grzesiek8803 25.03.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Witam. Potrzebuje rady dotyczacej systemu przeciw zalewowego. W budynku mam 10 lazienek w kazdej chce zamontować czujnik zalewowy podłączonego do elektrozaworu. Zalezy mi aby czujniki byly zasilane z sieci a nie dzialaly na baterie. Czy ktos z was cos takiego montowal? Czy moze mi ktos doradzic jaki system kupić? Jakie kable musze puścić do każdej z lazienek? Za miesiąc chodzi ekipa z tynkami. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 26.03.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Ja bym to zrobił na centralce włamaniowej. Kupić centralkę, jeśli nie interesowała by Cię dokładna lokalizacja miejsca zalania to jak najmniejsza, plus manipulator. Do tego czujniki zalania np. Satel FD-1. Do każdej z łazienek doprowadzić przewód YTDY 4x0,5 (minimum to prawdę mówiąc 3 żyły ale i tak osobiście dałbym YTDY 6x0,5). Wszystkie przewody doprowadzić do miejsca gdzie byłaby centralka. Od centralki położyć przewód np. 2x0,75mm2 do rozdzielni elektrycznej. W rozdzielni dać przekaźnik z cewką na 12VDC i przez styki przekaźnika przepuścić zasilanie elektrozaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8803 26.03.2020 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dziękuję za mądra radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8803 29.03.2020 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Myslalem zeby to zrobic tak : sonda zalewowa w kazdej lazience sondy zamel szh-03. Wszystkke sondy na jednym obwodzie polaczone rownolegle do przekaznika zalania pzm-10. Miedzy przekaznikiem a zaworem przekaznik czasowy Pcm-01. Na przekazniku czasowym ustawić 2 min tak zeby zamknęło zawór dopiero po zalaniu a nie np przy przypadkowym dotknieciu sondy np mopem. Czy takie rozwiazanie bd sie sprawdzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 29.03.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Wydaje się, że Twoje rozwiązanie też jest ok. Pewnie będzie tańsze niż moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8803 30.03.2020 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o to ze elektrozawór musi się raz na jakis czas zamknac i otworzyć ( zapobiegawczo przed "zapieczeniem") np raz na miesiac czy raz na tydzien. W takim wypadku nada sie jakis przekaznik czasowy? Jaki elektrozawor najlepiej kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.04.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Jaki elektrozawor najlepiej kupic? Wszystko zależy od przyłącza wody - a najlepiej taki, aby nie stosować transformatorów i NO (normalnie otwarty) wtedy jego działanie będzie wymuszone tylko awarią ( nie trzeba okresowo sterować takim zaworem). Dodatkowo stosując przekaźnik np dwu-stykowy można podłączyć dzwonek czy lampkę - sygnalizująca awarię. Fotka przedstawia elektrozawór NO na 230V - 1" koszt to ok 170 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 08.04.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Tu masz schemat, maze Ci się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts