lenowo 18.08.2002 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 W przyszlym roku zaczynam budowe domu.Poniewaz mam bardzo duza dzialke,chcialbym powierzchnie ok.1ha przeznaczyc na ogrod czy raczej park.Szukam projektow i porad ,jak sie do tego zabrac.Oczekuje na pomoc,rowniez pod [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.08.2002 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Dużo zależy czego dokładnie oczekujesz i jaki ogród (park) chodzi Ci po głowie.Ja bym kupił parę książek o parkach czy ogrodach, poczytał Muratory i inne takie i myślę, że miałbym większe pojęcie co chcę. A potem realizcja, czyli zakup koonkretnych roślin, sadzenie i pielęgnacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 03.07.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 okazało się że moja działka też jest spora . jeśli masz jakieś dobre rady to chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenowo 04.07.2003 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Na razie zajęty jestem budową.Chcemy ją skończyć jeszcze w tym roku. Zagospodarowanie terenu pozostawiam na rok przyszły /w tym roku tylko ogrodzenie/. Myślę że przez zimę będę miał dość czasu na planowanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaa 06.07.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Moja działka też nie należy do małych, ma 1,70 ha. Na tyłach domu chcemy zrobić park ze stawem, w którym bęzdie się mozna kąpać. Na razie gromadzę literaturę, tak jak Maco radzi i podglądam różne pomysły. Skończyć budowę i wprowadzić sie planuje na wiosnę 2004, więc pewnie spotkamy się na forum w długie zimowe wieczory i powymieniamy pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marie 06.07.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Ja mam 8000m i duży dylemat jak ja zagospodarować , pociąga to ze sobą astronomiczne wydatkiza sam torf zapłaciłam 15 tyś 70 ciężarówek a jak policzyłam sama trawa do zasiania ok.3500 abstrakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.07.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Musicie sia zastanowic co chcecie, jakiego typu ma byc park, czy bedzie to jedna przestrzen i jeden rodzaj roslin czy raczej podwnetrza w stylu parku swobodnego lub romantycznego.Kazdy pomysl ma jednak konsekwencje w pielegnacji i o tym pamietajcie, ze trzeba to utrzymac a to sa duze powierzchnie.Proponuje sie rowniez przejsc do ogrodow botanicznych, zamkow, dworkow i palacykow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 13.07.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Ja mam 2,63 ha - przeprowadzka była na Wigilię. Ważne jest, co się chce mieć i jakiej jakości jest gleba. Ja mam piasek ( 5-6 kl) więc sadzę na obrzeżach drzewa leśne, pod sad roztrząsłem obornik. Wykopałem też 400 m2 staw w którym pływam z karpiami koi. Trawy nie koszę, bo szybko by weschła.Mam dużo pomysłów i roboty na kilka lat przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.07.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Boje sie ze na kilkansacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 12.08.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Wszystko zależy ile kasy chcecie przeznaczyć na w.w. cel.Dyskusja bez tego nie ma sensu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarp6 18.08.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Jest ciekawa ksiazka o duzych ogradach - Polskie ogrody ozdobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 25.08.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 To i ja dołączam do klubu obszarników (8800m2) i liczę na ożywioną dyskusję i wymianę pomysłów . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 czy mogę sie przyłączyć w imieniu żony? "mój" jest dom jej ogród 22000m i w planach dalsze 6000m. cieszę się że macie podobne problemy chętnie skożystam z podpowiedzi i pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 28.08.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 to ostatnie to ja . zapomniałem sie zalogować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 28.08.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 11000 m2. Przy ogrodzie pracy jest na najbliższe 10 lat. Cztery już za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 29.08.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jurg , to może zechcesz się z nami podzielić doświadczeniami tych czterech lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 29.08.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Nie ma sprawy, chociaż to raczej domena mojej żoneczki. Ja za to buduję dom. dziś nie zdążę, bo zaraz jedziemy na ranczo. Do niedzieli. Nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaa 30.08.2003 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 To widzę że całkiem nas sporo z tym samym dylematem. Ja jestem właśnie na etapie robót ziemnych i równania terenu wokół domu. Dom stoi na 50-tym metrze od wjazdu i za sobą ma działkę po horyzont. Roboty ziemne to pierwszy etap urządzania ogrodu, najpierw ukształtuję teren jak chcę, ziemia "siądzie" przez zimę i na wiosnę - do dzieła! działka jest ogromniasta, ale na razie nie pozbyłabym się nawet jej centymetra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 A ja myślałem, że mam niezły szpas ze swoimi 16 arami Na razie mam wyrównaną piaskownice (6 kl.). Na dniach będę sadzil jakieś drzewa i krzewy (tak ze 200 sztuk - wiosną posadziłem 100 i ledwo to widac). Szukam też dobrej ziemi (nie torfu) w dobrej cenie - potrzebuje 10-20 wywrotek. ...i nie mam bladego pojęcia jak to rozplanować żeby było ładnie...? Też będę tu zaglądał, choć przy was jestem maluchem, ale może pare pomysłów podgrandze. PS. Już mam ładną grubaśną książkę o ogrodach, ale jej lekturę zostawiłem sobie na dłuuugie zimowe wieczory przy kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 05.09.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Jak wspominałem wyżej mam 1,1 ha - szumnie z rozpędu nazwanych ogrodem. Cztery lata temu kupiłem po prostu prawie 1,2 ha ziemi V i VI klasy. Z zasianym żytem ozimym. Tak, że w pierwszym roku miałem własne żniwa - chociaż nie ja siałem. Oczywiście nikt nie jest w stanie na takim areale zrobić bez nakładu finansowego od razu ogrodu. Tym bardziej, że znaczną część środków pochłania budujący się etapami dom. Dom (budowa) traktowany jako hobby, inwestycja, sposób na stresy dzisiejszego życia, azyl na stare lata ... W założeniu ma być tak, że dom będzie stał w środku lasu. Dlatego zacząłem od sadzenia drzew. Jak jeździłem w latach siedemdziesiątych na sadzenie lasu to pamiętam, ze sadzonki sadziło się co metr. Czyli na 1 ha b. dużo. W związku z powyższym łaziłem po okolicznych lasach i przenosiłem samosiejki (maleństwa 15-20 cm) do siebie – często nie wiedząc co to jest. Okazało się, że wyszło nieźle. Osiki, olchy, brzozy, jarzębiny, klony, akacje.... Wszystko mało. Na szczęście natura sama przyszła z pomocą i po dwóch sezonach mam prawie na 1/3 działki brzezinę, którą krótko mówiąc zasiał wiatr. Oczywiście ja przez te cztery lata też nie próżnuję. Im bliżej domu tym więcej drzew i krzewów szlachetniejszych. Las oczywiście mieszany. Jest także sad. W sadzie wiadomo co. Im bliżej domu tym robi się ciekawiej. Iglaki małe i średnie, kolorowe, wrzosowiska (2), kwiaty, kwiatki , rabatki. Dwa skalniaki. Staw/oczko (ok.100 m2) z kaskadą. Oczywiście trawniki – już chyba 500 m2. Oczywiście wodę rozprowadziłem pod ziemią tak, aby mieć w zasięgu 20-30 m „gniazdko” z wodą. Docelowo będzie system automatycznego podlewania, ponieważ w takie lato jak w tym roku podlewanie głównej części ogrodu i trawników – czyli około 2000 m2 jest raczej niewykonalne z węża.Jak widać jest co robić. Dlatego na najbliższe 10 lat mam zajęcie. Dodam na koniec, że w życiu nie planowałem budowy domu, ani grzebania w ziemi. A w młodości raczej byłem skłonny składać deklaracje, że nigdy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts