Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokre szyby okienne

anzelm

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie wykańczania nowego budynku mieszkalnego.

Dopiero od jakiegoś miesiąca grzeję w piecu. Budynek był bardzo zawilgocony gdyż nie był dogrzewany podczas budowy.

Jak wyłącze piec to po godzinie czy dwóch pojawiają się bardzo mokre szyby...wiadomo że jak wilgoć i różnica temperatur to się skrapla.

Mam nadzieję że taka sytuacja minie po dobrym wygrzaniu budynku.

Moje pytanie jednak jest związane z wystrojem. Z pokoi mam wyjścia na tarasy a wiec witryny o szerokości 160 cm z drzwiami balkonowymi.

Teraz wewnątrz pokoju pod witrynami zbiera się dużo wody skroplonej (jak nie grzeje). Zastanawiałem się nad wykładzinami dywanowymi w pokojach jednak się trochę boję

częstego zalewania a w efekcie grzyba. Czy jest dopuszczalne takie rozwiązanie....pytam pod kątem aranżacji wnętrz....aby pod ściana z witryna ułożyć terakotę która połączyłbym z wykładziną ? Pytam bo nigdzie takiego rozwiązanie nie widziałem i nie wiem czy nie zrobię głupoty.

Pozdrawiam i dziekuję.

Wiesz, takie połączenie to nic dziwnego, ale głównie zabezpiecza wykładzinę / dywan przez bezpośrednim zanieczyszczeniem przez wchodzenie wychodzenie na zewnątrz w obuwiu zewnętrznym.

Wilgoć która pojawia się obecnie powinna zniknąć z chwilą wysuszenia budynku i usunięcia wilgoci technologicznej. Bedzie miała na to wpływ nie tylko temperatura ale i sprawnie/ wydajnie działająca wentylacja.

Tutaj jest kilka zdjęć ...http://regiodom.pl/portal/wnetrze/podlogi/podlogi-laczone-typu-dwa-w-jednym-jakie-efekty-mozna-uzyskac-zdjecia

ale naprawdę jeśli już to łączenie ma inne zastosowanie - nie ochrona przed wilgocią - pozdrawiam i życzę słusznych wyborów.