Kacper2020 29.03.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Witam forumowiczów,Posiadam pięć Defro duo uni 20 kW. Od kilku dni posiadam problem z czujnikiem hallotronu podajnika. Mianowicie w momencie gdy mam ustawiona pracę automatyczna ślimak proboje przez sekundę podawać węgiel po czym cofa się (aby odblokować "zaklinowany ślimak" - funkcja zabezpieczającą) po czym na sterowniku pojawia się błąd czujnika hallotronu podajnika. Rozmawiałem ze specjalista i kazał wyłączyć zabezpieczenie podajnika w menu serwisowym czyli wyłączyć czujnik hallotron. Taki zabieg usunął wyskakujący błąd. Jednakowo chce znaleźć przyczynę błędu. Rzeczy które do tej pory wykonałem:1. Wyciągnąłem ślimak z podajnika (większość ślimaka w idalnym stanie jedynie koniec ślimaka od strony paleniska trzpień zaostrzony na "ołówek"). 2. Wyciągnięty motoreduktor wraz ze ślimakiem włączony na biegu jałowym z załączonym czujnikiem (wyskakuje błąd zablokowania ślimaka). 3. Na trybie ręcznymi z załączonym czujnikiem hallotronu nadal na biegu jałowym ślimak pracuje bez zastrzeżeń. 4. Aktualnie pracuję na wyłączonym czujniku na pracy automatycznej. Obawiam się że w momencie zaklinowania się rzeczywiście ślimaka w podajniku spale motoreduktor co pociągnie mnie bardziej po kieszeni. Co może być przyczyną?Jak dobrać odpowiedni czujnik hallotronu?Przy sterowniku posiadam nie podpięty przewód "czujnik podajnika" który wychodzi jakby z pod sterownika. W sterowniku przy napisie "czujnik podajnika" mam wpięty przewód z czujnikiem umieszczonym na rurze podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacper2020 29.03.2020 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Wrzucam linki z zdjęciami i filmami. https://we.tl/t-1WYwUiM7uo https://we.tl/t-IecxzfCUoQ Witam forumowiczów, Posiadam pięć Defro duo uni 20 kW. Od kilku dni posiadam problem z czujnikiem hallotronu podajnika. Mianowicie w momencie gdy mam ustawiona pracę automatyczna ślimak proboje przez sekundę podawać węgiel po czym cofa się (aby odblokować "zaklinowany ślimak" - funkcja zabezpieczającą) po czym na sterowniku pojawia się błąd czujnika hallotronu podajnika. Rozmawiałem ze specjalista i kazał wyłączyć zabezpieczenie podajnika w menu serwisowym czyli wyłączyć czujnik hallotron. Taki zabieg usunął wyskakujący błąd. Jednakowo chce znaleźć przyczynę błędu. Rzeczy które do tej pory wykonałem: 1. Wyciągnąłem ślimak z podajnika (większość ślimaka w idalnym stanie jedynie koniec ślimaka od strony paleniska trzpień zaostrzony na "ołówek"). 2. Wyciągnięty motoreduktor wraz ze ślimakiem włączony na biegu jałowym z załączonym czujnikiem (wyskakuje błąd zablokowania ślimaka). 3. Na trybie ręcznymi z załączonym czujnikiem hallotronu nadal na biegu jałowym ślimak pracuje bez zastrzeżeń. 4. Aktualnie pracuję na wyłączonym czujniku na pracy automatycznej. Obawiam się że w momencie zaklinowania się rzeczywiście ślimaka w podajniku spale motoreduktor co pociągnie mnie bardziej po kieszeni. Co może być przyczyną? Jak dobrać odpowiedni czujnik hallotronu? Przy sterowniku posiadam nie podpięty przewód "czujnik podajnika" który wychodzi jakby z pod sterownika. W sterowniku przy napisie "czujnik podajnika" mam wpięty przewód z czujnikiem umieszczonym na rurze podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacper2020 14.04.2020 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Odświeżam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dedal48 20.05.2021 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Witam.Czy Pan znalazł rozwiązanie problemu ? Ten sam problem wyskoczył u mnie : piec defro eko lux sterownik K1Pv4 ... też blokuje się w sposób opisany przez Pana.i tylko wyłaczenie halotronu podajnika przynosi efekt. No ale chciałbym również dojśc do tego co się dzieje... i jak tego uniknąć. Byłbym wdzięczny za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts