grzesia 06.02.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Cieszę się bardzo z tego tematu. Ja też mam dużą działę ok. 1,5 ha. Kupiliśmy ją po długich zresztą poszukiwaniach rok temu. Był to niesamowity, zarośnięty ugór. Całe lato w 2003 roku spędziliśmy na jej koszeniu, grabieniu i paleniu zielska. Zanim wybudujemy dom postanowiłam zaczać zagospodarowywać działkę. Zaczełam robić to etapami. Najpierw jedna połowa ta dalsza. Na jesień 2003 posadziłam około 200 różnych świrków i sosen (tworząc lasek). Drzewka sadziłam w grupach po 5-7 drzewek. Np 5-7 sosen, 5-7 świerków, 5-7 brzózek. Drzewka kupiłam u osoby, która prowadzi szkółkę drzewek. Za drzewka wysokości ok. 50 cm zapłaciłam 220 zł. Brzózki to samosiejki. Trochę brzózek posadziłam w osobnej grupie (nie w lasku) sa w ten sposób pięknie wyeksponowane. Przed laskiem chcę w przyszłości posadzić niskie krzewy iglaste np.: kosodrzewinę, jałowce niskie i dla kontastu coś co ma owoce np. bardzo podaba mi się ognik szkarłatny, irga, jarzębina. Na jesień 2004 zajełam się drzewkami owocowymi. Posadziłam mały sad około 21 drzewek owocowych (każde drzewko inne), 2 orzechy woskie, 4 orzechy laskowe i 3 migdały jadalne. Za sadem w rogu działki posadziłam krzewy owocowe: maliny różne rodzaje, borówkę amerykańską, borówkę czerwoną, czarną porzeczkę i jeżyny. Sądzę, że warto mieć na działce orócz krzewów ozdobnych również owocowe. Nie ma to jak własne, świeże owoce. Ponadto zrobiliśmy też boisko do siatkówki W tym roku chciałabym zrobić staw, lub chociażby go wykopać. To ta druga część działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 10.02.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 myciek - zdradz prosze ile Cie ta przyjemnosc w wykonaniu architekta zieleni miala kosztowac. Mam podobne arealy i zaczynam sie bac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 11.02.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Może coś w japońskim stylu?Jeśli interesuje was uprawa bambusów w Polsce to zapraszam na forum http://www.bambusy.plTu obrazek z Krakowa (fot. Calvi):http://img.photobucket.com/albums/v99/calvi/Visiting%20Manggha/Ph_aureosulcata_spectabilis.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 11.02.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 myciek - zdradz prosze ile Cie ta przyjemnosc w wykonaniu architekta zieleni miala kosztowac. Mam podobne arealy i zaczynam sie bac No tego to niestety nie wiem - podanie kwoty byłoby zdecydowanie nie w "artystycznym" stylu . Ale koszt samej bramy wjazdowej oceniłem na 20-25 tys. więc domyślam się, że to kwota zdecydowanie sześciocyfrowa. Wydaje mi się, że przy oszczędnym projekcie i wlasnym wykonaniu kwota rzędu 20-30 tysięcy zł pozwoli lekko ubarwić otoczenie, choć o czywiście trudno powiedzieć, że to półtorahektarowy ogród! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.02.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 He he. Mam 49 a i zaczyna brakować miejsca. Nie wynajmujcie architektów, więcej przyjemności dają własne eksperymenty. Ps. Oddam za darmo około tysiąca krzaków maliny "Polana". Poszukuję odmiany "Polka", "Poranna rosa" i innych ciekawych roślin owocowych. Czy na forum jest gdzieś temat związany z wymianą roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.02.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Wiesz Ged na Forum chyba nie ma nic o wymianie roślin. A propos Porannej Rosy (to chyba ta żółta) - mam, wiosną zobaczę co nie zdewastował mój małżonek i jak bedę coś miała to chętnie Tobie wyślę. Mam też czarne maliny. (to są takie maliny które są zielone jak są czerwone i są czerwone jak są czarne - tak opisał je pewien Prof) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 15.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Zainteresowanych wymianą roślin odsyłam na pl. rec. ogrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.02.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wszystkich, którzy mają duże działki i je będą grodzić, gorąco namawiam do porobienia w podmórówce przepustów dla małej zwierzyny - jak jeży, żab i ropuch (sam zysk - wyjadają ślimaki) i zostawienia kawałka ugoru dla tychże. Aha,zbliża się powoli okres palenia liści więc błagam - nie palcie stert liści, które leżały (sterty) przez zimę przed kwietniem - śpią tam często zahibernowane jeże i zanim się wybudzą mają już spalone nogi - zgroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 16.02.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Ja myślałem odwrotnie. Zrobić podmurówkę po to aby mi krety nie właziły. Jeże, żaby i inne pożyteczne gadziny można zasiedlić na działce samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 17.02.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Ja myślałem odwrotnie. Zrobić podmurówkę po to aby mi krety nie właziły. Jeże, żaby i inne pożyteczne gadziny można zasiedlić na działce samemu. hmmm ta podmurówka krecioszczelna to chyba by musiała mieć ze 2 metry w glab ziemi? nad nie ma potrzeby bo krety mało galopuja po powierzchni wiec i miejsce na szczeliny dla żmij i innego gada powinno sie znaleźc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 17.02.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Podmurówka z przepustami, no no! Mnie by serce bolało, gdybym miał tyle kasy wydać na podmurówkę (pół kilometra ogrodzenia) więc u mnie jest bardzo ekologicznie (drewniane słupki i siatka leśna): nornice sobie brykają jak Meksykanie przez zieloną granicę do USA Nie mówiąc o zającach ... - że też myśliwi nie wytłuką tego draństwa! A co do pozostawienia pewnych fragmentów niezagospodarowanych i uszanowania śpiących pod liśćmi zwierząt to podpisuję się obiema rękami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 19.02.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Myciek - nornice to i po metrowym murku przelezą a własnie jeże czy ropuchy już nie. A apel wynika z osobistych obserwacji - mam taką sąsiedzką posiadłość w lesie - ze dwa hektary obmurowane na gładziutko i jeszcze siatka na górze stalowych sztachet. Zbrodnia dla korytarzy ekologicznych. Z tymi zającami to jak rozumiem żarty były, no bo wiesz, jak się w marcu spotkamy (mam nadzieję) to nie chcę do rękoczynów przechodzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 20.02.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 abromba - oczywiście, że nornice przelezą wszędzie. Mam nadzieję, że Twojemu sąsiadowi zza stalowych sztachet z podmurówką też wprowadzą trochę "ekologii" ... W moim wydaniu ekologia wygląda tak, że pozwalam na obecność (i cieszę się z tej obecności) w stosunku do wielu gatunków. Nawet przed oknem zostawiłem słupki po tyczeniu ław fundamentowych, aby dzierzba gąsiorek miał okazję sobie z nich pobserwować okolicę (a i my dzierzbę!). Ale co do zajęcy, to najchętniej je oglądam na sąsiednich polach, bo u mnie zeżarły dranie już parę drzewek. To samo dotyczy sarenek, które są uroczymi zwierzętami, ale na zabezpieczenie przed nimi młodych drzewek trzeba wydać więcej niż na same sadzonki No ale oczywiście chęć powystrzelania tego towarzystwa na poważnie jest mi niezmiernie daleka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 20.02.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 A może powysadzaj po sąsiedzku trochę dziczek albo jakich innych smacznych krzewów - i dadzą spokój Twoim drzewkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drbudzik 05.03.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Zajace nie gustuja w "dziczkach"- w gre wchodza tylko smakolyki.Mamy 1.6 ha piachu,co sadzic?! probowalismy sosny i brzozy wiosna-pousychaly do polowy lata(pomimo podlewania)probowalismy jesienia-to samo tylko usychaja pozniej.na dwa tysiace drzewek rosnie moze dwiescie,no -trzysta.A taki piekny plan mialam-dom w lesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.03.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 W ubiegłym roku zające pozjadały mi kilka dwuletnich drzewek. W tym roku wszystko zabezpieczyłem na 1.5m w górę, bo zaspy są czasem na metr, a zając ma długie tylne łapy i wysoko sięga. Jak na razie młode drzewka nie ruszył, ale wziął się za stare kilkuletnie grusze których wcześniej nie tykał. WNIOSEK: Zając zeżre wszystko gdy jest głodny i trzeba zabezpieczać nawet kilkunastocentymetrowe pniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 03.12.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Dajcie pls jakieś fotki - to będzie najlepsza inspiracja dla innych szczęśliwych posiadaczy dużych terenów pod ogród/lasek/sad. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 21.12.2005 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ten młody sad to 1/8 działki http://www.murbeton.h.win.pl/murator/zachod.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 21.12.2005 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 1240 krzaczków dookoła. Miał być las, a go nie ma http://www.murbeton.h.win.pl/murator/snieg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 21.12.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Choinki na święta masz do końca życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts