zbigus1 07.11.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Czy możecie mi podpowiedzieć jakiej grubości powinna być opaska betonowa wokół budynku i czy powinna być jednolita czy poprzedzielana ? Czy lepiej zrobić ją przed czy po tynkowaniu ścian ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Czy możecie mi podpowiedzieć jakiej grubości powinna być opaska betonowa wokół budynku i czy powinna być jednolita czy poprzedzielana ? Czy lepiej zrobić ją przed czy po tynkowaniu ścian ? Pozdrawiam. po tynkowaniu wykorzystasz jednoczesnie odpad po tynku jako podbudowa płytki jesli bedziesz miał piaszczysto- żwirowa podbudowe o gr min. 30 cm i zazbrojona siatka - to gr minimalna 5 cm betonu wystarczy na płytke odbojowa dylatacja jak najbardzej jest wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.11.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Czy możecie mi podpowiedzieć... A czy musi być z betonu ? Może inne, tańsze rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.11.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ja odradzalbym robic opaske tuz przy scianie budynku gdyz zatrzymuje ona wilgoc. w ubieglym roku wlasnie likwidowalem taka opaske i zrobilem drenaz wokol domu. dopiero poza drenazem planuje sciezki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafu2 09.11.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A ja też mam zamiar robić opazke ale z płyt chodnikowych. Jak myślicie dobre rozwiązanie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 25.11.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Tom Soyer ma całkowitą rację - opaska betonowa zatrzymuje wilgoć w ziemi nie pozwalając odparować. Polecam raczej opaskę wokół domu wykonaną ze żwiru, tłucznia i temu podobnych materiałów. Teraz tego do wyboru do koloru o rozmaitej granulacji i kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 25.11.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 W przyszłym roku muszę stłuc taką betonową opaskę dookoła domu i po założeniu drenażu zasypać żwirem - co by mur mógł odsychać bez problemu...Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 27.12.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 a na jaką szerokość proponujecie taką opaskę ze żwiru? Chcę zrobić obok domu bruk i miałem w zamiarze dociągnąć go do samej ściany, ale skoro to może przytrzymac wilgoć, to zostawię miejsce na żwir - tylko ile? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 04.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Znalazłam ten temat, uf Miałam nadzieję, że ktoś już poruszał ten temat na forum. Za dwa tygodnie mam robiony bruczek wokół domu i tak się zastanawiam właśnie nad tymi żwirkami. Jaką odległość od ściany należy założyć na taki żwirek wokół domu? I jak głęboko powinnam ten żwir wsypać? Może ktoś zna już odpowiedź? Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.08.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Mam zamiar zrobić opaskę ze żwiru a pod nią - na głębokości ok. 40 cm dać betonowe korytka odprowadzające wodę - zamiast drenażu opaskowego. Czy one też zatrzymają wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 04.08.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Znalazłam ten temat, uf Miałam nadzieję, że ktoś już poruszał ten temat na forum. Za dwa tygodnie mam robiony bruczek wokół domu i tak się zastanawiam właśnie nad tymi żwirkami. Jaką odległość od ściany należy założyć na taki żwirek wokół domu? I jak głęboko powinnam ten żwir wsypać? Może ktoś zna już odpowiedź? Dzięki za wszelkie info. Zerknij na tę stronę! http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44789&highlight=drena%BF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 04.08.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 chmurka - wielkie dzięki Grunt to doświadczeni forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 29.08.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 A jak do tego ma się sprawa chodnika przy budynku? ja mam praktycznie wkoło domu chodnik. Jak w takiej więc sytuacji zapewnić prawidłowe parowanie ziemi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 30.08.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Witam Jest jeszcze jeden argument przemawiający za wyższością opaski wykonanej ze żwiru. W czasie opadów deszczu krople wody odbijające się od (brudnej) betonowej opaski padają na cokół budynku i brudzą go. W przypadku opaski żwirowej, z uwagi na bardzo zróżnicowane kąty kamyków, zjawisko brudzenia cokołu praktycznie nie występuje. PozdrawiamCarl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts