weglower 18.03.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) Potrzebuję porady odnośnie tego na co przerzucić się z tradycyjnego pieca tak zwanego "kopciucha". Pod koniec 2019 roku założyłem panele fotowoltaiczne o mocy 5KW, instalacja z lekkim zapasem patrząc na roczne zużycie prądu.Dom ok 250 m2, budownictwo '96 rok - ściany: 45cm, konstrukcja: pustak żużlobetonowy, izolacja: styropian 6cm, przeważnie przez zimę spalam ok 3,5 tony no ale policzmy że 4t. węgla. W domu na parterze grzejniki aluminiowe, 1 piętro płytowe plus tylko w dwóchpomieszczeniach podłogówka. Co było by dla mnie najbardziej opłacalne, zważając czy może jednak nie, na to że mam panele i żeby kierować się ku wykorzystywaniu tego prądu. Rozważałem wiele opcji i wielu fachowców ale żaden nie potrafił doradzić konkretnie. Wiadomo że chciałbym żeby było tanio i dobrze choć brałem pod uwagę różne opcje polecane przez różnych majstrów: - Kocioł indukcyjny firmy pererko 10 KW (chyba najdroższa opcja), - pompa ciepła powietrze 10KW + grzałka 6/9 KW z termostatem - grzałka 9 KW + bufor (choć nie wiem czy sama grzałka "wyrobi") więc może do tego awaryjnie do tzwn. dogrzania:- piec gazowy (lub sam piec gazowy -jest zrobione przyłącze)- piec elektryczny (chociaż o tej opcji wiem najmniej) Przekopałem wiele w internecie ale nadal nie wiem na co się zdecydować i co było by najlepszym rozwiązaniem, może ktoś z Państwa miałby jakieś propozycje, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i żeby nie płacić majątku za ogrzewanie domu i wody w sezonie zimowym. Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. pozdrawiam Edytowane 18 Marca 2020 przez weglower błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.03.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Potrzebuję porady odnośnie tego na co przerzucić się z tradycyjnego pieca tak zwanego "kopciucha". Pod koniec 2019 roku założyłem panele fotowoltaiczne o mocy 5KW, instalacja z lekkim zapasem patrząc na roczne zużycie prądu. Dom ok 250 m2, budownictwo '96 rok - ściany: 45cm, konstrukcja: pustak żużlobetonowy, izolacja: styropian 6cm, przeważnie przez zimę spalam ok 3,5 tony no ale policzmy że 4t. węgla. W domu standardowe grzejniki plus tylko w dwóchpomieszczeniach podłogówka. Co było by dla mnie najbardziej opłacalne, zważając czy może jednak nie, na to że mam panele i żeby kierować się ku wykorzystywaniu tego prądu. Rozważałem wiele opcji i wielu fachowców ale żaden nie potrafił doradzić konkretnie. Wiadomo że chciałbym żeby było tanio i dobrze choć brałem pod uwagę różne opcje polecane przez różnych majstrów: - Kocioł indukcyjny firmy pererko 10 KW (chyba najdroższa opcja), - pompa ciepła powietrze 10KW + grzałka 6/9 KW z termostatem - grzałka 9 KW + bufor (choć nie wiem czy sama grzałka "wyrobi") więc może do tego awaryjnie do tzwn. dogrzania: - piec gazowy (lub sam piec gazowy -jest zrobiona przyłącz) - piec elektryczny (chociaż o tej opcji wiem najmniej) Przekopałem wiele w internecie ale nadal nie wiem na co się zdecydować i co było by najlepszym rozwiązaniem, może ktoś z Państwa miałby jakieś propozycje, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i żeby nie płacić majątku za ogrzewanie domu i wody w sezonie zimowym. Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. pozdrawiam wybierz "przyłącz" i naucz się odmianów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weglower 18.03.2020 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 wybierz "przyłącz" i naucz się odmianów. Poprawione z pośpiechu potocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 18.03.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Osobiście szedłbym w kierunku gazu, zwłaszcza, że masz grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.03.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Powietrzna pompa ciepła od chłopaków z klimatyzacja katowice [znajdziesz ich na youtube] + mały kocioł na pelety do podbijania temp. zasilania grzejników w razie potrzeby [np. Skam Technix BIO 10 kW] 5 kWp w panelach pewnie da z 2 tys kWh nadwyżki więc grzaniem prądem nie ma co szaleć - pewnie na ogrzewanie zużywasz ponad 20 tys kWh rocznie wnioskując z ilości spalanego węgla więc sam sobie to porównaj.Przy PPC COP wyjdzie maks 4 więc z tych 2 tys kWh zrobi 8, dalej zabraknie >12 i to warto dobić kotłem na pelety, no chyba, że dołożysz paneli tyle, żeby kolejne 3 tys kWh mieć [więc z 3 kWp] a zasilanie grzejników temperaturą 50-55 C z pompy będzie wystarczające to kocioł możesz pominąć [ewentualnie do PPC chłopaki dokładają pakiet grzałek elektrycznych które podbijają temp. zasilania grzejników w razie potrzeby]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.03.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Fotowoltaika fajnie współpracuje z pompą ciepła, a skoro mówisz że instalację masz z lekkim zapasem to fajnie byłoby ten zapas wykorzystać i zwiększyć samowystarczalność swojego systemu . Grzejniki też wcale nie muszą być problemem. Zapraszam do złożenia u nas zapytania ofertowego, to jest bezpłatne, a nasi specjaliści niezobowiązująco przedstawią Ci ofertę dopasowaną dokładnie do potrzeb Twojego domu. Jeśli jesteś zainteresowany również kotłem gazowym, to taką ofertę dostaniesz i będziesz mógł sobie porównać. https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts