Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem nowy, nie wiem czy w dobry dziale ale mam pewien problem.

Chcę przedłużyć budynek który będzie stanowiskiem z podnośnikiem. Budynek jest murowany z pustaka 18x25x50 bez stropu z dachem dwuspadowym. Che wydłużyć go o 3m tzn. przestawić krótszą ścianę i w tej ścianie zrobić bramę o wymiarach 3mx3m ściana ma szerokość 5,4m i tu jest problem ponieważ wieniec całego budynku jest na wysokości 2,7m jak podnieść wieniec tylko na tej jednej ścianie? Czy jest to wgl możliwe i dopuszczalne?

Witam,

Zaczynając od kwestii formalnych i odpowiedzi na ostatnie 2 pytania , tak wprowadzenie takich zmian jest możliwe, jednak są pewne formalności do wykonania, jeśli traktować budynek jako garaż to z pewnością będzie Pan potrzebował Pozwolenia na Budowę, a więc i Projektu Budowlanego. Jeśli budynek będzie można potraktować jako budynek gospodarczy, a jego powierzchnia nie będzie większa niż 35m2, wystarczy wówczas zgłoszenie zamiaru rozbudowy. Jednak w Pana przypadku, zwłaszcza, że chce Pan zamontować podnośnik, budynek należy traktować jako garaż.

Kwestie techniczne:

Wykonanie wieńca nowej ściany na wyższej wysokości, będzie zależało od Pana dachu, jeżeli istniejące nachylenie dachu pozwoli wykonać taki otwór w nowej ścianie, to zmiany, będą mniejsze , czyli :

Stary wieniec trzeba będzie kontynuować na istniejącej wysokości aż do słupów otworu pod bramę

Wprowadzić słupy żelbetowe na krawędziach otworu pod bramę w których będzie zakotwiony niższy wieniec i nadproże bramy na wyższej wysokości (jeśli nachylenie dachu pozwoli na jego wprowadzenie).

Jeśli nachylenie dachu nie pozwala wprowadzić takiego otworu pozostaje podniesienie dachu, czyli jego rozbiórka, wykonanie ścian "kolankowych" czyli podmurowanie na odpowiednią wysokość i wykonanie nowego wieńca i ponownie wykonanie dachu.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem Panu temat