Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja zrobiona na placki, szczelina przy dachu - jak to ogarnąć.

Jogobogos

Recommended Posts

odnosnie Twoich filmow:

te wklejki jezeli juz wykonawca decyduje sie na wklejanie w glify 2cm robi sie na pianoklej, jest latwiej, czysciej...

to ze klej sie kruszy cementowy to akurat normalne - ale nie normalne jest ze on tam jest

generalnie ta elewacje oceniam na 3- wg tego co widze na chwile obecna.

takie nazwalbym to przemyslowo-blokowe oblepienie budynku a nie wyknanie elewacji.

Duzo brakow, ale da sie poprawic. widac tez brak elementarnej wiedzy lub - jej totalne zlekcewazenie.

wyglada tez na spory pospiech i "na skroty"

pokaz jeszcze zestawienie materialowe, przy okazji bedzie mozna ocenic czy wykonawca pracuje na materialach jakiejs fajnej jakosci czy po taniosci. i jakie ma zalozenia co do dalszych prac (po materialach to bedzie widac)

ech... mieszane mam uczucia do pokazania swojej realizacji aktualnej, ktora poprawiamy wlasnie. moze sie zdecyduje, ale chyba jak juz skonczymy klejenie poprawkowe.

Przed rozpoczeciem prac naprawczych jest lepsza niz ta Twoja - a podjelismy decyzje o zrywaniu i naprawach.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj zdjęcie zamówienia materiałów: https://i.gyazo.com/a2334722837bd0e151c23ccdb14c614a.png

pierwszy raz od kilku lat tak sie wyraze .... o ja pierdole....

to sa ceny wyrwane z kosmosu... i to na dodatek brutto przy 8 % !!! skoro wykonawca wzial na to FV na siebie....

wykonawca wiecej zarabia na materialach niz na robociznie tu....

wiadro tego tynku powinno kosztowac wg 8% stawki VAT okolo 131 zl brutto

worek kleju powinien kosztowac 14,50 brutto

siatka takiej jakosci: gora 110 brutto

styropian 0,031 przy 8% : 167 brutto/m3

jedyne co kosztuje w miare w tym zestaiweniu : to narozniki, wszystko jest o 30-50% za drogie.

ja bym sie na tym etapie juz wkur.... i to mocno

no .... gruboooo gruuboooo......

i wszystko jest raczej "przecietne" niz dobre

wybierajac najwiekszy szajs jaki mam dostepny u siebie - no taki minus ze my taniego dziadostwa nie mamy, wiec wszystko bedzie lepszej jakosci... czyli porownujac 1:1 to zestawienie czyli i tak na lepszych produktach zaraz pokaze Ci zestawienie materialowe wg Twojego w cenach netto. i podam ceny takie jakie mialby u nas wykonawca wspolpracujacy.

Wykonawca powinien zastosowac stawke 8% na material w takim przypadku.

Edytowane przez fighter1983

dobra... zrobilem, moje zestawienie na Greinplascie a nie na jakims tam technitynku.... za tyle z przyjemnoscia dostarczam jako firma handlowa dla wykonawcy na terenie calego kraju.

zestawienie ilosciowo 1:1 , jakosciowo yyyyy no coz o pewnych rzeczach sie nie mowi:

http://pliki.med-bud.pl/elewacje/bledy/zestawienie.jpg

Tabelaryczne roznice sprowadzajac to 1:1

http://pliki.med-bud.pl/elewacje/bledy/porownaj.jpg

pokaz zdjecie etykiety na styropianie nie cala paczke, najlepiej tej 15cm

takie cos:

http://pliki.med-bud.pl/elewacje/bledy/etykieta.jpg

Czy chodzi o to? Żadnych innych danych nie znalazłem na paczkach https://i.gyazo.com/489643da84626e5de9398b15dbb26ab7.jpg

rzadko kiedy producent uzywa unikatowej folii dla poszczegolnych produktow. w szczegolnosci jak wrzuca taka tabele jak ta Twoja.

Wztka z dostawy? abo etykieta taka jak ta na zdj powyzej na paczce najlepiej.

no i na pocieszenie... zgadnij kto byl pierwszy naczarnej liscie producentow ?

http://wyborcza.pl/1,155287,19976560,czarna-lista-materialow-budowlanych-gunb-ujawnil-pierwszego.html?disableRedirects=true

lezacego sie nie kopie... Twoja pianka , dokladnie ta co masz wg Twoich zdjec:

http://allegro.pl/oferta/pianka-montazowa-koelner-pistoletowa-piana-750ml-8002043452

13,90 brutto przy 23% czyli 11,30 netto

a powinienies miec na 8% zatem... 11,30 *1,08 = 12,20 brutto

Ty za nia placisz wg zestawienia: 25,30 brutto

Niestety nie miałem nic z dostawy, odbierał to wykonawca u mnie na podwórku, na paczkach nie ma niczego więcej.

zrob dokladne zdjecia z kazdej strony tej paczki styropianu. ale tak zeby rece sie nie trzesly i byly ostre :)

Producent ma w ofercie 3 rodzaje grafitowego styropianu

0,033

0,032

0,031

to bardzo bardzo tani producent jest. Nie mam dokladnie tego producenta w ofercie, ale porownywalny jest do tego co mam , odpowiednio ceny netto za m3:

0,033 - 125

0,032 - 140

0,031 - 150

wiec jezeli sie jeszcze by okazalo ze masz zamiast 0,031 np 0,033 to przy tych Twoich 55m3 "przez pomylke" masz jeszcze 25*55netto = dodatkowe 1375 netto w plecy na roznicy pomidzy rodzajami styropianu. a taka "pomylka" w Twoim przypadku patrzac na całokształt jest bardzo prawdopodobna

Na szczęście jest napisane, że to jest 0.31 Grafico Specjal na opakowaniu

sa jakies pozytywy :) o ile folia nie jest uniwersalna ...

wztka z dostawy producenta :) mozna wystapic o duplikat od producenta. lub - deklaracje zgodnosci do danej partii. jako konsument masz takie prawo. a w tym przypadku - wystawiajac taki dokument tylko samobojca by sie "podlozyl"

hmmm. ciekawe to teraz.

chlopaki pracuja, a Ty latasz i im zdjecia wszystkiego robisz :D

poploch w ekipie zapewne :)

dobra ide cos porobic pozytecznego, bo tylko krwi napsulem Tobie i wykonawcy.

Nie no, dziś nie pracują, co prawda mówili, że klej do -5 ale przy nich przeczytałem im, że od +5 i nie zgadzam się na klejenie przy minusowych temperaturach.

no ico Ty teraz zrobisz z ta wiedza zebrana tutaj?

no ico Ty teraz zrobisz z ta wiedza zebrana tutaj?

Poprosiłem znajomego prowadzącego większą firmę budowlaną żeby to obejrzał, i pokazał mi sztuczkę w której lekko puka się w styropian otwartą dłonią.

Dodam, że w styropian przyklejony dobre kilka dni temu.

0915d21b3a101e1e6b6d42fbd3a4b3d8.jpg

Resztę pozostawię dla siebie :bash:

Edytowane przez Jogobogos