kasia05X 31.08.2021 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Witam wszystkich, Chciałam się zapytać czy ktoś z Was miał kontakt z firmą smartsolar z Warszawy? Czy to dobra firma czy lepiej się trzymać od niej z daleka? Dostałam taką ofertę: Panele:Jinko Tiger 405W N-Type 66TR - 9 szt.Mikroinwertery firmy Hoymiles: 1xHM-800, 2xHM-1500System zabezpieczeń po stronie stałoprądowej (DC) tam gdzie dotyczy, oraz zmiennoprądowej (AC) w postaci ograniczników przepięć i wyłączników prądowych w skrzynkach o klasie szczelności IP65Okablowanie, wtykioryginalne złącza MC4, materiały dodatkoweKompletne uziemienie, Gwarancja na montaż 5 lat i standardowo to co producent daje na panele i mikro inwertery. Cena za wszystko 19500zl Pozdrawiam,Kasia05x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 31.08.2021 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Ale jeżeli na pierwszym stringu mam p370 to czy na drugim mogę mieć inne optymalizatory? Kolego możesz mieszać na 2 róznych stringach różne opty, czyli na 1 strinkgu opty 60V a na frugim opty 85V, ale w jednym stringu muszą być tej samej grupy, więc jeżeli dokładasz na 2 string tylko 14 paneli to musisz założyć opty z serii 85V czy np p505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.08.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Ale jeżeli na pierwszym stringu mam p370 to czy na drugim mogę mieć inne optymalizatory? Trójfazowy falownik SolarEdge - w jednym stringu musi być min. 16 optymalizatorów serii P370, P401 lub P500 (masz P370) a w drugim minimum 14 optymalizatorów serii P404, P405, P485 lub P505. Takie informacje są podane w karcie katalogowej optymalizatorów na samym dole drugiej strony w PROJEKT SYSTEMU PRZY UŻYCIU FALOWNIKA SOLAREDGE Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.08.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Witam wszystkich, Chciałam się zapytać czy ktoś z Was miał kontakt z firmą smartsolar z Warszawy? Czy to dobra firma czy lepiej się trzymać od niej z daleka? Dostałam taką ofertę: Panele:Jinko Tiger 405W N-Type 66TR - 9 szt. Mikroinwertery firmy Hoymiles: 1xHM-800, 2xHM-1500 System zabezpieczeń po stronie stałoprądowej (DC) tam gdzie dotyczy, oraz zmiennoprądowej (AC) w postaci ograniczników przepięć i wyłączników prądowych w skrzynkach o klasie szczelności IP65 Okablowanie, wtykioryginalne złącza MC4, materiały dodatkowe Kompletne uziemienie, Gwarancja na montaż 5 lat i standardowo to co producent daje na panele i mikro inwertery. Cena za wszystko 19500zl Pozdrawiam, Kasia05x Mała ta instalacja tylko 9 x 405 Wp = 3,645 kWp. Nie potrzebujesz większej mocy czy nie ma więcej miejsca? Tanio nie jest bo wychodzi 19.500 zł / 3,645 kWp = 5.350 zł/kWp Jaka jest oficjalna gwarancja na mikroinwertery HOYMILES ? Jakie mają uzasadnienie dla tego systemu? Firmy smartsolar.pl nie znam. Do 12.08.2020 firma występowała pod nazwą TXM Spółka z o.o. i działała w różnych branżach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayala73 31.08.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Jeszcze jedno pytanko, jak w istniejącej instalacji można zmapować panele (chyba tak to się nazywa), które teraz w aplikacji są w pionowym położeniu i nie wiadomo który jest gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.08.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś to do swojego instalatora - jego obowiązkiem jest prawidłowo rozmieścić i opisać wszystkie moduły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayala73 31.08.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś to do swojego instalatora - jego obowiązkiem jest prawidłowo rozmieścić i opisać wszystkie moduły. Mają to zrobić, ale ja chciałbym wiedzieć co muszą zrobić aby było to poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 31.08.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Mają to zrobić, ale ja chciałbym wiedzieć co muszą zrobić aby było to poprawnie Muszą mieć mapkę z naklejkami QR z optymalizerow gdzie każda naklejka to konkretny panel, i potem skanują je do programu site mapper Jak nie odklejali naklejek, bądz nie zrobili sobie mapki, to tylko fizyczny dostep do optymalizera aby zrobić zdjęcie kodu QR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.08.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Właściciel instalacji PV chyba nie ma dostępu do aplikacji Mapper SolarEdge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 31.08.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Właściciel instalacji PV chyba nie ma dostępu do aplikacji Mapper SolarEdge. a napisałem gdzieś że właściciel to robi? i tak dostep do edycji widoku fizycznego ma też tylko instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.08.2021 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Mój post nie był skierowany do Ciebie To jest tylko ogólne stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayala73 02.09.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Witam. Mam jeszcze pytanie odnośnie przewodów z fotowoltaiki do falownika, czy mogę je doprowadzić napowietrznie, oczywiście z linką prowadząca i w jakiejś osłonie (peszel może być?), bo panele będą na budynku gospodarczym, a falownik jest w piwnicy. Odległość na jakiej kabel będzie wisiał to ok. 20 m, bo inna możliwość to rwanie kostki i prowadzenie pod nią. Wiem że taki dyndajacy przewód nie wygląda zbyt ładnie, ale wolę to niż drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.09.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 kolego, znacznie lepiej falownik powiesić w gospodarczym, i przewód AC pociągnąć, generalnie DC traci dużo więcej niż AC, więc lepiej falownik blisko paneli, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayala73 06.09.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 kolego, znacznie lepiej falownik powiesić w gospodarczym, i przewód AC pociągnąć, generalnie DC traci dużo więcej niż AC, więc lepiej falownik blisko paneli, Ale ja już mam na dachu domu 5 kW i falownik w piwnicy, teraz chodzi o rozbudowę. Niestety na dom już nic nie wejdzie dlatego w grę wchodzi tylko budynek gospodarczy i podłączenie do falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.09.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Ale ja już mam na dachu domu 5 kW i falownik w piwnicy, teraz chodzi o rozbudowę. Niestety na dom już nic nie wejdzie dlatego w grę wchodzi tylko budynek gospodarczy i podłączenie do falownika. osobiście wolałbym mieć drugi falownik i ciągnąć AC, ale jak już musisz DC dociągnąć, to ja bym jednak wybrał ziemię, gdyż napowietrznie kable jednak są dużo bardziej narażone na uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 15.09.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Widzę, ze temat trochę zboczył i każdy swoje zachwala.Nie znalazłem jak do tej pory konkretów na temat mikroinwerterów.Niewiele firm to robi, poza tym. Przychodzą do mnie teraz handlowcy i zachwalają jak co każdy mozę najlepiej ale to co ma.Dla mnie sprawa prosta:- 230V prosto do szafy przez co brak spadków napiecia na kablu długości ok 20m- bezpieczeństwo przeciwpożarowe lepsze niż na łącznikach przy SE Czy jest ktoś w stanie konkretnie odradzić mikroalowniki od optymalizatorów? Stoję przed wyborem i wolę dopytać. Może coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.09.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Mikrofalowniki są trójfazowe czy jednofazowe?Jaka firma i jakie gwarancje?Jakie są ceny za instalację z mikrofalownikami? Czy bezpieczeństwo pożarowe jest decydującym warunkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reanoe 09.10.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Witam wszystkich. Podpinam się pod temat.Dostałem ofertę na PV. Falownik SolarEdge SE5K, 12 paneli Longi Solar LR4-72HPH-445M 5BB, optymalizatory SolarEdge P370-5R M4M FM. Jedna połać azymut 252. Dach pochylony. Występują niewielkie zacienienia - jednocześnie nie więcej jak 3 panele.Zacząłem czytać karty katalogowe i widzę niejasność. P370 ma Isc 11, a w karcie panela widnieje (STC) 11,53. Do tego w karcie P370 stoi że minimalna ilość 16, a ja tu mam zaoferowane 12.Błąd w sztuce czy będzie działać optymalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Ktoś nie bardzo ogarnia temat SE, albo niechlujnie pisze oferty.Te optymalizatory się nie nadają, a falownik wymaga 14 szt - chyba, że jest to wersja RWB (min 8 opty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reanoe 10.10.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Dziękuje, dopytam o ten falownik. Jak rozumiem jeśli będzie RWB to obowiązuje ilość z jego karty katalogowej, a nie karty optymalizatora? Drugie pytanie jeśli będzie falownik RWB i P370 to ilość optymalizatorów pasuje, ale co z Isc? Panel ma ciut więcej niż optymalizator (11,53 vs 11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts