Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja , kratka nad prysznicem

Recommended Posts

Jestem w trakcie remontu łazienki, nie wiem jak rozwiązać wentylacje w łazience.

Ponieważ łazienka jest na poddaszu to padł pomysł zeby założyć kratke z wentylatorem i czujnikiem , bezpośrednio nad prysznicem, od strychu mogę poprowadzić rury pcv, lub elastyczne i wykuć w kominie otwór.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? obawiam sie ze będzie w rurach zbyt dużo wilgoci i będzie tam stać woda.

Jestem w trakcie remontu łazienki, nie wiem jak rozwiązać wentylacje w łazience.

Ponieważ łazienka jest na poddaszu to padł pomysł zeby założyć kratke z wentylatorem i czujnikiem , bezpośrednio nad prysznicem, od strychu mogę poprowadzić rury pcv, lub elastyczne i wykuć w kominie otwór.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? obawiam sie ze będzie w rurach zbyt dużo wilgoci i będzie tam stać woda.

Niedawno zakładałem w łazience wentylator z czujnikiem na światło. Niestety czujnik nie wykrywał światła ponieważ lampy led są wbudowane w suficie i kąt padania światła był nieodpowiedni. Bardziej pewne rozwiązanie to sterowanie wentylatorem wyłącznikiem światła ale wentylator powinien pracować jeszcze kilka minut po zgaszeniu światła. Ja bym nie obawiał się nadmiernej wilgoci w kominie.

bestb

Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem wentylacji łazienki i kuchni jest wyprowadzanie osobnej rury dla wentylatora/ okapu na zewnątrz przez dach lub ścianę.

Praca wentylatora/ okapu musi zbiegać się w czasie z dostarczeniem dużej ilości powietrza przez nawiew - otwarte okno, nawiewniki, wysoki bieg centrali przy wentylacji mechanicznej z jednoczesnym minimum na wywiewach.

Myślę że wpięcie wentylatora w łazience do tego samego kanału w którym mamy stałą kratkę wentylacji grawitacyjnej jest złym rozwiązaniem i niesie ryzyko zasysania powietrza z powodu podciśnienia jakie wytworzy wentylatorek....

Przeczytaj ten artykuł:

https://receptynadom.pl/okap-kuchni-zakloca-dzialanie-wentylacji/

Ja od ośmiu lat używam takiego https://allegro.pl/oferta/wentylator-cata-e-100-gsth-srebrny-higro-klapa-8703148168?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Hydraulika+i+akcesoria,+klimatyzacja+i+wentylacja,+kuchnia+oraz+pozostałe&gclid=EAIaIQobChMI3KW9tIPD6AIVTcjeCh1egwTNEAQYBCABEgI7RvD_BwE właśnie nad prysznicem , rurą alu odprowadzony jest do kominka w dachu , też miałem strach, że będzie się skraplało i lało po drodze, ale jakoś nie zauważyłem. Kiedyś zaglądałem w rurę około 2m od wylotu(mam tam łączenie/rewizję) i było sucho nawet podczas mrozu, gdy na kominku wentylacyjnym na dachu wisiały sople.

U mnie rura idzie z parteru, tak jest ocieplona - 2cm wełny + alu .

U mnie w zasadzie do samego wylotu (około 6/7m) idzie wewnątrz pomieszczeń czyli temperatura otoczenia to ponad 20 stopni i ciężko by się coś skraplało, przechodzi przez poszycie dachu z ociepleniem 32cm i tam jak już napisałem nie zauważyłem by się coś działo .

Witam,

Zainteresowany tymi wentylatorami znalazłem taki zapis w karcie technicznej:

.............Nie można montować wentylatora nad kabiną prysznicową.

Nadmiar pary wodnej może uszkodził elektronikę w wentylatorze.

To samo potwierdził sprzedawca,

Zastanawiam się nad tym , tak samo nad wanną tez to jest niewskazane a nawet zakazane

Zignorować? Przecież większość tak ma w łazienkach ... Z drugiej strony omija c te przepisy trochę wbrew instrukcji montażu ?

Ten zapis to raczej ze względu na możliwość uszkodzenia elektryki w wentylatorku..