Lukasz11 29.03.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Jak w temacie. Chodzi o przyłącze budowlane, aby tylko dociągnać dom od fundamentów do SSO.O jaką moc wnioskować? I czy może być 1 faza tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Niestety , nie warto 1f po pierwsze szkoda przewodu i robocizny , po drugie jak już zrobią to najlepiej na gotowo , po trzecie może okazać się, że będzie szybko potrzeba większej mocy niż możliwości jednej fazy. a może i właśnie będzie potrzeba 3 fazowego zasilania np do betoniarki i wtedy będzie kłopot.A najlepiej - jeśli jest w opcji to 7,5kW (później zawsze można zwiększyć - w zależności od potrzeb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.03.2020 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Dobra, z tą liczbą faz jest tak. Sąsiad może mi dać gratis trochę prądu. Ale dostęp jest tylko do gniazdka 1f. I stąd pytanie, czy wykorzystać dobroczynność sąsiada, czy jednak uniżenie prosić o przyłącze ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ile czasu masz zamiar się budować?. I ile zapłacisz za prąd od sąsiada? Trzeba naprawdę wziąć wszelkie za i przeciw. Nie tylko koszty ale dobre relacje pomiędzy sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.03.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 SSO spokojnie oblecisz na gniazdku sąsiada. Pierwszy moment kiedy potrzebowałem 3F na budowie to był agregat tynkarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Jeszcze jest jedna kwestia o której można zapomnieć - jeśli na danym terenie (z zasilania jednego transformatora) powstaje wiele domów jednorodzinnych to może tej mocy zabraknąć np gdy zwlekamy z zamówieniem mocy - co wtedy.Ale myślę , że wszystko jest w jak najlepszym porządku.Jeśli będziesz pobierał prąd od sąsiada to warto założyć jakiś pod-licznik - będzie wtedy uczciwie, a w ramach dobrosąsiedzkich wypić piwko lub dwa.Może i racja, że na początku jedna faza wystarczy - ważne, aby robotnicy mogli podłączyć chociaż odbiornik 4 kWPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.03.2020 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ok.Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 29.03.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Nie masz zamiaru składać papierów do ZE o przyłącze ? I tak będziesz pewnie z rok czekać to ja bym złożył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.03.2020 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Mam już warunki przyłączenia. Tylko, ze:1. Na czas budowy taryfa C, czyli koszty - nie podoba mi się to2. Budową przylacza docelowego - ZE ma 18 miesięcy, a wie długo3. Musiałem się zadeklarować, kiedy zacznę pobierać prąd że złącza docelowego. Jeśli nie zacznę pobierać prądu w określonym terminie mogą mnie obciążyć kosztami budowy przyłącza- tak stoi w warunkach. Dlatego nie pale sie z podpisaniem umowy na przyłącze już teraz, bo nie mam zielonego pojęcia jak pójdzie mi budowa w obecnych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 29.03.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ad3 - pytałeś czy te koszty egzekwują ? ja zaczałem pobierać prąd później niż planowałem, około roku. Nie obciążyli mnie żadnymi kosztami. Zgadzam się z przedmówcami - lepiej za wczasu załatwić prąd, niż później się denerwować ze już jest potrzebny a go nie ma... koszt taryfy budowlanej to jeden z mniejszych problemów na budowie:) życzę Ci aby to był Twój nawiększy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 30.03.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Z tego co wiem mało kiedy to egzekwują.Ja żałuję, że podpisałem umowę tak późno tzn 3msc przed wbiciem pierwszej łopaty. Tym sposobem nadal czekam na złącze a mogłem nawet rok wcześniej podpisać i skrzynka dawno by stała. A potem jak się postaramy to przy SSZ taryfę G idzie dostać. Tak więc mało jest argumentów za tym żeby jeszcze nie podpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.03.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Jak w temacie. Chodzi o przyłącze budowlane, aby tylko dociągnać dom od fundamentów do SSO. O jaką moc wnioskować? I czy może być 1 faza tylko? Ja miałem 7 kW, 3f, zabezpieczenie C16. Do betoniarki starczyło. Ale jak mi wiercili studnię, a potem pianowali skosy to niestety nie wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 30.03.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Przy tynkowaniu maszynowym na 1fazie będzie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.03.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Też, o tynkach nie piszę, bo miałem ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ja miałem 7 kW, 3f, zabezpieczenie C16. Do betoniarki starczyło. Ale jak mi wiercili studnię, a potem pianowali skosy to niestety nie wystarczyło. Dlatego napisałem również - jeśli można to 7,5 kW U mnie wystarczyło - tyle miałem przez całą budowę 2 lata, nawet potem gdy już miałem odebrany budynek, korzystałem z taryfy G o tej samej mocy .....po ok roku chyba sami podnieśli do 13kW zmienili zabezpieczenie, wymienili licznik - umowę na większą moc podpisałem dopiero w ubiegłym roku(po 7 latach) podczas podpisywania wymiany licznika na dwukierunkowy- tak mam do dnia dzisiejszego - (zapłaciłem oczywiście tylko za 7,5 kW). Nie wiem czy to normalne, ale skoro "Im " to nie przeszkadzało to i mnie również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts