Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja zrobiona na placki, szczelina przy dachu - jak to ogarnąć.

Jogobogos

Recommended Posts

1. poprawa "plackow"

po pierwsze musisz doprowadzic do sytuacji takiej aby uniemozliwic swobodny przeplyw powietrza pod styropianem, czyli doszczelnic to piana. metoda nawiercania i wpuszczania kleju w pianie jest jak najbardziej ok, przy czym nalezy pamietac aby nie przesadzic z iloscia w jednym miejscu - bo wypchnie.

.

Właśnie zdałem sobie sprawę, że to odcięcie trzeba będzie zrobić nie tylko jak wskazał CityMatic w poziomie, ale też w pionie tak żeby odciąć bryłę garażu od reszty budynku. To samo z cokołem na wysokości piwnicy. Kurde, ale będzie tego poprawiania.

przy takich popisach firmy wykonawczej pokaz tez w tej chwili zdjecia z zewnatrz jak te plyty sa dociete, przyklejone od zewnatrz, bo mozna spodziewac sie jeszcze kilku bledow.

Tutaj wrzuciłem zdjęcia: https://imgur.com/a/ZhIftHB robiłem je w dosyć losowych miejscach, ponieważ nie wiem dokładnie na co zwrócić uwagę.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zdjecie 1 :

brak elek w oknach, bedzie pekac

brak listwy przyokiennej - bedzie pekac

WTF z tym parapetem? rozumiem ze bedzie zdjety ?

zdjecie 2:

elki

nie podoba mi sie brak przewiazania miedzy plytami, jest jedna dluga pionowa krecha polaczen plyt

zdjecie 3

brak przyokiennej

zdjecie 4

za male przewiazanie miedzy plytami, kumulacja polaczen w jednym miejscu, bez wymaganego przewiazania (za male)

Edytowane przez fighter1983

Ja tylko dopytam, czy chodzi o to że każda płyta (czy to styropian czy wełna) musi być po całym obrzeżu przesmarowana bo jak nie to powietrze będzie hulać między płytami?

Eh, że inwestor musi nawet takie rzeczy sprawdzać...

tak.

metoda obwiedniowo punktowa - ramka dookola aby + placki w srodku

dodatkowo cos co jest troche absurdalne : 40% pokrycia plyty klejem - przy czym jak sie wglebic w tematyke i podpytac dyrektorowdzialow technicznych - chodzi o to, zeby ten klej tam byl a nie na zasadzie "troszke dziubniete"

Oczywiscie metoda grzebieniowa wskazana - ale nie ma takich budynkow (w sensie na tyle rownych scian zeby tak mozna kleic)

Grzebieniowa to znaczy, że na całą płytę równomierna warstwa ale cienka i przy krzywych ścianach klej w ogóle nie dojdzie do ściany?

dokladnie, ale to jest mzonka.

nie ma takich prostych scian zeby tak mozna bylo robic.

odchylenie w pionie, dokladnosc wylania stropow, wiencow, nadprozy

to jest tylko pobozne zyczenie. moze starannie poprowadzona budowa w Ytongu da taka mozliwosc. 1/200 budynkow albo i mniej nadaje sie do metody grzebieniowej klejenia termoizolacji.

Dzięki za opinie - to ja jeszcze zapytam, co do klejenia skoro temat jest już poruszony- bo gdy próbowałem wymusić obwodowe klejenie panowie powiedzieli, że ściana jest tak krzywa, że nie da się zrobić tego na obwódkę - czy może tak rzeczywiście być?

Co do okien i braku listew, mam nadzieję, że to kwestia tego, że "jeszcze nie skończone", bo rzeczywiście prace przy oknach dopiero się zaczęły. Co do "L"ek to chyba już po ptokach :(

Czyli jak Yeti, każdy słyszał nikt nie widział ;)

no troche tak, najblizsze takiej dokladnosci sa SSO stawiane przez naszego forumowego speca od stanow surowych. Mirka, ale on nie ma terminow na 2 lata do przodu, poza tym jedna firma nie wybuduje wszystkich domow w PL :)

Wyszedłem jeszcze na balkon spojrzeć na te okna i zrobiło mi się gorąco:

https://i.gyazo.com/4448bfbd60a0f908e35872b5da894bac.mp4

https://i.gyazo.com/d07e63bc7477493d662adf656e447df1.mp4

Nie jestem pewny czy to było klejone w czwartek, piątek czy sobotę rano - ale mimo wszystko minęło przynajmniej 48 godzin. Co tu się dzieje? Nie wiem co już z tym wszystkim zrobić.

Ktoś zna ekipę która na terenie Lublina do polecenia ? :/

Edytowane przez Jogobogos

Nie jestem pewny czy to było klejone w czwartek, piątek czy sobotę rano - ale mimo wszystko minęło przynajmniej 48 godzin. Co tu się dzieje? Nie wiem co już z tym wszystkim zrobić.

:eek: weź Ty już nas nie załamuj, dobrze, że forum jest otwarte i będzie można pokazać jak nie robić i na co zwracać uwagę podczas izolacji termicznej.

Jest tyle technologią wykonania tego typu elementów, że każdy kto zaczyna układać i zajmować się termoizolacją powinien to znać.Nawet przeglądając YouTube więcej by się nauczyli, ale zapewne to ich pierwszy dom. Współczuje szkoda czasu i materiałów.

czystej ciekawosci a ile Ty placisz za wykonanie tej elewacji ?

w zasadzie bez wzgledu na cene jaka placisz powinno byc poprawnie, lub przynajmniej "moze byc"

jakies tam bledy generalnie sa akceptowalne, bo imo nie ma takich wykonawcow ktorzy robia wszystko "na 100%" bo czasami sie po prostu nie da, poza tym czasami sie popelnia bledy.

masz umowe? wykonawca wystawia FV? Wykonawca m polise OC? materialy powierzone czy wykonawcy?

Mam umowę, wykonawca wystawia FV, nie wiem czy ma OC - materiały kupił wykonawca, ja za nie już zapłaciłem. Oczywiście, nie chodzi mi tutaj o to żeby czepiać się najdrobniejszych rzeczy - wszyscy wiemy, że co by się nie wstawiło w internet, zawsze znajdzie się ktoś kto powie, że można było zrobić lepiej. Natomiast tutaj obawiam się po prostu, że każdy kolejny etap będzie miał takie błędy a ja na koniec zostanę w przysłowiowej, czarnej dupie.

Płacę normalnie jak na dzisiejsze standardy i średnie ceny w internecie, w żadnym wypadku nie szukałem wykonawcy na zasadzie "kto da mniej".