Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie dokumenty potrzebne do budowy garażu powyżej 35m2 i ich koszt

Recommended Posts

Witam, w planach mam wybudować garażu z płyt warstwowych o powierzchni około 65m2. Garaż ma być wolnostojący na działce w odległości około 20m od domu. Jakie dokładnie dokumenty potrzebuję (zgody na budowę, projekt, itp.) I jakie są koszty, oczywiście chodzi mi o przybliżone koszty samej "papierkowej roboty" a nie o koszty budowy garażu. chciałbym się dowiedzieć czy same zgłoszenia nie kosztują połowę wartości garażu i czy nie muszę rozejrzeć się nad inną alternatywą.Mam również pytanie odnośnie podatku za taki garaż, na forum wyczytałem:

- Garaż poza budynkiem mieszkalnym, ale mający status budynku przynależnego do domu – 4,70 zł za m kw.

- garaż wolnostojący, uznany za budynek odrębny, kwalifikujący się do kategorii „budynki pozostałe” – 7,77zł za m kw.

Jaka jest różnica między tymi kategoriami? I pod jaką ewentualnie kategorie będzie podlegał mój garaż. z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

garażu z płyt warstwowych o powierzchni około 65m2 ....

- budynek garażu ma powyżej 35m2, tak więc "idzie" w trybie Pozwolenia na Budowę i wymaga Projektu Budowlanego.

- zakres Projektu musi odpowiadać Rozporządzeniu :

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001935

... oczywiście obiekt musi być zgodny z Warunkami Zabudowy lub Zapisami Planu Miejscowego

zakres projektowy obejmuje co najmniej pracę projektową architekta oraz projektanta konstrukcji, który przeliczy budynek i dostosuje do warunków miejscowych, w tym geotechniki.

- o koszt projektu najlepiej pytaj miejscowych projektantów