Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cem-wap - jakie gładzie gipsowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem Wam jaką metodą ja robiłem gładzie gipsowe.Będąc w Italii 20lat temu wykonywałem gładzie specjalnymi proszkami ,których nazw nie pamiętam.Po przyjeżdzie do Polski założyłem firme i wykonywałem to samo w prywatnych domach ,tylko musiałem zaadaptować w tamtych czasach środki do gipsowania jakie były dostępne .Wybór padł na gips szpachlowy .Wykonywałem gładzie przez 7 lat w tamtych czasach i wszystkie są do dzisiaj idealne .Na czyste nie zakurzone tynki nakładałem pacą metalową o wielkości 0.8m na krzyż 1 warstwę ,która wyrównywała nierówności jak i tworzyła warstwę pod następną. Nie wolno pierwszej wartwy szlifować jedynie tą samą pacą na sucho ściąć nierówności ,jeżeli takie powstaną .Drugą warstwę nakłada się na { ścianę to ważne] metalową pacą o długości 30cm ja to nazywam amerykaną .Trzeba mieć wprawę i troszku doświadczenia żeby wyszło idealnie .Istnieje możliwośc nałożenia ponownego w razie braku wprawy za drugim razem.Po wychnięciu gipsu szlifować szlifierką oscylacyjną papierem 120 lub 100.Po wyszlifowaniu ściany pozamiatać i dobrze odkurzyć .Zagruntować wodą z dodatkiemi- 10lwody 0.5 l kleju wikolowego i litr farby .Ściana jest gładka i bardzo przyczepna bez jakichkolwiek słabych miejsc i można malować wielokrotnie bez naprawiania.Adam