ullis 08.11.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wiele się pisze o koszcie postawienia domu w stanie surowym, natomiast o koszcie wykończenie niewiele. Wiem, że jest to trudne do szacowania, trudniejsze niż w przypadku stanu surowego i zależy od mnóstwa czynników, rozwiązań, zastosowanych materiałów. My za stan surowy otwarty domku z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 135 m2 już z garażem, dachem kopertowym dość skomplikowanym krytym dachówką cementową, fundamentem lanym w grunt, stropem monolitycznym żelbetowym, ściany z BK 24 na zaprawę klejową, bez piwnic zapłaciliśmy 82 tys. (materiał i robocizna). Powoli zaczyna się zima, a my zastanawiamy się ile jeszcze środków będzie potrzebne.Na przyszłą jesień chcemy się wprowadzić. Domek musimy wykończyć niemal całkowicie, musi być bezpieczny dla dwóch 15 miesięcznych bliźniaczek. Czy ktoś z drogich forumowiczów może mi powiedzieć ile go wykończenie kosztowało?Ile kasy trzeba jeszcze włożyć aby zamieszkać? Dodam, że nie badzie w wykończeniu ekstrawagancji, natomiast też nie w totalnym standardzie.Planuję zaaranżować wnętrza w konwencji umiarkowanego minimalizmu. Planujemy okna PCV M&S lub VEKA ( szkło i okucia antywłamaniowe), podłoga panele i terakoty, obudowa kominka z płyt GK i odrobina kamienia, schody żelbetowe z obudowanymi tylko stopniami, dom bez instalacji wodnej grzejnikowej ( ogrzewany będzie kominkiem z DGP i elektrycznie ) itp. Dziękuję i pozdrawiamUla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 08.11.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Powim, krótko, ile byś nie miał pieniędzy i tak wszystko wydasz Nam stan surowy z deskowaniem i papązamknął się w 95 tyś. Po wyliczeniu następne 200 tyś na dom będzie mało Dlatego mało z żoną śpimy a mi się nie udaje rzucić palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 15.11.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 u nas przewidujemy ok. 300 tys,dom do remontu,bez szaf wnekowych,mebli sypialnianych.zobaczymy jak sie skonczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 16.11.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 ...Ile kasy trzeba jeszcze włożyć aby zamieszkać?... Myślę, że to co już poniesione x 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 24.11.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Wykończenie domu140 m wewn-robocizna 20000wtym2 lazienkiocieplenie dachu 120m2 plus KG na stelazupłyty kGcekolowaniemalowanie 3xulozenie paneli drewnianych 70m2montaż drzwi przesuwanych 1xmontaż gniazdek i kontaktówmontaż kominka, obudowa i rozprowadzenieulożenie wykladzin dywanowych 100m2płyta OSB na jętkach 42m2montaż oświetlenia i lusteri sporo innych pierdół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.11.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Ula Jak tak sobie myślę, że jak przyjmiesz po 1,5 tys. za m2 to wiele się nie pomylisz. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 25.11.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Ale 1,5 tys za metr tylko na wykończenie, czy to cena za wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 26.11.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 W jakim starym Muratorze czytałem, że stan surowy z wieźbą dachową to średnio ok. 35 % kosztów całego domu. Muszę jednak powiedzieć, że wszystkie tego typu porównania są wielce mylące. Dam przykład mojego dachu, który będzie mnie kosztował z orynnowaniem ponad 35 000 zł. Taki sam dach (kształt i wielkość) kosztował inną osobę trochę ponad 20.000. Moje dodatkowe koszty to: pełne deskowanie, więcej kominków wentylacyjnych, jedno okno dachowe więcej, ława kominiarska, dachówka ceramiczna angobowana a nie cementowa. Podobne wyliczenia można zrobić przy każdym elemncie domu. - fundament - lany w grunt czy w deskowaniu;- rodzaj stropu- materiał na ściany- materiał na instalcje- jaki system ogrzewania - itp Prawdziwe schody zaczynają się przy wyborze materiałów na podłogi, kominka, armatury, wykończenia schodów i wielu innych elementów, których ceny mogą się bardzo różnić od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.11.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 ULLIS - ze swojego doświadczenia widzę, że należy przyjąć iż to co do tej pory zrobiłeś stanowi 30-35% kosztów. Niestety, schody dopiero przed Wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.11.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Rena-B ( fajny nick ) Mówimy od stanu, który podała Ula w wątku. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 29.11.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Kurczę, trochę drogo wychodzi przejście od stanu surowego do "pod klucz". Jerzysio też fajnie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.11.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Dzięki ale nie chciałem być Jerzy12345678......., a tak wychodzi że jak zaczynam marudzić to można napisać : Jerzy - Sio, poszedł sobie ! Pozdro J PS A jak zaczniesz jeszcze myślenie w stylu : kupię tę droższą umywalkę, ładniej wygląda to i dojdzie następne 500,- pln/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorka1 01.12.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 z tego co piszesz stan surowy niewiele Cie wyniosl ,dlatego mysle ze i wykonczenie zrobisz z rozwaga i bez zbednych szalenstw ,poprostu to co potrzebne na poczatek aby mozna bylo zamieszkac i czuc sie dobrze,masz cala zime na planowaniu swoich wydatkow,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 03.12.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 A jak zaczniesz jeszcze myślenie w stylu : kupię tę droższą umywalkę, ładniej wygląda to i dojdzie następne 500,- pln/m2 Ja bym tak nie dramatyzował Na początku czerwca br.pewien warszawski developer oferował dodatkowo wykończenie "pod klucz"za 180 zł/m2 mieszkania, materiał+robocizna. W pokojach parkiet dębowy, podłogi reszty pomieszczeń wyłożone płytkami firmy Cersanit (około 30-40 zł/m2), w łazience na ścianach płytki do wys.2m oraz wyposażenie typu wanna, umywalka, sedes też Cersanitu i armatura Valvex- u. Wiem, wiem nie jest to górna półka ale też nie jest to jakiś badziew typu no-name. Powiem szczerze, że do wykańczania swojego domu zamierzam użyc podobnych materiałów i przyjąłem taką właśnie cenę jednostkową w kosztorysie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.12.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Ja wcale nie dramatyzuje ! Przestrzegam tylko przed wpadnięciem w rozumowanie w stylu : - ponieważ kupuje tylko jedne ( - ą ) sztukę ( drzwi, baterii, kabiny, etc. ) to łatwo przychodzi argument : dołoże 3 stówki i kupię "lepsze" i na tej zasadzie, tam 3, gdzie indziej 2 i grosz do grosza uzbiera się pokaźna kwota, która przekroczy zakładany przez nas budżet ! Pozdro J Sam niestety zrobiłem tak już parę razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts