Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję porady odnośnie tego na co przerzucić się z tradycyjnego pieca tak zwanego "kopciucha".

Pod koniec 2019 roku założyłem panele fotowoltaiczne o mocy 5KW, instalacja z lekkim zapasem patrząc na roczne zużycie prądu.

Dom ok 250 m2, budownictwo '96 rok - ściany: 45cm, konstrukcja: pustak żużlobetonowy, izolacja: styropian 6cm, przeważnie przez zimę spalam ok 3,5 tony no ale policzmy że 4t. węgla. W domu na parterze grzejniki aluminiowe, 1 piętro płytowe plus tylko w dwóchpomieszczeniach podłogówka. Co było by dla mnie najbardziej opłacalne, zważając czy może jednak nie, na to że mam panele i żeby kierować się ku wykorzystywaniu tego prądu. Rozważałem wiele opcji i wielu fachowców ale żaden nie potrafił doradzić konkretnie. Wiadomo że chciałbym żeby było tanio i dobrze choć brałem pod uwagę różne opcje polecane przez różnych majstrów:

- Kocioł indukcyjny firmy pererko 10 KW (chyba najdroższa opcja),

- pompa ciepła powietrze 10KW + grzałka 6/9 KW z termostatem

- grzałka 9 KW + bufor (choć nie wiem czy sama grzałka "wyrobi") więc może do tego awaryjnie do tzwn. dogrzania:

- piec gazowy (lub sam piec gazowy -jest zrobione przyłącze)

- piec elektryczny (chociaż o tej opcji wiem najmniej)

Przekopałem wiele w internecie ale nadal nie wiem na co się zdecydować i co było by najlepszym rozwiązaniem, może ktoś z Państwa miałby jakieś propozycje, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i żeby nie płacić majątku za ogrzewanie domu i wody w sezonie zimowym. Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. pozdrawiam

Edytowane przez weglower
błąd
https://forum.murator.pl/topic/253170-dom-250m2-ogrzewanie/

Potrzebuję porady odnośnie tego na co przerzucić się z tradycyjnego pieca tak zwanego "kopciucha".

Pod koniec 2019 roku założyłem panele fotowoltaiczne o mocy 5KW, instalacja z lekkim zapasem patrząc na roczne zużycie prądu.

Dom ok 250 m2, budownictwo '96 rok - ściany: 45cm, konstrukcja: pustak żużlobetonowy, izolacja: styropian 6cm, przeważnie przez zimę spalam ok 3,5 tony no ale policzmy że 4t. węgla. W domu standardowe grzejniki plus tylko w dwóchpomieszczeniach podłogówka. Co było by dla mnie najbardziej opłacalne, zważając czy może jednak nie, na to że mam panele i żeby kierować się ku wykorzystywaniu tego prądu. Rozważałem wiele opcji i wielu fachowców ale żaden nie potrafił doradzić konkretnie. Wiadomo że chciałbym żeby było tanio i dobrze choć brałem pod uwagę różne opcje polecane przez różnych majstrów:

- Kocioł indukcyjny firmy pererko 10 KW (chyba najdroższa opcja),

- pompa ciepła powietrze 10KW + grzałka 6/9 KW z termostatem

- grzałka 9 KW + bufor (choć nie wiem czy sama grzałka "wyrobi") więc może do tego awaryjnie do tzwn. dogrzania:

- piec gazowy (lub sam piec gazowy -jest zrobiona przyłącz)

- piec elektryczny (chociaż o tej opcji wiem najmniej)

Przekopałem wiele w internecie ale nadal nie wiem na co się zdecydować i co było by najlepszym rozwiązaniem, może ktoś z Państwa miałby jakieś propozycje, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i żeby nie płacić majątku za ogrzewanie domu i wody w sezonie zimowym. Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. pozdrawiam

wybierz "przyłącz" i naucz się odmianów.

https://forum.murator.pl/topic/253170-dom-250m2-ogrzewanie/#findComment-7787116

Powietrzna pompa ciepła od chłopaków z klimatyzacja katowice [znajdziesz ich na youtube] + mały kocioł na pelety do podbijania temp. zasilania grzejników w razie potrzeby [np. Skam Technix BIO 10 kW]

5 kWp w panelach pewnie da z 2 tys kWh nadwyżki więc grzaniem prądem nie ma co szaleć - pewnie na ogrzewanie zużywasz ponad 20 tys kWh rocznie wnioskując z ilości spalanego węgla więc sam sobie to porównaj.

Przy PPC COP wyjdzie maks 4 więc z tych 2 tys kWh zrobi 8, dalej zabraknie >12 i to warto dobić kotłem na pelety, no chyba, że dołożysz paneli tyle, żeby kolejne 3 tys kWh mieć [więc z 3 kWp] a zasilanie grzejników temperaturą 50-55 C z pompy będzie wystarczające to kocioł możesz pominąć [ewentualnie do PPC chłopaki dokładają pakiet grzałek elektrycznych które podbijają temp. zasilania grzejników w razie potrzeby].

https://forum.murator.pl/topic/253170-dom-250m2-ogrzewanie/#findComment-7787629

Fotowoltaika fajnie współpracuje z pompą ciepła, a skoro mówisz że instalację masz z lekkim zapasem to fajnie byłoby ten zapas wykorzystać i zwiększyć samowystarczalność swojego systemu ;). Grzejniki też wcale nie muszą być problemem.

Zapraszam do złożenia u nas zapytania ofertowego, to jest bezpłatne, a nasi specjaliści niezobowiązująco przedstawią Ci ofertę dopasowaną dokładnie do potrzeb Twojego domu. Jeśli jesteś zainteresowany również kotłem gazowym, to taką ofertę dostaniesz i będziesz mógł sobie porównać.

https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

https://forum.murator.pl/topic/253170-dom-250m2-ogrzewanie/#findComment-7787666