Markrol 29.03.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Witam serdecznie, Stary dom z lat 70tych, nieocieplony. Pow do ogrzewania 200m. Czesciowo okna wymienione na plastikowe. Obecny piec to Pellets Fuzzy Logic firmy Kostrzewa z 2008r. Chcę skorzystać z dofinansowania do wymiany pieców. Gaz nie wchodzi w rachubę. Wolałbym ponownie na pellet. Proszę Was użytkowników i fachowców o doradztwo jaki model i Firmy i na jaki rodzaj paliwa? Bardzo dziękuję z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 30.03.2020 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Witam serdecznie, Stary dom z lat 70tych, nieocieplony. Pow do ogrzewania 200m. Czesciowo okna wymienione na plastikowe. Obecny piec to Pellets Fuzzy Logic firmy Kostrzewa z 2008r. Chcę skorzystać z dofinansowania do wymiany pieców. Gaz nie wchodzi w rachubę. Wolałbym ponownie na pellet. Proszę Was użytkowników i fachowców o doradztwo jaki model i Firmy i na jaki rodzaj paliwa? Bardzo dziękuję z góry i pozdrawiam Skoro taki domek ogrzewasz pelletem i jesteś jak widzę zadowolony z tego to masz albo bardzo tani pellet ( własnej produkcji ? ) albo grzejesz tylko okresowo bo zużycie jak sądzę na pewno jest bardzo duże . Moim zdaniem najpierw wykorzystaj dotacje na termomodernizację domu i ociepl go porządnie , zmień okna i tym otworzysz sobie furtkę do ogrzewań niskotemperaturowych a więc tanich w użytkowaniu ( kable , PC , jakiś dobry kondensat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.03.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 otworzysz sobie furtkę do ogrzewań niskotemperaturowych a więc tanich w użytkowaniu ( kable , PC , jakiś dobry kondensat ) Gaz nie wchodzi w rachubę. czyli pewnie go nie ma w pobliżu i mieć nie będzie. Kable pewnie też odpadają bo do tego trzeba pruć całą chatę lub budować nową . jaki rodzaj paliwa? pelet nie jest zły , ale zrób jako pierwsze ocieplenie i wtedy może PC, jeśłi chodzi o peleciaki to ostatnio sporo było o Edilkamin Laguna, ale drogi bo katalogowa cena oscylowała około 20 tyś, niby w sprzedaży za ponad 15, a to już kwoty oscylujące w PC, a te z kolei dają radę na grzejnikach . Tutaj jest wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-który-wyszedł-z-quot-szafy-quot-) gościa , który handluje kotłami, a przeszedł na PC, jest kilka podobnych... Ja sam grzeję peleciakiem od 2011r i jak on wyzione ducha to chcę przejść na PC , bo jestem coraz starszy, a na emeryturce nie chcę dzwigać woreczków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.03.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ja bym zerknął na skamp z palnikiem technix dwupaliwowym , nie znam nazwy ale palnik może służyć na pellet oraz ekogroszek tylko trzeba jakąś zaślepkę założyć i sterownik przełączyć , fajna opcja .jest po testach na 5-tą klasę w obu przypadkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.04.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Podwójne badania ma Technix Pel 10, 15, 24 Do tych 200mkw to Technix Pel 15 - ecodesign 2020, klasa energetyczna A+ pellet, atest na ekogroszek ecodesign i dla węgla energetyczna B Sterownik ma podwójny soft, domyślnie jest to wyrób na pellet, ale po demontażu podajnika pelletowego, kryzy separującej i zamianie płytki paleniska można palić ekogroszkiem. W sterowniku uruchamia się wówczas tryb węgiel. Sterownik obsługuje 3pompy, siłownik zaworu, czujnik pogodowy, spalin, pojemnościowy, zapalarkę Tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 02.04.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Czego nie A+++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.04.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Bo zjada 25 dkg węgla na tydzień więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.04.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 lub 300 gramów mniej to też możliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.04.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Bo zjada 25 dkg węgla na tydzień więcej. Eee to musi jakiś kopicuch tyle węgla spala jakiś nieekologiczny on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts