Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fronius gwarancja

kulibob

Recommended Posts

Przy 7 letniej płacisz za transport i chyba montaż.

A wiecie że Fronius jako taki nie ma swojej bazy serwisowej, że naprawy realizowane są przez tzn. "Partnerów"?

Wiecie jaki wygląda zainteresowanie taką naprawą serwisową tychże "Partnerów", widzieliście ich cennik, za te niby usługi montażu/naprawy/transportu?

Aha i konia z rzędem dla tego, kto wskaże zapis w warunkach gwarancji określający czas na reakcję producenta od momentu zgłoszenia usterki/awarii.

Edytowane przez _Grisza_

Kurde nastraszyliście mnie z tą gwarancją. Jeszcze dopowiem, przedłużenie gwarancji na okres 7 lat to tak naprawdę dwa lata normalnej, pełnej gwarancji + 5 lat okrojonej. Rejestrując swój falownik, dokonałem tak naprawdę zakupu pakietu gwarancji- a że to był zakup poza punktem sprzedaży to przysługuje mi prawo do reklamacji/ zwrotu. Coś mi się przypomina, że nawet taka informacja mi się wyświetliła podczas rejestracji. Czy ktoś z was może wie jak zrezygnować z przedłużenia gwarancji? nigdzie nie widzę opcji dotyczącej rezygnacji. Będę wdzięczny za pomoc, mam jeszcze 3 dni do końca ustawowego czasu na zwrot.

Dwa lata normalnej wynika raczej tylko z tego że w Polsce mamy 2 lata rękojmi i gdyby tych pierwszych 2 lat nie dali normalnych rękojmia by to załatwiła.

Pozostałe 5 lat to tylko zwrot za części i może się okazać że wysiądzie kondensator za 10 zł a za naprawę zapłacisz pewnie z 500 zł.

Zastanawiam się czy warto płacić prawie 10k za Froniusa Symo 10.0-3-M, kiedy można kupić 3 jednofazowe chińczyki za 6k, plus nawet dwa dodatkowe na zapas i wszystko w tej samej cenie co Fronius. No i te chińczyki mają bez łaski 10 lat gwarancji.

Pasuje wymienić wszystkie kondensatory, to tak jakbyś w samochodzie pojechał na wymianę rozrządu i Panie tylko pasek!.

Wiedza i sprzęt do diagnozy też kosztuje:). Lepiej nie kiedy wydać 500zł niż kupić nowy.

Należy uważać na "chiński" sprzęt bo zdarzają się podróby podzespołów z chin:P

Jeżeli nowy kosztuje tyle samo albo mniej niż naprawa starego, to chyba nielogiczne jest naprawiać.

To chyba logiczne nikt nie da Ci gwarancji na naprawę np 5 lat. No chyba że firma X która może szybko zniknąć z rynku.

Do pewnej granicy jeszcze można podjąć ryzyko naprawy w stosunku do nowego sprzętu.

Kumpel który się przekształcił od roku montuje tylko Fronki ( ma dobre rabaty, klienci znają markę, mało problemów z kl.).