Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie słupów drewnianych -szlifowanie

Recommended Posts

Mam w domu 3 słupy drewniane 16x16 cm i chciałbym je jakoś wykończyć. Myślałem nad różnymi sposobami. Najpierw chcieliśmy j obudować ale z racji że słupy sie trochę poskręcały to zabudowa ich musiałaby mieć całkiem spore wymiary co by słabo wyglądało estetycznie. Obecnie skłaniamy się do oszlifowania słupów i zabejcowania i polakierowania ich. Słupy są częściowe pobrudzone zaprawą. Jeśli zaszła by taka potrzeba to postaramy się słupy oczyścić z zaprawy. Czym to oszlifować, jakim sprzętem? Czy zwykła duża szlifierka wystarczy czy powinno byc coś bardziej specjalnego. W necie widziałem taki filmik gdzie właśnie szlifuja słup
i tam używają jakiejś specjalnej szlifierki do parkietu. Dzięki za pomoc

20200328_223126 mniejszy.jpg

Zwykła szlifierka - ale współczuję robić to teraz jak dom wykończony. Pyłu będzie peeeeełno

co to znaczy zwykła szlifierka ? Przecież są urządzenia z odciągiem, podpinasz pod odkurzacz i już .

https://www.lidl-sklep.pl/PARKSIDE-Szlifierka-tasmowa-PBSD-600-A1/p100259320?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMIjMDei5-_6AIVxsjeCh1_LAOXEAQYBSABEgLLEfD_BwE

Tam gdzie nie da się dojść sprzetem to niestety robótki ręczne .

• 3 weeks później...
Operacja można powiedzieć zakończona. Wszystkie 3 słupy szlifowane. Robiłem to właśnie szlifierką Parkside zaczynając od papieru 40-stki, ale jeśli ktoś miałby coś podobnego do zrobienia to myślę, ze lepiej byłoby na początku zgrubnie zebrać strugiem a dopiero potem wykończyć szlifierką. Wymaga to zainwestowania w dwa urządzenia ale robota poszła by dużo szybciej i łatwiej.

Operacja można powiedzieć zakończona. Wszystkie 3 słupy szlifowane. Robiłem to właśnie szlifierką Parkside zaczynając od papieru 40-stki, ale jeśli ktoś miałby coś podobnego do zrobienia to myślę, ze lepiej byłoby na początku zgrubnie zebrać strugiem a dopiero potem wykończyć szlifierką. Wymaga to zainwestowania w dwa urządzenia ale robota poszła by dużo szybciej i łatwiej.