Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalizatory mocy czy mikrofalowniki

zwolek

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chciałam się zapytać czy ktoś z Was miał kontakt z firmą smartsolar z Warszawy? Czy to dobra firma czy lepiej się trzymać od niej z daleka?

Dostałam taką ofertę:

Panele:Jinko Tiger 405W N-Type 66TR - 9 szt.

Mikroinwertery firmy Hoymiles: 1xHM-800, 2xHM-1500

System zabezpieczeń po stronie stałoprądowej (DC) tam gdzie dotyczy, oraz zmiennoprądowej (AC) w postaci ograniczników przepięć i wyłączników prądowych w skrzynkach o klasie szczelności IP65

Okablowanie, wtykioryginalne złącza MC4, materiały dodatkowe

Kompletne uziemienie,

Gwarancja na montaż 5 lat i standardowo to co producent daje na panele i mikro inwertery. Cena za wszystko 19500zl

Pozdrawiam,

Kasia05x

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jeżeli na pierwszym stringu mam p370 to czy na drugim mogę mieć inne optymalizatory?

Kolego możesz mieszać na 2 róznych stringach różne opty, czyli na 1 strinkgu opty 60V a na frugim opty 85V, ale w jednym stringu muszą być tej samej grupy, więc jeżeli dokładasz na 2 string tylko 14 paneli to musisz założyć opty z serii 85V czy np p505

Ale jeżeli na pierwszym stringu mam p370 to czy na drugim mogę mieć inne optymalizatory?

Trójfazowy falownik SolarEdge - w jednym stringu musi być min. 16 optymalizatorów serii P370, P401 lub P500 (masz P370) a w drugim minimum 14 optymalizatorów serii P404, P405, P485 lub P505.

Takie informacje są podane w karcie katalogowej optymalizatorów na samym dole drugiej strony w

PROJEKT SYSTEMU PRZY UŻYCIU FALOWNIKA SOLAREDGE

Edytowane przez d7d

Witam wszystkich,

Chciałam się zapytać czy ktoś z Was miał kontakt z firmą smartsolar z Warszawy? Czy to dobra firma czy lepiej się trzymać od niej z daleka?

Dostałam taką ofertę:

Panele:Jinko Tiger 405W N-Type 66TR - 9 szt.

Mikroinwertery firmy Hoymiles: 1xHM-800, 2xHM-1500

System zabezpieczeń po stronie stałoprądowej (DC) tam gdzie dotyczy, oraz zmiennoprądowej (AC) w postaci ograniczników przepięć i wyłączników prądowych w skrzynkach o klasie szczelności IP65

Okablowanie, wtykioryginalne złącza MC4, materiały dodatkowe

Kompletne uziemienie,

Gwarancja na montaż 5 lat i standardowo to co producent daje na panele i mikro inwertery. Cena za wszystko 19500zl

Pozdrawiam,

Kasia05x

Mała ta instalacja tylko 9 x 405 Wp = 3,645 kWp.

Nie potrzebujesz większej mocy czy nie ma więcej miejsca?

Tanio nie jest bo wychodzi 19.500 zł / 3,645 kWp = 5.350 zł/kWp

Jaka jest oficjalna gwarancja na mikroinwertery HOYMILES ?

Jakie mają uzasadnienie dla tego systemu?

Firmy smartsolar.pl nie znam.

Do 12.08.2020 firma występowała pod nazwą TXM Spółka z o.o. i działała w różnych branżach.

Mają to zrobić, ale ja chciałbym wiedzieć co muszą zrobić aby było to poprawnie

Muszą mieć mapkę z naklejkami QR z optymalizerow gdzie każda naklejka to konkretny panel, i potem skanują je do programu site mapper

Jak nie odklejali naklejek, bądz nie zrobili sobie mapki, to tylko fizyczny dostep do optymalizera aby zrobić zdjęcie kodu QR

Witam. Mam jeszcze pytanie odnośnie przewodów z fotowoltaiki do falownika, czy mogę je doprowadzić napowietrznie, oczywiście z linką prowadząca i w jakiejś osłonie (peszel może być?), bo panele będą na budynku gospodarczym, a falownik jest w piwnicy. Odległość na jakiej kabel będzie wisiał to ok. 20 m, bo inna możliwość to rwanie kostki i prowadzenie pod nią. Wiem że taki dyndajacy przewód nie wygląda zbyt ładnie, ale wolę to niż drugą opcję.

kolego, znacznie lepiej falownik powiesić w gospodarczym, i przewód AC pociągnąć, generalnie DC traci dużo więcej niż AC, więc lepiej falownik blisko paneli,

Ale ja już mam na dachu domu 5 kW i falownik w piwnicy, teraz chodzi o rozbudowę. Niestety na dom już nic nie wejdzie dlatego w grę wchodzi tylko budynek gospodarczy i podłączenie do falownika.

Ale ja już mam na dachu domu 5 kW i falownik w piwnicy, teraz chodzi o rozbudowę. Niestety na dom już nic nie wejdzie dlatego w grę wchodzi tylko budynek gospodarczy i podłączenie do falownika.

osobiście wolałbym mieć drugi falownik i ciągnąć AC, ale jak już musisz DC dociągnąć, to ja bym jednak wybrał ziemię, gdyż napowietrznie kable jednak są dużo bardziej narażone na uszkodzenia.

• 2 weeks później...

Widzę, ze temat trochę zboczył i każdy swoje zachwala.

Nie znalazłem jak do tej pory konkretów na temat mikroinwerterów.

Niewiele firm to robi, poza tym. Przychodzą do mnie teraz handlowcy i zachwalają jak co każdy mozę najlepiej ale to co ma.

Dla mnie sprawa prosta:

- 230V prosto do szafy przez co brak spadków napiecia na kablu długości ok 20m

- bezpieczeństwo przeciwpożarowe lepsze niż na łącznikach przy SE

Czy jest ktoś w stanie konkretnie odradzić mikroalowniki od optymalizatorów?

Stoję przed wyborem i wolę dopytać. Może coś przeoczyłem.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich. Podpinam się pod temat.

Dostałem ofertę na PV. Falownik SolarEdge SE5K, 12 paneli Longi Solar LR4-72HPH-445M 5BB, optymalizatory SolarEdge P370-5R M4M FM. Jedna połać azymut 252. Dach pochylony. Występują niewielkie zacienienia - jednocześnie nie więcej jak 3 panele.

Zacząłem czytać karty katalogowe i widzę niejasność. P370 ma Isc 11, a w karcie panela widnieje (STC) 11,53. Do tego w karcie P370 stoi że minimalna ilość 16, a ja tu mam zaoferowane 12.

Błąd w sztuce czy będzie działać optymalnie?