ArturoK4 17.03.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Cześć, Jest trochę wolnego i postanowiłem wziąć się do roboty w piwnicy. Jedną z piwnic mam nieotynkowaną od lat 60-tych, czyli od czasu powstania domu. Dawno temu jak kupiłem ten dom, to w tej piwnicy były hałdy węgla i piec węglowy a ja przy 4 ogromnych piwnicach mam tam do dzisiaj pusto. Chciałbym w końcu zabezpieczyć betonowe ściany i stąd pytanie na forum. W jednej z piwnic od strony północno-wschodniej, ściana jest w dużo gorszym stanie niż inne. Ogólnie to piwnice w moim domu, są odlane z betonu od fundamentów po parter i tylko w dwóch nie mam ścian otynkowanych ale do rzeczy. Ściana o którą mi chodzi, jest odlana z betonu ale bardzo nierówno i na wysokości 30-50 cm od podłogi, sypie się jak by była w tym miejscu z samego piasku. Chciałbym wzmocnić to miejsce, więc kupiłem polecony mi Castoramie grunt, którym chcę te "sypiące" się miejsca zagruntować a następnie zatynkować. Na fotkach widać ten najgorszy kawałek i kupiony grunt - czy ten grunt wzmocni mi należycie ścianę tak abym mógł ją następnie otynkować ? PS. Nie mogłem dodać fotek do załączników, więc skorzystałem z Tapatalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyhand 03.04.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Witam,ściana, nie wygląda tak źle, najważniejsze pytanie czy na ścianie nie wychodzi/wychodziła wilgoć? Bo w przeciwnym razie najpierw trzeba by z nią powalczyć. Ewentualnie można profilaktycznie zrobić izolacje ze szlamu np. firmy Koester. Jeśli wszystko jest z nią w porządku to jak najbardziej grunt będzie ok, ale nie wystarczy tylko on. Tynk rozumiem, że będzie cementowo - wapienny, więc przed tynkowaniem jeszcze musi Pan zrobić tzw. Szpryc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturoK4 09.04.2020 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, teraz wilgoć już nie wychodzi, bo co najmniej z 10 lat temu, została zrobiona izolacja zewnętrzna: ściana zewnętrzna do samego fundamentu, została pokryta czarnym specjalistycznym lepikiem, na to nałożono 10 centymetrowe płyty styroduru czy jakoś tak a następnie folię kubełkową.Ściany są suche ale w tej jednej piwnicy miejscami się sypią. Jak kupiłem dom w tej piwnicy od początku był tylko węgiel i piec. Co do tynku: nie ma teraz nikogo do tynkowania a jestem raczej amatorem, więc postanowiłem samodzielnie tynkować tylko punktowo, w miejscach największych nierówności. Po wyrównaniu wszystko pomaluję na biało i wstawię półki na rożne garażowe i domowe graty. Jak tam będzie pełno gratów, to ścian i tak nie będzie widać. Niestety niepewna sytuacja finansowa, wymusza oszczędności.Do tego punktowego tynkowania, kupiłem gotową najtańszą zaprawę tynkarską w Castoramie i mam nadzieję, że będzie się trzymać ściany. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez ArturoK4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts