Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Pieca

Markrol

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Stary dom z lat 70tych, nieocieplony. Pow do ogrzewania 200m. Czesciowo okna wymienione na plastikowe. Obecny piec to Pellets Fuzzy Logic firmy Kostrzewa z 2008r.

Chcę skorzystać z dofinansowania do wymiany pieców. Gaz nie wchodzi w rachubę. Wolałbym ponownie na pellet. Proszę Was użytkowników i fachowców o doradztwo jaki model i Firmy i na jaki rodzaj paliwa?

Bardzo dziękuję z góry i pozdrawiam

Witam serdecznie,

Stary dom z lat 70tych, nieocieplony. Pow do ogrzewania 200m. Czesciowo okna wymienione na plastikowe. Obecny piec to Pellets Fuzzy Logic firmy Kostrzewa z 2008r.

Chcę skorzystać z dofinansowania do wymiany pieców. Gaz nie wchodzi w rachubę. Wolałbym ponownie na pellet. Proszę Was użytkowników i fachowców o doradztwo jaki model i Firmy i na jaki rodzaj paliwa?

Bardzo dziękuję z góry i pozdrawiam

Skoro taki domek ogrzewasz pelletem i jesteś jak widzę zadowolony z tego to masz albo bardzo tani pellet ( własnej produkcji ? ) albo grzejesz tylko okresowo bo zużycie jak sądzę na pewno jest bardzo duże .

Moim zdaniem najpierw wykorzystaj dotacje na termomodernizację domu i ociepl go porządnie , zmień okna i tym otworzysz sobie furtkę do ogrzewań niskotemperaturowych a więc tanich w użytkowaniu ( kable , PC , jakiś dobry kondensat )

otworzysz sobie furtkę do ogrzewań niskotemperaturowych a więc tanich w użytkowaniu ( kable , PC , jakiś dobry kondensat )

Gaz nie wchodzi w rachubę.
czyli pewnie go nie ma w pobliżu i mieć nie będzie. Kable pewnie też odpadają bo do tego trzeba pruć całą chatę lub budować nową .

jaki rodzaj paliwa?
pelet nie jest zły , ale zrób jako pierwsze ocieplenie i wtedy może PC, jeśłi chodzi o peleciaki to ostatnio sporo było o Edilkamin Laguna, ale drogi bo katalogowa cena oscylowała około 20 tyś, niby w sprzedaży za ponad 15, a to już kwoty oscylujące w PC, a te z kolei dają radę na grzejnikach . Tutaj jest wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-który-wyszedł-z-quot-szafy-quot-) gościa , który handluje kotłami, a przeszedł na PC, jest kilka podobnych...

Ja sam grzeję peleciakiem od 2011r i jak on wyzione ducha to chcę przejść na PC , bo jestem coraz starszy, a na emeryturce nie chcę dzwigać woreczków .

Podwójne badania ma Technix Pel 10, 15, 24

Do tych 200mkw to Technix Pel 15

- ecodesign 2020, klasa energetyczna A+ pellet, atest na ekogroszek ecodesign i dla węgla energetyczna B

Sterownik ma podwójny soft, domyślnie jest to wyrób na pellet, ale po demontażu podajnika pelletowego, kryzy separującej i zamianie płytki paleniska można palić ekogroszkiem. W sterowniku uruchamia się wówczas tryb węgiel.

Sterownik obsługuje 3pompy, siłownik zaworu, czujnik pogodowy, spalin, pojemnościowy, zapalarkę

Tak to wygląda

energetyczna Technix Pel 10.jpgenergetyczna Technix Pel 15.jpgenergetyczna Technix Pel 24.jpgTechnixBIO10 2.jpg