Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety aluminiowe - wybór firma , szerokość

Recommended Posts

Witam,

nie wiem czy to odpowiedni temat ,ale mam zapytanie o parapety aluminiowe . W najbliższym czasie będzie wykonana termomodernizacja budynku z racji wymiany ok.20 parapetów zewnętrznych wybór padł na aluminiowe względem lepsze niż stal ,a cenowo nie odstają . Na rynku lokalnym handlują firmą medos i jaro-max z czego cenowo troche lepiej wychodzi (jaro-max) w obu przypadkach standardowy kolor 8019 i zaślepki aluminiowe . Czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat firm ,która lepiej czy to bez różnicy z wykonaniem i materiałem bo parapety jednakowe ?

A i jak jest z szerokością parapety przy głębokości ościeża ok.28cm mogę dobrać parapet 300mm czy lepiej 325mm ?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc .

Problem jest chyba w tym, że parapety są u nas "no name". Dystrybuowane przez hurtownie, bez kontroli co kiedy i jak się zmienia. Nikt tu specjalnie nie wnika - liczy się cena. No i grubość też, bo jako wykonawca więcej nie kupię parapetu, który gnie się w rękach.

Druga - chyba najczęstsza opcja - parapety robią dekarze przy okazji pokrycia dachu / podbitki.

I w końcu jedna marka którą zna branża: parapety z Alurona. Klasa sama w sobie. Ich sztandarowy softline dziś już nie jest modny, ale mają chyba też clasic. Ograniczenia: cena, mało kolorów i specyficzny łącznik do wykuszy.