tgrzebien 22.03.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Witam, mam u siebie w domu zainstalowaną pompę głębinową Omnigenai hydrofor z poduszką powietrzną. Załączanie i wyłączanie pompy mam ustawione na 2,7-5 bar. Ostatnio zauważyłem (możliwe że wcześniej też tak się działo), że po nabiciu do 5bar, wskazówka w ciągu około 30 sekund obniża się o około 0,5-0,7 bara i tak zostaje. Tak jakby gdzieś uciekało trochę ciśnienia. Jak już spadnie to zatrzymuje się i dalej już ciśnienie nie ucieka. Czym to może być spowodowane? Zawór zwrotny najprawdopodobniej jest zamontowany przy pompie tak jak jest w instrukcji. Nie wiem dokładnie, bo montował to kilka lat temu hydraulik i nie mam już z nim kontaktu. Ale jakiś zawór zwrotny musi być to by uciekało całe ciśnienie. Może zainstalowanie zaworu zwrotnego przed samym hydroforem coś by pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 22.03.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Ten hydrofor ile ma lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.03.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 To normalny objaw , pompa po wyłączeniu się sama w sobie rozpręża i tyle filozofi w tym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 22.03.2020 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Hydrofor ma 3 lata, ale już od początku były z nim problemy. Trzeba co jakiś czas dopompować powietrza do przepony bo gdzieś ucieka. Jutro dokręcę śruby przy kołnierzu. Może tam coś jest nieszczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2020 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Hydrofor ma 3 lata, ale już od początku były z nim problemy. Trzeba co jakiś czas dopompować powietrza do przepony bo gdzieś ucieka. Jutro dokręcę śruby przy kołnierzu. Może tam coś jest nieszczelne. To jaki to w koncu hydrofor - z poduszką powietrzną czy z przeponą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 23.03.2020 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Chodziło mi że przepona to poduszka powietrzna. Sory, nie jestem tak obeznany w temacie i nie wiedziałem że może być sama poduszka bez przepony. Hydrofor jest z przeponą. Przed chwilą dokręciłem śruby przy kołnierzu. Kręciły się dosyć łatwo, mam nadzieję że teraz nie przedobrzyłem i nie dokręciłem za mocno. Zobaczymy za kilka miesięcy, czy powietrze nadal ucieka z przepony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Sprawdź (wymień) wnętrze samochodowej "maszynki" przez który dopompowujesz ten zbiornik;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 30.03.2020 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Pojemnik mam 100l. W weekend zakończyłem ustawianie, jednak chyba dalej jest coś nie tak. Ciśnienie w przeponie 2,4. Załączanie pompy 2,8. Wyłączenie pompy 4,8.I teraz pytanie: czy około 24 litry wody z jednego napełnienia jest ok? Bo wydaje mi się że trochę mało. Jest jakiś wzór na to ile wody powinno się nalać z jednego napełnienia przy takich ciśnieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Pojemnik mam 100l. W weekend zakończyłem ustawianie, jednak chyba dalej jest coś nie tak. Ciśnienie w przeponie 2,4. Załączanie pompy 2,8. Wyłączenie pompy 4,8. I teraz pytanie: czy około 24 litry wody z jednego napełnienia jest ok? Bo wydaje mi się że trochę mało. Jest jakiś wzór na to ile wody powinno się nalać z jednego napełnienia przy takich ciśnieniach? Wszystko da się policzyć... jeśli te 2,4 bar jest przy pustym zbiorniku (bez wody) to trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 31.03.2020 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Trochę za dużo tzn. Ile powinno być przy ciśnieniu załączania 2.8? Nigdzie w żadnej instrukcji nie ma napisane jaka powinna być różnica między ciśnieniem w przeponie a ciśnieniem załączania pompy. Wszędzie jest napisane że ciśnienie wstępne nabite w hydrofodrze to w przypadku 100l 1.5 bar, ale to przy załączeniu pompy przy około 1.8 bar. I że jeżeli ciśnienie włączenia pompy jest wyższe, to trzeba indywidualne wyregulować ciśnienie na pustym zbiorniku, ale nigdzie nie ma jakie to ciśnienie powinno być, żeby wszystko działało.Nie znam się na tym zupełnie. A może ty wiesz jakie powinno być ciśnienie przy pustym zbiorniku przy takich ciśnieniach wł-wył jak u mnie? Ustawić te 1.5 jak podaje producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2020 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Mam wrażenie , że oczekujesz zbyt wiele od swojego hydroforu - przy takich ustawieniach(wysokich) nie uzyskasz wydajności i ciśnienia. Gdyby tak było to po co byłyby większe zbiorniki. Ja mam 250l i ciśnienie wył 6,5 bar załączenie 2,5 bara ciśnienie "0" to 1,6 bara. I działa tak od roku, przy zbiorniku membranowym 150l nastawy te dawały ok 25-30l wody o ciśnieniu 3,5 bara.Ze względu na tak małą wydajność wymieniłem zbiornik z przeponowego na zwykły (nierdzewny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 31.03.2020 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Nie chodzi o wymagania. Poprostu nie jestem hydraulikiem i nie wiem jakie są zasady tych ustawień itp. W necie nie mogę znaleźć o tym informacji i dlatego pytam na forum bo widziałem że jest tu kilka osób które wiedzą więcej niż ja. Chcę ustawić to wszystko zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Pojemnik mam 100l. Ciśnienie w przeponie 2,4. Załączanie pompy 2,8. Wyłączenie pompy 4,8. I teraz pytanie: czy około 24 litry wody z jednego napełnienia jest ok? Dla tych ustawień jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts