Jerzy1985 23.03.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Witam, zacząłem remontować/wykańczać dom, który zaczął budować dziadek.Dziadek zaczął budowę jakoś w 2004 roku i obecnie jest stan surowy zamknięty z instalacjami (niestety do przeróbki) Poziom 0 jest 70 cm od gruntu. Fundamenty lane prosto w ziemię. Raczej jestem nastawiony na pompę ciepła.1.I mam takie pytanie i się zastanawiam jak sensownie go ocieplić. I tak, była zrobiona już wylewka, którą obecnie skułem - bo chcę zrobić ogrzewanie podłogowe. Pod nią było 5 cm styropianu. I teraz pytanie - skuwać chudziak aby dać więcej styropianu czy to jest bez sensu i koszt inwestycji będzie zwracał się 20 lat? - nie mogę zmniejszyć już wysokości kondygnacji bo jest i tak już nisko. A po za tym pod kuchnią jest strop lany bo jest pod nią piwnica, więc poziom zero musi zostać bez zmian. Jak sensowna grubość styropianu musi być na podłodze na gruncie?2.Ocieplenie ścian - myślę, że sensownie dać 20 cm grafitu. Tylko nie wiem co z fundamentem - odkopywać go i go ocieplać? Jak wspomniałem wyżej jest on lany bezpośrednio w ziemię więc jest mega nierówny - jak go w tym przypadku ocieplić? jak już też wspomniałem poziom 0 jest na wysokości 70 cm od ziemi więc może już te fundamenty sobie darować? dużo ciepła będzie przez nie uciekać? (teren jest mega suchy, dom na delikatnej górce)3. ocieplenie dachy - też musi być minimalne, bo strych użytkowy a wysokość strychu jest i tak już niska. 25 cm wełny starczy? Gdzie najlepiej dołożyć aby najwięcej zaoszczędzić na uciekanym cieple? Jakie są wasze doświadczenia i praktyka?Będzie także WM. Z wielka wdzięcznością czekam na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 asolt - OZC i do dziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts