Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ścian pomalowanych już przez dewelopera

rasen

Recommended Posts

Odebrałem nowe mieszkanie w stanie deweloperskim w którym ściany są zrobione następująco:

- tynk gipsowy (mieszanka do tynków maszynowych)

- gładź (mieszanka do gładzi maszynowych)

- farba biała (malowane natryskowo przez dewelopera, widać fakturę skórki pomarańczy, nie jest to lustro).

Załączam zbliżenie na fragment ściany.

20200317_150838.jpg

Ściany trochę pylą pod palcami, zrobiłem test gąbki i wchłonęły sporo wody (długo było widać mokrą plamę). W jednym miejscu coś ubrudziłem i sprobowałem to zetrzeć ostrą stroną gąbki i zeszło bez problemu (farba nienaruszona, więc aż taka kiepska nie jest).

1) Czy przed malowaniem farbą lateksową gruntować ścianę (gruntem producenta farby) czy zastosować tylko farbę gruntującą?

2) Jaki wałek zastosować do takiego podłoża (chodzi mi o długość włosia)? Lepiej wałek 9mm czy 13mm? Taka fakturka skórki mi odpowiada. Jestem początkujący.

1) Czy przed malowaniem farbą lateksową gruntować ścianę (gruntem producenta farby) czy zastosować tylko farbę gruntującą?

2) Jaki wałek zastosować do takiego podłoża (chodzi mi o długość włosia)? Lepiej wałek 9mm czy 13mm? Taka fakturka skórki mi odpowiada. Jestem początkujący.

1) tak - dedykowanym

2) dłuższy włos maluje większe nierówności ( W Twoim przypadku są większe)

• Like 1