Piottrek2 29.03.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Dzień dobry. Od 3 lat mieszkam na parterze stu letniej kamienicy, mieszkanie kupiliśmy po remoncie, w trakcie jego eksploatacji wyszło na jaw że jest one zimne i zawilgocone. Rok temu wstawiłem w okna nawiewniki co podziałało na obniżenie wilgoci i zmniejszenie kosztów ogrzewania, w tym roku trzeba było dopłacić już tylko 500 zł zamiast 1200 w poprzednim roku. Mieszkanie znajduje się na wysokim parterze z nie ogrzewana piwnicą, w mieszkaniu zwłaszcza w pobliżu ścian podłoga robi się lodowata dlatego wpadłem na pomysł ocieplenia jej od strony piwnicy twardą wełna 5 cm ale dzisiaj zszedłem do piwnicy aby zobaczyć co i jak, zauważyłem ze sufit piwnicy jest cieplejszy jak podłoga w mieszkaniu. Od kilku lat planowany jest remont elewacji budynku, ponieważ jego zewnętrzne ściany maja braki w zaprawie pomiędzy cegłami, ściana ma przegrodę. Moje pytanie jest takie czy jest możliwe to że chłód podłogi bierze się z przemarzania przegrody i powinienem poczekać na remont elewacji czy nie ma sensu bo taki remont z zewnątrz nie będzie miał wpływu na zimna podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.04.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Panie Piotrze Ciężko jednoznacznie stwierdzić co może być przyczyną takiej sytuacji. Najlepszym rozwiąznaiem byłoby zlecenie zdjęć termowizyjnych . Wówczas byśmy wiedzieli co przyczyną tego stanu. Nie sądzę żeby strop przemarzał od ścian, może ewentualnie na styku ściany zewnętrznej , ale to też tylko gdybanie. Jaki ma Pan strop ? Jeżeli jest to strop Kleina to może okazać się że stalowe belki powodują taki efekt. Najlepszym jednak rozwiązaniem byłoby tak juz wcześniej wspomniałem zlecenie termowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts