodu powietrze nie będzie miało jak się dostać (przypominam ściana przyległa do sąsiada - prawie 10m) A to nie Twój post? Myślisz , że pisząc o nawiewnikach i kratkach tynkach w tym wąskim pasku(połączenia dwóch budynków) pisze o czymś zupełnie innym ? Napisałem Ci z jakimi problemami się spotkasz gdy to zrobisz niezgodnie z projektem - ale jeśli projekt jest zły to i reszta prac również. Najlepiej wykonaj to zgodnie z projektem, a gdy będą problemy miej pretensje do projektanta. Zapytałeś więc odpowiedziałem. Edytowane 20 Marca 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 21.03.2020 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 To nie ty pytałeś o ściany piwnic beton+wełna - p.poz? Coś tu chyba kręcisz. He Piwnic nie mam. CitiMatic zapytał dlaczego wełna więc odpowiedziałem. (Ani tego nie kwestionuję ani się nie bronię - tak mam w projekcie i już.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 21.03.2020 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Masz racje, napisał na wypadek przerw..... Listwa(mocowana do sąsiedniej ściany) do górnej granicy murowania i folia budowlana ...w miarę murowania rolowanie i podwijanie w górę - coś na zasadzie trójkątnego daszku. Tak zrobię, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.03.2020 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 He Piwnic nie mam. CitiMatic zapytał dlaczego wełna więc odpowiedziałem. (Ani tego nie kwestionuję ani się nie bronię - tak mam w projekcie i już.) Chyba pomyliłem wątki, coś szwankowało FM i nie mogłem sprawdzić. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts