Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość izolacji poziomej fundamentów a wysokość poziomu 0 budynku

Jerzy1985

Recommended Posts

Witam,

remontuję/wykańczam dom, który dziadek wybudował z 15 lat temu.

I mam problem z izolację poziomą fundamentów i posadzki.

Wysokość od izolacji poziomej fundamentu do stropu to tylko 2,5 m! A wysokość kondygnacji chciałbym mieć 2,7 m. Jak połączyć te dwie izolacje aby było to z głową zrobione? Nadmienię jeszcze że nie za bardzo wystaje ta papa od środka domu aby się z nią jakoś połączyć:(

Więc bardzo liczę na waszą pomoc jak poprawnie to wszystko zrobić aby w przyszłości nie mieć problemów.

Wklejam rysunek poglądowy.

I jeszcze jedno pytanie - ile powinna wynosić pospółka pod chudziakiem - jakie jest minimum?

rysunek.jpg

Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja. Ze względu, iż zrobisz ją z masy izolacyjnej (np CP1)możesz jej zewnętrzną powierzchnię pokryć materiałem wykończeniowym ścian nowego - powstałego w ten sposób pomieszczenia.

No o to chodzi, że nie mogę zrobić izolacji podłogi powyżej izolacji fundamentów - ponieważ miałbym wysokość pomieszczenie 2,2 m (a w rzeczywistości kondygnacji /a jest to parter budynku parterowego/)

Liczę na jakieś inne podpowiedzi jeszcze. Muszę jakoś połączyć izolację poziomą fundamentów z izolację podłogi na gruncie, która jest poniżej izolacji fundamentowej.

Piszesz: Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja.

dlatego to wyżej jakoś mi tu nie grało.

Czyli na poziomą izolację użyć CP1, która połączy izolację pozioma fundamentów (papę) z izolacją podłogi (folię).

I spokojnie będzie to można otynkować, i tynk powinien się ładnie trzymać tej izolacji?

Domyślam się, że ogrzewanie podłogowe może być stosowane bez żadnych przeciwwskazań - prawda?

Piszesz: Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja.

dlatego to wyżej jakoś mi tu nie grało.

Izolacja to ciągłość jak zaczniesz izolację od posadzki na gruncie to musi się połączyć z izolacją poziomą ściany zewnętrznej i wyjść ponad nią(piszesz że papa nie wystaje ze ściany)

Czyli na poziomą izolację użyć CP1, która połączy izolację pozioma fundamentów (papę) z izolacją podłogi (folię).

I spokojnie będzie to można otynkować, i tynk powinien się ładnie trzymać tej izolacji?

Domyślam się, że ogrzewanie podłogowe może być stosowane bez żadnych przeciwwskazań - prawda?

Jak czytam to mam wrażenie, że dla Ciebie pion i poziom to to samo , ale CP 1 robisz tylko pion łącząc izolację poziomą ściany(obecną) z izolacją posadzki (przyszłą)

Tą izolację(posadzki na gruncie ) zrób z papy termozgrzewalnej i wysuń(papę) ją na ścianę fundamentową najlepiej do górnego poziomu styropianu(a może nawet powyżej ) - do dylatacji wylewki z ogrzewaniem podłogowym.(wg mnie folia nadaje się na reklamówki do marketu, a nie na izolację p.wilgoci)

Dla łatwiejszego zobrazowania - Twoja fotka.

rysunek.jpg

Czy to dobre rozwiązanie - myślę, że skuteczne.

Czy CP1 można używać do wnętrza - tak - czy jest skuteczne - tak - czy można otynkować - można tylko nie gipsem(można najpierw położyć klej do płytek, a na to gładź gipsową - ale to mój sposób wytrzymał już 2 lata)

• Like 1

• 4 years później...