Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd do SSO. Ile faz, jaka moc?

Recommended Posts

Niestety , nie warto 1f po pierwsze szkoda przewodu i robocizny , po drugie jak już zrobią to najlepiej na gotowo , po trzecie może okazać się, że będzie szybko potrzeba większej mocy niż możliwości jednej fazy. a może i właśnie będzie potrzeba 3 fazowego zasilania np do betoniarki i wtedy będzie kłopot.

A najlepiej - jeśli jest w opcji to 7,5kW (później zawsze można zwiększyć - w zależności od potrzeb)

Jeszcze jest jedna kwestia o której można zapomnieć - jeśli na danym terenie (z zasilania jednego transformatora) powstaje wiele domów jednorodzinnych to może tej mocy zabraknąć np gdy zwlekamy z zamówieniem mocy - co wtedy.

Ale myślę , że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Jeśli będziesz pobierał prąd od sąsiada to warto założyć jakiś pod-licznik - będzie wtedy uczciwie, a w ramach dobrosąsiedzkich wypić piwko lub dwa.

Może i racja, że na początku jedna faza wystarczy - ważne, aby robotnicy mogli podłączyć chociaż odbiornik 4 kW

Pozdrawiam

Mam już warunki przyłączenia. Tylko, ze:

1. Na czas budowy taryfa C, czyli koszty - nie podoba mi się to

2. Budową przylacza docelowego - ZE ma 18 miesięcy, a wie długo

3. Musiałem się zadeklarować, kiedy zacznę pobierać prąd że złącza docelowego. Jeśli nie zacznę pobierać prądu w określonym terminie mogą mnie obciążyć kosztami budowy przyłącza- tak stoi w warunkach. Dlatego nie pale sie z podpisaniem umowy na przyłącze już teraz, bo nie mam zielonego pojęcia jak pójdzie mi budowa w obecnych czasach.

Ad3 - pytałeś czy te koszty egzekwują ? ja zaczałem pobierać prąd później niż planowałem, około roku. Nie obciążyli mnie żadnymi kosztami. Zgadzam się z przedmówcami - lepiej za wczasu załatwić prąd, niż później się denerwować ze już jest potrzebny a go nie ma... koszt taryfy budowlanej to jeden z mniejszych problemów na budowie:) życzę Ci aby to był Twój nawiększy problem :)

Z tego co wiem mało kiedy to egzekwują.

Ja żałuję, że podpisałem umowę tak późno tzn 3msc przed wbiciem pierwszej łopaty. Tym sposobem nadal czekam na złącze a mogłem nawet rok wcześniej podpisać i skrzynka dawno by stała. A potem jak się postaramy to przy SSZ taryfę G idzie dostać. Tak więc mało jest argumentów za tym żeby jeszcze nie podpisywać.

Jak w temacie. Chodzi o przyłącze budowlane, aby tylko dociągnać dom od fundamentów do SSO.

O jaką moc wnioskować? I czy może być 1 faza tylko?

Ja miałem 7 kW, 3f, zabezpieczenie C16.

Do betoniarki starczyło. Ale jak mi wiercili studnię, a potem pianowali skosy to niestety nie wystarczyło.

Ja miałem 7 kW, 3f, zabezpieczenie C16.

Do betoniarki starczyło. Ale jak mi wiercili studnię, a potem pianowali skosy to niestety nie wystarczyło.

Dlatego napisałem również - jeśli można to 7,5 kW

U mnie wystarczyło - tyle miałem przez całą budowę 2 lata, nawet potem gdy już miałem odebrany budynek, korzystałem z taryfy G o tej samej mocy .....po ok roku chyba sami podnieśli do 13kW zmienili zabezpieczenie, wymienili licznik - umowę na większą moc podpisałem dopiero w ubiegłym roku(po 7 latach) podczas podpisywania wymiany licznika na dwukierunkowy- tak mam do dnia dzisiejszego - (zapłaciłem oczywiście tylko za 7,5 kW).

Nie wiem czy to normalne, ale skoro "Im " to nie przeszkadzało to i mnie również.