Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniak - dylatacja / izolacja - jak na roboczo zabezpieczać

Recommended Posts

A czemu akurat w taki sposób? wełną - aby było łatwiej?

Dość trudno coś takiego zabezpieczyć na tyle szczelnie aby materiał nie stracił swojej izolacyjności i na tyle przewiewnie ,aby nie złapało zbyt dużej wilgoci i nie - zniszczyło izolacji i nie spowodowało zagrzybienia ścian.

Jeśli już coś ktoś takiego wymyślił to obróbka blacharska tak jak komina z ukierunkowaniem spływu na którąkolwiek powierzchnię dachu, z okapami, szczelnymi połączeniami - wywiewkami, nawiewnikami w dolnej części szczeliny. Myślę , że trzeba to zrobić zgodnie ze sztuką, a więc rozwiązanie systemowe wg jakiegoś projektu z adaptacją do Twoich warunków wykonania.

Chyba kompletnie nie zrozumialeś autora pytania. On pyta jak zabezpieczyć wełne w czasie budowy a nie potem - potem to wiadomo że bedzie murek ogniowy i obróbka blachą. I wełna jest jedynym rozasądnym wyborem przy bliźniaku bo zminimaluje hałasy miedzy bydynkami. Styropian nie zatrzymuje nic.
  • Like 1

Masz racje, napisał na wypadek przerw.....

Listwa(mocowana do sąsiedniej ściany) do górnej granicy murowania i folia budowlana ...w miarę murowania rolowanie i podwijanie w górę - coś na zasadzie trójkątnego daszku.

A wełna może i dobra tylko system mocowania dość kłopotliwy, trzeba zastosować pustkę wentylacyjną, mocować dystans, zapewnić prawidłową wentylację.

A wełna może i dobra tylko system mocowania dość kłopotliwy, trzeba zastosować pustkę wentylacyjną, mocować dystans, zapewnić prawidłową wentylację.

Hmm, w projekcie mam po prostu dylatację 15cm wypełnioną wełną. Pustek, dystansów (łaty?) żadnych nie mam. Słyszałem tylko, że na elewacji trzeba zrobić tynk paroprzepuszczalny (czy jakoś tak) - ale to wąskie pionowe paski.

Jak taka wentylacja miałaby działać? Przecież od spodu powietrze nie będzie miało jak się dostać (przypominam ściana przyległa do sąsiada - prawie 10m)

Hmm, w projekcie mam po prostu dylatację 15cm wypełnioną wełną. Pustek, dystansów (łaty?) żadnych nie mam. Słyszałem tylko, że na elewacji trzeba zrobić tynk paroprzepuszczalny (czy jakoś tak) - ale to wąskie pionowe paski.

Jak taka wentylacja miałaby działać? Przecież od spodu powietrze nie będzie miało jak się dostać (przypominam ściana przyległa do sąsiada - prawie 10m)

Właśnie o to chodzi, że taka pustka musi być wykonana zgodnie z projektem - skoro jest to granica ppoż to ktoś wydal takie zalecenie a jej wykonanie musi być zatwierdzone na podstawie jakiegoś projektu - ktoś to musi odebrać , bo inaczej po co to jest robione?

Takie szczeliny są wentylowane, wełna musi być twarda, mocowana do ściany murowanej za pomocą szpilek metalowych( w innym przypadku gdy tego mocowania brak wełna w np chwili podwyższonej wilgotności się ugnie i już nie powróci do swego stanu pierwotnego dolne jej warstwy zostaną zmiażdżone ciężarem).

Góra izolacji również musi mieć przestrzeń wentylacyjną i osłonięta przed opadami atmosferycznymi.

Takie szczeliny są wentylowane, wełna musi być twarda, mocowana do ściany murowanej za pomocą szpilek metalowych

Szukam i szukam w necie ale nie ale nie za bardzo jest coś na ten temat. Możesz Kolego polecić jakieś źródło?

Góra izolacji również musi mieć przestrzeń wentylacyjną i osłonięta przed opadami atmosferycznymi.

OK ale powtarzam pytanie: jak powietrze wentylujące ma się dostać od dołu do takiej izoalacji?

Szukam i szukam w necie ale nie ale nie za bardzo jest coś na ten temat. Możesz Kolego polecić jakieś źródło?

Internet i forum - To forum - nie jest źródłem informacji na temat "Bariery ppoż - na ten temat musi wypowiedzieć się specjalista z zagadnienia ochrony jak również musi być wykonany projekt który jest zatwierdzony przez inspektora straży pożarnej. Po wykonaniu muru - prace te winny zostać przez inspektora odebrane i tylko na takiej podstawie budynek może zostać przeznaczony do zamieszkania lub .

Skoro kolega nie ma takiego projektu to pisanie o przepisach ppoż !!!!! jest wymysłem Tylko Twoim:mad: więc nie zawracaj d...y

Należy to wykonać zgodnie ze sztuką budowlaną , z izolacją z twardej wełny mineralnej w "odwróconej technologi" -czyli kołki w wełnę i podłożone pod murowane cegły - systematycznie w miarę wznoszenia muru. Po 48h można uciąć wystające wąsy po stronie murowania. W wielu przypadkach wystające elementy (ze stali nierdzewnej) zagina się do ściany i tynkuje.Przy zastosowaniu wełny mineralnej stosuje się ogólne systemy wentylacji ścian wykonywanych tą technologią(nawiewniki w listwach startowych, kratki nawiewne w dolnej części elewacji, kratki wywiewne w górnej części elewacji, wyprawy powierzchniowe z tynku wysoko-paro-przepuszczalnego.

W innym przypadku - po ok 3 latach : przenikanie wilgoci przez ściany na najniższych kondygnacjach do wnętrza budynku,tynk zewnętrzny popęka, zalęgnie się robactwo i inne gryzonie itp, itd.

Internet i forum - To forum - nie jest źródłem informacji na temat "Bariery ppoż - na ten temat musi wypowiedzieć się specjalista z zagadnienia ochrony jak również musi być wykonany projekt który jest zatwierdzony przez inspektora straży pożarnej.
Nie o kwestie ppoż pytałem więc się chyba nie zrozumieliśmy.

Przy zastosowaniu wełny mineralnej stosuje się ogólne systemy wentylacji ścian wykonywanych tą technologią(nawiewniki w listwach startowych, kratki nawiewne w dolnej części elewacji, kratki wywiewne w górnej części elewacji, wyprawy powierzchniowe z tynku wysoko-paro-przepuszczalnego.

W innym przypadku - po ok 3 latach : przenikanie wilgoci przez ściany na najniższych kondygnacjach do wnętrza budynku,tynk zewnętrzny popęka, zalęgnie się robactwo i inne gryzonie itp, itd.

Mam wrażenie że też się tu nie zrozumieliśmy. Chyba piszesz o typowych ścianach zewnętrznych i to to ja wiem. A ja pytam o ścianę, która styka się ze ścianą sąsiada więc kratki nawiewne dolne, wyprawy powierzchniowe, tynki itp itd to nie ten przypadek..

A to nie Twój post?

Myślisz , że pisząc o nawiewnikach i kratkach tynkach w tym wąskim pasku(połączenia dwóch budynków) pisze o czymś zupełnie innym ?

Napisałem Ci z jakimi problemami się spotkasz gdy to zrobisz niezgodnie z projektem - ale jeśli projekt jest zły to i reszta prac również.

Najlepiej wykonaj to zgodnie z projektem, a gdy będą problemy miej pretensje do projektanta.

Zapytałeś więc odpowiedziałem.

Edytowane przez CityMatic