Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A ile na wykończenie domu?

ullis

Recommended Posts

Wiele się pisze o koszcie postawienia domu w stanie surowym, natomiast o koszcie wykończenie niewiele.

Wiem, że jest to trudne do szacowania, trudniejsze niż w przypadku stanu surowego i zależy od mnóstwa czynników, rozwiązań, zastosowanych materiałów.

My za stan surowy otwarty domku z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 135 m2 już z garażem, dachem kopertowym dość skomplikowanym krytym dachówką cementową, fundamentem lanym w grunt, stropem monolitycznym żelbetowym, ściany z BK 24 na zaprawę klejową, bez piwnic zapłaciliśmy 82 tys. (materiał i robocizna).

Powoli zaczyna się zima, a my zastanawiamy się ile jeszcze środków będzie potrzebne.

Na przyszłą jesień chcemy się wprowadzić. Domek musimy wykończyć niemal całkowicie, musi być bezpieczny dla dwóch 15 miesięcznych bliźniaczek.

Czy ktoś z drogich forumowiczów może mi powiedzieć ile go wykończenie kosztowało?

Ile kasy trzeba jeszcze włożyć aby zamieszkać?

Dodam, że nie badzie w wykończeniu ekstrawagancji, natomiast też nie w totalnym standardzie.

Planuję zaaranżować wnętrza w konwencji umiarkowanego minimalizmu.

Planujemy okna PCV M&S lub VEKA ( szkło i okucia antywłamaniowe), podłoga panele i terakoty, obudowa kominka z płyt GK i odrobina kamienia, schody żelbetowe z obudowanymi tylko stopniami, dom bez instalacji wodnej grzejnikowej ( ogrzewany będzie kominkiem z DGP i elektrycznie ) itp.

Dziękuję i pozdrawiam

Ula

Wykończenie domu140 m wewn-robocizna 20000

wtym

2 lazienki

ocieplenie dachu 120m2 plus KG na stelazu

płyty kG

cekolowanie

malowanie 3x

ulozenie paneli drewnianych 70m2

montaż drzwi przesuwanych 1x

montaż gniazdek i kontaktów

montaż kominka, obudowa i rozprowadzenie

ulożenie wykladzin dywanowych 100m2

płyta OSB na jętkach 42m2

montaż oświetlenia i luster

i sporo innych pierdół

W jakim starym Muratorze czytałem, że stan surowy z wieźbą dachową to średnio ok. 35 % kosztów całego domu. Muszę jednak powiedzieć, że wszystkie tego typu porównania są wielce mylące. Dam przykład mojego dachu, który będzie mnie kosztował z orynnowaniem ponad 35 000 zł. Taki sam dach (kształt i wielkość) kosztował inną osobę trochę ponad 20.000. Moje dodatkowe koszty to: pełne deskowanie, więcej kominków wentylacyjnych, jedno okno dachowe więcej, ława kominiarska, dachówka ceramiczna angobowana a nie cementowa.

Podobne wyliczenia można zrobić przy każdym elemncie domu.

- fundament - lany w grunt czy w deskowaniu;

- rodzaj stropu

- materiał na ściany

- materiał na instalcje

- jaki system ogrzewania

- itp

Prawdziwe schody zaczynają się przy wyborze materiałów na podłogi, kominka, armatury, wykończenia schodów i wielu innych elementów, których ceny mogą się bardzo różnić od siebie.

Dzięki ale nie chciałem być Jerzy12345678......., a tak wychodzi że jak zaczynam marudzić to można napisać : Jerzy - Sio, poszedł sobie !

Pozdro

J

PS

A jak zaczniesz jeszcze myślenie w stylu : kupię tę droższą umywalkę, ładniej wygląda to i dojdzie następne 500,- pln/m2 :(

A jak zaczniesz jeszcze myślenie w stylu : kupię tę droższą umywalkę, ładniej wygląda to i dojdzie następne 500,- pln/m2 :(

Ja bym tak nie dramatyzował

Na początku czerwca br.pewien warszawski developer oferował dodatkowo wykończenie "pod klucz"za 180 zł/m2 mieszkania, materiał+robocizna. W pokojach parkiet dębowy, podłogi reszty pomieszczeń wyłożone płytkami firmy Cersanit (około 30-40 zł/m2), w łazience na ścianach płytki do wys.2m oraz wyposażenie typu wanna, umywalka, sedes też Cersanitu i armatura Valvex- u.

Wiem, wiem nie jest to górna półka ale też nie jest to jakiś badziew typu no-name. Powiem szczerze, że do wykańczania swojego domu zamierzam użyc podobnych materiałów i przyjąłem taką właśnie cenę jednostkową w kosztorysie.

Pozdrawiam

Ja wcale nie dramatyzuje !

Przestrzegam tylko przed wpadnięciem w rozumowanie w stylu :

- ponieważ kupuje tylko jedne ( - ą ) sztukę ( drzwi, baterii, kabiny, etc. )

to łatwo przychodzi argument : dołoże 3 stówki i kupię "lepsze" i na tej zasadzie, tam 3, gdzie indziej 2 i grosz do grosza uzbiera się pokaźna kwota, która przekroczy zakładany przez nas budżet !

Pozdro

J

Sam niestety zrobiłem tak już parę razy :-?