Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cem-wap - jakie gładzie gipsowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

polecam Licogips (firma ta robiła dla Cekolu teraz sama wchodzi na rynek)o nazwie PRYMUS. Super sprawa idealna biel i twardość (tańszy od cekolu o jakieś 5-6 zł na worku 25 kg.)

Do łazienki cekol c-35.

Odradzan gipsara- żółty , sypie się, trudno się szlifuje- ciągłe rysy.

Do nakładania tylko szpachlówkę w postaci pionowej blaszki z uchwytem i szer. na jakieś 70 cm, tzw. "pióro" stosowane przez gipsiarzy agregatowych. Coś pięknego i spore oszczędności. Po drugim nałożeniu niewiele szlifowania. Sprawdzamy wieczorkiem latarką lub lampą 500W. Powinno być.... lustro :D

Cześć.

Moja ekipa od gładzi jak zobaczyła "Gi_sar" na palecie w salonie to się niemiłosiernie skrzywili. Powiedzieli dokładnie to co poprzednicy powyżej. Mogłem go zwrócić do "mojej" hurtowni i zamówić inny. Tak też zrobiłem. I o dziwo babka w hurtowni też powiedziała, że "Gi_sar" to gó__o. Na pytanie, czemu mi tego wcześniej nie powiedzieli usłyszałem, że "klient nasz pan" i skoro taki zamawiam to oni nie dyskutują...

Majster wybrał inny gips, ale nawet nie pamiętam jaki... :-?

Czekam na jeszcze więcej informacji. Co takiego jest fatalnego z Gipsarem????. Pozdrawiam Tomek123

Gipsar UNI (!) jest fatalny, Gipsar MAX wypada już lepiej. Ale ja na Gipsar nie mogę patrzeć, takie miałem z nim problemy.

Po zagruntowaniu ścian Unigruntem Atlasa używałem Gipsar Atlasa po czym przy malowaniu odchodził on płatami. Co ciekawe, można go przetrzeć nawet ręką. Po zerwaniu Atlasa bez żadnego już gruntowania używałem gładzi Stabilo czy jakoś tam i ona się sprawdziła.

Nieźle byłem zaskoczony czytajac, że w krajach WNP na targowiskach sprzedają podróby Atlasa, tak poszukiwaną jest tam marką.

Czekam na jeszcze więcej informacji. Co takiego jest fatalnego z Gipsarem????. Pozdrawiam Tomek123

Dołączam się do pytania.

Sam w poprzednim domu używałem Gipsar. Wydawał mi się, że jest OK. Też miałęm lekkie problemy z odchodzeniem farby takimi płatami, ale jakiś malarz powiedział mi, że to z powodu niezagruntowania gładzi przed malowaniem?????

Teraz znów muszę wybrać gładź do naszego nowego domku (na tynk cem-wap).

Co proponujecie?

Jak to się ma cenowo do Gipsaru?

• 2 weeks później...

Dołączam się do pytania.

Sam w poprzednim domu używałem Gipsar. Wydawał mi się, że jest OK. Też miałęm lekkie problemy z odchodzeniem farby takimi płatami, ale jakiś malarz powiedział mi, że to z powodu niezagruntowania gładzi przed malowaniem?????

Teraz znów muszę wybrać gładź do naszego nowego domku (na tynk cem-wap).

Co proponujecie?

Jak to się ma cenowo do Gipsaru?

Pomóżcie prosze w powyższej sprawie :wink:

Jak zima nie będzie ostra to zamierzam zabrać się za gładzie gipsowe.

a ja polecam cekol i intergrąd -biały jest na białym cemencie schnie dopiero na ścianie a nie w wiadrze nie stosować do płyt bo nie wyschnie tylko na tynki a na finisz cienką warstwę czpachli akrylowej firmy USG gipsar jest do d. za mięki rozwarstwia się i za mocno się przeciera pod lampą wszystko wyłazi a malowanie tego to jak zagruntujesz pendzlem to zostaną smugi jak wałkiem to się odkleja dobrze jest wymieszać tanią farbę akrylową z gruntem i pomalować wałkiem to jak na razie najlepszy sposób

a ja polecam cekol i intergrąd -biały jest na białym cemencie schnie dopiero na ścianie a nie w wiadrze nie stosować do płyt bo nie wyschnie tylko na tynki a na finisz cienką warstwę czpachli akrylowej firmy USG gipsar jest do d. za mięki rozwarstwia się i za mocno się przeciera pod lampą wszystko wyłazi a malowanie tego to jak zagruntujesz pendzlem to zostaną smugi jak wałkiem to się odkleja dobrze jest wymieszać tanią farbę akrylową z gruntem i pomalować wałkiem to jak na razie najlepszy sposób

U mnie tak fachowcy :evil: spie... tynki cem.-wapienne, że pozostało nam tylko gipsowanie. Więsze dziury gość łata tynkiem maszynowym a potem jedzie gładzią "na czysto". Z Grienplasta kupuję i gość zadowolony jest.

Tylko teraz mam pytanie: ten od gipsów kończy a inni mi bedą malować. Jak rozwiązać problem "równości", bo nie wierzę, że po zagruntowaniu nic nie wyjdzie. Taki już ze mnie niewierny Tomasz :wink: . Ale niestety sami budowlańcy mnie tego nauczyli.

Czy wypłacić gipsującemu tyle co chce i umówić się, że jak pomalują to wróci i dotrze, czy mu ukroić trochę kasy i powiedzieć, że jak wróci i poprawi to dostanie resztę? Czy może w ogóle mu ukroić i mieć na poprawki dla malujących??

A może jakieś inne pomysły macie?