Jerzy1985 30.03.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Witam, remontuję/wykańczam dom, który dziadek wybudował z 15 lat temu. I mam problem z izolację poziomą fundamentów i posadzki. Wysokość od izolacji poziomej fundamentu do stropu to tylko 2,5 m! A wysokość kondygnacji chciałbym mieć 2,7 m. Jak połączyć te dwie izolacje aby było to z głową zrobione? Nadmienię jeszcze że nie za bardzo wystaje ta papa od środka domu aby się z nią jakoś połączyć Więc bardzo liczę na waszą pomoc jak poprawnie to wszystko zrobić aby w przyszłości nie mieć problemów. Wklejam rysunek poglądowy. I jeszcze jedno pytanie - ile powinna wynosić pospółka pod chudziakiem - jakie jest minimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja. Ze względu, iż zrobisz ją z masy izolacyjnej (np CP1)możesz jej zewnętrzną powierzchnię pokryć materiałem wykończeniowym ścian nowego - powstałego w ten sposób pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 30.03.2020 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 No o to chodzi, że nie mogę zrobić izolacji podłogi powyżej izolacji fundamentów - ponieważ miałbym wysokość pomieszczenie 2,2 m (a w rzeczywistości kondygnacji /a jest to parter budynku parterowego/) Liczę na jakieś inne podpowiedzi jeszcze. Muszę jakoś połączyć izolację poziomą fundamentów z izolację podłogi na gruncie, która jest poniżej izolacji fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Nie rozumiałeś. Od obecnej izolacji jedziesz w dół i wykonujesz izolację poziomą nowej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 30.03.2020 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Piszesz: Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja. dlatego to wyżej jakoś mi tu nie grało. Czyli na poziomą izolację użyć CP1, która połączy izolację pozioma fundamentów (papę) z izolacją podłogi (folię). I spokojnie będzie to można otynkować, i tynk powinien się ładnie trzymać tej izolacji? Domyślam się, że ogrzewanie podłogowe może być stosowane bez żadnych przeciwwskazań - prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Piszesz: Izolację podłogi na gruncie musisz zrobić wyżej niż izolację poziomą fundamentów - na ścianie wyjdzie ponad posadzkę izolacja. dlatego to wyżej jakoś mi tu nie grało. Izolacja to ciągłość jak zaczniesz izolację od posadzki na gruncie to musi się połączyć z izolacją poziomą ściany zewnętrznej i wyjść ponad nią(piszesz że papa nie wystaje ze ściany) Czyli na poziomą izolację użyć CP1, która połączy izolację pozioma fundamentów (papę) z izolacją podłogi (folię). I spokojnie będzie to można otynkować, i tynk powinien się ładnie trzymać tej izolacji? Domyślam się, że ogrzewanie podłogowe może być stosowane bez żadnych przeciwwskazań - prawda? Jak czytam to mam wrażenie, że dla Ciebie pion i poziom to to samo , ale CP 1 robisz tylko pion łącząc izolację poziomą ściany(obecną) z izolacją posadzki (przyszłą) Tą izolację(posadzki na gruncie ) zrób z papy termozgrzewalnej i wysuń(papę) ją na ścianę fundamentową najlepiej do górnego poziomu styropianu(a może nawet powyżej ) - do dylatacji wylewki z ogrzewaniem podłogowym.(wg mnie folia nadaje się na reklamówki do marketu, a nie na izolację p.wilgoci) Dla łatwiejszego zobrazowania - Twoja fotka. Czy to dobre rozwiązanie - myślę, że skuteczne. Czy CP1 można używać do wnętrza - tak - czy jest skuteczne - tak - czy można otynkować - można tylko nie gipsem(można najpierw położyć klej do płytek, a na to gładź gipsową - ale to mój sposób wytrzymał już 2 lata) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 31.03.2020 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Pogoda 07.01.2025 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia A ja mam odwrotną sytuację chce podnieść posadzkę o25cm czy też izolacja papą termozgrzewalną na ściany wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts