gosciu01 07.11.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 no właśnie, robótka czy pywko ? bo ja pobruszę trochu przy pywku co robicie w listoadzie, przy tej pogodzie ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 07.11.2004 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 4 dni piwko??? chyba poukładam drzewo na zimę, podobno ma być marna zima, ale palić trza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Jaki tam długi. Ja zwyczajowo dwa z 4 dni mam pracujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 08.11.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 liscie pograbie, postprzatam troche w domku, połącze instalacje elektryczną a pozniej wypije sobie ciepłe piwko z soczkiem o ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.11.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Walczymy nadal coby zdążyć przed zimą - nawet jeśli lekką. W ten weekend udało się ocieplić fundament styropianem - brrr jak to piszczy przy cięciu. Pozostało mi właśnie na długi weekend ułożyć kanalizację oraz folię i zasypać wszystko piaskiem. I to niestety będzie już ostatnia akcja w tym roku - potem będzie nudno. Tak przy okazji - czy ławy sznurkowe od geodety są jeszcze potrzebne kiedy stoją już sciany fundamentowe? Coś słyszałem że pierwszy rząd bloczków ścian nadziemia trzeba jeszcze wg sznurków - dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.11.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Najpierw 2 dni remanent w firmie a potem na budowę!Będę zasłaniał dziurę na schody w stropie i popalę trochę kawałków stempli i desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.11.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Tak przy okazji - czy ławy sznurkowe od geodety są jeszcze potrzebne kiedy stoją już sciany fundamentowe? A jak Ty to zrobiłeś?Przecież sznurki powinny wyznaczać osie ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 08.11.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Ja widzę 4 dni budowlanki i porządków na budowie, ale to dla mnie odpoczynek i przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.11.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Tak przy okazji - czy ławy sznurkowe od geodety są jeszcze potrzebne kiedy stoją już sciany fundamentowe? A jak Ty to zrobiłeś?Przecież sznurki powinny wyznaczać osie ław. juz tlumaczę co wyznaczają sznurki to kwestia gwoździ na deskach. U mnie geodeta wyznaczył obrys zew. budynku a na moją prosbę również osie. Wg osi tak jak mówisz wykonałem ławy fundamentowe a potem ściany (monolityczne wylewane w szalunku). No i teraz mam ściany oraz sznurki. Zastanawiam sie czy są jeszcze potrzebne. Wiadomo że budowa to nie apteka i tu gdzies mam centymetr w lewo a tam w prawo. Ale to jestem w stanie stwierdzić wyłącznie kiedy mam sznurki A że mi trochę zaczęły teraz przeszkadzać to chętnie bym je zdjał. Ale nie wiem czy przy murowaniu ścian nadziemia wiosną murarze nie zapytają gdzie osie? gdzie obrys? (poziom 0 mam zaznaczony jeszcze w czterech miejscach poza obrysem). Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 08.11.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Ja widzę 4 dni budowlanki i porządków na budowie, ale to dla mnie odpoczynek i przyjemność To jest ostatnia szansa na zrobienie tych pac zewnętrznych, które muszą być skończone przed zimą, więc o odpoczynku mowy nie ma. Muszę zamontować okna w ścianach szczytowych na poddaszu stajenki, zafugować te ścianki (gołe pustaki), żeby się woda nie gromadziła, zabezpieczyć, co się da, zagrabić śmieci w okolicy itd. itp. A potem zima - już mam kilka pomysłów na prace wewnątrz domu... Tyle, że mam na nie całą zimę, będę je robił powolutku, a miarę własnych sił i "chciejstwa", bez pośpiechu. I to będzie Pięęęękne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 08.11.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Walczymy nadal coby zdążyć przed zimą - nawet jeśli lekką. W ten weekend udało się ocieplić fundament styropianem - brrr jak to piszczy przy cięciu. Pozostało mi właśnie na długi weekend ułożyć kanalizację oraz folię i zasypać wszystko piaskiem. I to niestety będzie już ostatnia akcja w tym roku - potem będzie nudno. Tak przy okazji - czy ławy sznurkowe od geodety są jeszcze potrzebne kiedy stoją już sciany fundamentowe? Coś słyszałem że pierwszy rząd bloczków ścian nadziemia trzeba jeszcze wg sznurków - dajcie znać. Ja bym zostawił. U nas też przeszkadzały te dechy, ale majstry nie pozwoliły rozwalić ich bo korzystali z nich również po wyciągnięciu piwnic i zalaniu stropu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.11.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 co wyznaczają sznurki to kwestia gwoździ na deskach. U mnie geodeta wyznaczył obrys zew. budynku a na moją prosbę również osie. Teraz wszystko jasne.A co do sznurków...Chyba Ci nie przeszkadzają?Zostaw je jak są,przeżyją zimę to dobrze,nie to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.11.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 co wyznaczają sznurki to kwestia gwoździ na deskach. U mnie geodeta wyznaczył obrys zew. budynku a na moją prosbę również osie. Teraz wszystko jasne.A co do sznurków...Chyba Ci nie przeszkadzają?Zostaw je jak są,przeżyją zimę to dobrze,nie to trudno. sznurki faktycznie to nie problem - przeszkadzają paliki z deskami w szybkim zasypaniu wszystkiego Catem qrcze czyli jednak zostawic? a mialo byc tak pieknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.11.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ...co robicie w listoadzie, przy tej pogodzie ? Po zmianie czasu na zimowy pozostają tylko roboty wewnętrzne i majsterkowanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadzar 08.11.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ja mam pytanie w sprawie tych sznurków.....kiedy geodeta wyznacza dom..po zdjeciu humusu czy przed......jak przed, to jak te sznurki czy tam paliki chronic??......i nie smiać sie i nie pastwic nowa jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.11.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Po zdjęciu humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.11.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ja mam pytanie w sprawie tych sznurków.....kiedy geodeta wyznacza dom..po zdjeciu humusu czy przed......jak przed, to jak te sznurki czy tam paliki chronic??......i nie smiać sie i nie pastwic nowa jestem... powiem Ci jak ja zrobilem - ustalilem wg planu zagospodarowania terenu gdzie będzie stał dom (a raczej to plan zrobilem wg ustawienia domu mojego pomyslu ale to juz inny temat). Wokół wyznaczonego prostokąta dodałem po 3m z każdej strony (ale mam dużą działkę no i chciałem ściągnąć humus żeby się nie zniszczył przy budowie). Tak wyznaczony obszar kazałem zepchnąć Catem na dwie zgrabne kupki - przyda sie później jak juz dom bedzie stał. Wtedy wszedł geodeta i na plaskim jak stół lotnisku wbił swoje paliki - które już mi teraz przeszkadzają jak już wspominałem. pozdrawiam KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadzar 08.11.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Pattaya, KaiM...dziękuje;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.11.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Patrz KaiM,zrobiłem identycznie.Też po 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 08.11.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 no właśnie, robótka czy pywko ? bo ja pobruszę trochu przy pywku co robicie w listoadzie, przy tej pogodzie ? Cz. Cześć Ja piwko, robota i praca (piwko i robota na budowie, a praca ...w pracy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts