Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła Kołton

Konecki

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jestem na etapie poszukiwania urządzenia do ogrzewania mojego domu.Pomysł na montaż pompy padł od mojego instalatora który użytkuje i poleca Airkompakt firmy Kołton.Faktycznie wygląda ok. i jest już na ekologicznym czynniku r290 ale proszę o komentarze na temat tego produktu.Rozważam ogrzewanie pelletem lub pompę ciepła

To w końcu szukasz pompy czy kotła na pellet? Poza tym to niezwykły zbieg okoliczności, że ktoś pyta w 2 tematach o produkty jednego producenta, a raptem 3h później rejestruje się zadowolony klient :lol:

Rozważam zakup pompy lub kotła pelletowego .Firma Kołton tylko dlatego że solidny instalator który robi nam instalacje montuje produkty tylko tej firmy.Zadowolony z odpowiedzi.............?

Mogę prosić jaśniej abym zrozumiał co to znaczy.Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a potrzebuję nizależnych opinii.Dziękuję

Pompy mogą być split (w skrócie automatyka i wymiennik w domu) lub monoblok (wszystko w jednym pudełku, nawet zwykły hydraulik da radę to podpiąć). Największą wada jest ryzyko zamarznięcia przy braku prądu, przez co trzeba sztucznie komplikować układ. On/off to przestarzałe rozwiązanie..

• Like 1

Pompa z inwerterem to zazwyczaj " lodówka " i nic więcej w budynku.

ON/OFF to bufor i zbiornik na cwu z dużą wężownicą , sporo rur i pompek . Ale jak jest miejsce to można budować .

On/ off jest prosty do serwisowania .

Ale monoblok ( woda na dworzu, na polu) to ryzyko. zamrozisz i masz złom.

• Like 1