Aleksandra2020 29.03.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Jestem przed kupnem działki 900 m2.Sama muszę wykonać studnię i oczyszczalnie ścieków ale.....czytałam o tych wszystkich warunkach odpowiedniej odległości między jednym a drugim i zgłupiałam. Na niektórych stronach internetowych jest napisane o 15m odległości a na innych o min 30m. Czy ktoś doświadczony może podzielić się wiedzą, swoim doświadczeniem w tej sprawie? Dom będzie malutki (Max.75m) ,mieszkać będą dwie osoby. Czy damy radę ogarnąć na takiej działce wodę i ścieki, czy szukać większej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 29.03.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 (edytowane) Przepisy regulują, że odległość od studni wody musi wynosić 15 m do zbiornika, natomiast 30 m do elementu rozsączającego ścieki oczyszczone do gruntu, czyli np. rura drenażu rozsączającego, studnia chłonna. Na 900 m2 ciężko będzie to wykonać, choć jeżeli przypomina bardziej długi prostokąt niż kwadrat, to może sie udać. Ponadto pamiętaj, że do zbiornika oczyszczalni cyklicznie musi dojechać wóz asenizacyjny Edytowane 29 Marca 2020 przez inżH2O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.03.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ja bym szukał innej działki bo 900m2 to bardzo mało . Oczyszczalnia biologiczna maksymalnie dla 4 osób lub szambo. Nie zawsze jest sens robienia oczyszczalni. Jeśli chodzi o odległości piszech chyba o odległościach od studni wody pitnej. Zbiornik oszyszczalni minimum 15m od niej, zaś odprowadznie ( czyli tam gdzie wsiąka, np. studnia chłonna ), minimum 30m. Jeśli będzie podłączenie do wodociągu to sprawa wygląda wówczas inaczej. Wspomniane odległości dotyczą wszystkich studni wody pitnej w okolicy, więc jak spełnisz je na swojej działce to może wyjść na to, że sudnia na działce sąsiedniej Ci nie pozwoli pobudować w wybranym miejscu oczyszczalni. Ogólnie to nie wiem, czy wspomnine odległości się nie zmieniły aktualnie, ale z dwa lata temu jeszcze tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra2020 29.03.2020 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 To jeśli działka jest wymiarów 25x36 m to nie ma mowy ,żeby to dało radę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 29.03.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Trzeba jeszcze pamiętać o odległości od granicy działki 2 m. Wiec w linii równoległej masz około 32 m. Teoretycznie starczy, ale tylko na odprowadzanie ścieków w formie studni chłonnej, co niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem jeżeli grunty są słabo przepuszczalne. Studnia chłonna się sprawdzi jeżeli masz piaski (najlepiej średnie lub grube) i zamontujesz dobrze działającą oczyszczalnię biologiczną. Jeżeli któryś z tych dwóch warunków będzie niespełniony - tylko kwestą czasu będą kłopoty z oczyszczalnią. Po przekątnej zyskasz trochę więcej miejsca i może wejdzie drenaż, ale jego wielkość również zależy od przepuszczalności gruntów rodzimych. Na tej stronie masz dość dokładnie wszystko opisane, a to jest temat rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts